Translate

January 16, 2012

O altă revolutie pe care o petrec la televizor

Titlul e un pic forţat pentru că nu cred că România mai are forta unei Revoluţii asemănătoare celei din decembrie 1989.  Am ajuns să cred că ce s-a întâmplat la Revoluţia din 1989 a fost posibil datorită intervenţiilor externe, dădea bine ca România să scape de comunism, să intre în NATO şi UE când a intrat şi eventual să treacă la euro când va trebui să treacă.
Nu cred că protestele din Bucureşti de zilele acestea vor duce la o schimbare de putere, Traian Băsescu e prea orgolios să demisioneze, deci cel mai fericit scenariu ar fi ca Emil Boc să demisioneze şi TB să propună un nou premier, tot de la PDL. Deci nu schimbări majore.
Să spunem că protestele din Bucureşti seamănă din punctul de vedere al violenţei şi al duratei cu cele din Londra, iar ca motiv de ieşit în stradă cu cele din Grecia. Cel puţin aşa cred eu, că deja cei din stradă nu îşi mai manifestă susţinerea pentru Raed Arafat ci protestează contra măsurilor de austeritate.
Trebuie spus că sunt două proteste: cel paşnic şi cel violent. Despre cel violent pot spune doar atât că nu e contra lui Traian Băsescu. Sunt derbedei puşi pe căpătuială şi spart magazine, pentru că orice opozant al lui Traian Băsescu ştie că Antena 3 e contra regimului actual şi deci nu ar lovi cu un lanţ peste faţă un reporter al Antenei 3. Petre Nechita este numele reporterului care a încasat-o pentru că era din presă, pentru că avea microfon şi o cameră cu ajutorul cărora ar putea fi identificaţi cei care vandalizau Piaţa Unirii.
Protestul paşnic în schimb a fost la Piaţa Universităţii. Pe el contez eu, pe cei care au ieşit în stradă şi în faţa cărora mă închin. Au rezistat tentaţiei de a privi totul la TV şi au ieşit în stradă, au căpătat o voce şi s-au deşteptat. Sper că şi-au dat seama că pot schimba ceva, dacă nu acum atunci la vot. Ei mi-au redat speranţa că poate în România mai e loc şi pentru noi. Proteste au fost şi la Iaşi şi în alte localităţi. Moldovenii sunt molcomi, plus că a nins azi în zonă şi e frig. Da oare Bucureştiul nu e plin de moldoveni?
Raluca
P.S. Fotografia a fost făcuta de colegul meu Andrei Cucu la protestul din Iaşi.

No comments: