Translate

January 28, 2012

Wishlist de Dublin

Tot căutând informaţii despre Barcelona (less than a week to go) am descoperit că sunt multişoare locuri pe care nu le-am vizitat în Dublin. E o întreagă parte de oraş pe care nu am bătut-o la picior mai deloc.
Plus sunt locuri pe care nu le-am vizitat în centru pentru că la momentul respectiv nu mi s-au părut interesante, dar dacă tot stau pe aici ceva timp, poate ar fi cazul să le vad. Nu de alta da uite ca le găsesc pe site-uri ca must see şi eu nici măcar nu ştiam că există.
Pe primul loc aş pune Casa Numarul 29. Din ce am înţeles e o casă georgiană, păstrată exact aşa cum a arătat la 1800. Cu camerele servitorilor, cu bucatărie, cu sufragerie...un mic conac desfăşurat pe verticală. Sper că se pot face fotografii înauntru, pentru că am de gând să o vizitez chiar după ce vin din Barcelona.
Apoi vreau să mai văd The Book of Kells ce se află la Trinity College. Trec pe langă de câte ori ajung în centru, am şi intrat înauntru, dar vreau să îmi iau un tur cu ghid. De obicei ghizii sunt studenţi care mai fac un ban şi care te duc şi îţi povestesc live tot despre colegiu. Tre să fie povestioare frumoase care să îmi încânte o zi ploioasă de primăvară.
Tot tur cu ghid vreau la Temple Bar. Ştiu zona destul de bine, dar oare chiar o ştiu? Mergeam zilele trecute prin Temple Bar şi o străduţă era blocată de un grup de turişti care ascultau un ghid. Pentru că nu aveam pe unde trece am stat şi eu vreo 2 minute printre ei şi am ascultat. Foarte interesant, ce am auzit, destul de interesant cât să îmi doresc şi eu.
Tot în Temple Bar vreau să merg la Musical Pub Crawl. Din ce am înţeles eu e tot un tur al Temple Bar, de fapt e turul mai multor pub-uri din Temple Bar, iar ca ghid ai o formaţie care îţi cântă şi îţi povesteşte istoria locurilor. Trebuie să fie interesant.
Apoi tot în centru ar fi Dublinia. Nu mă omor eu după muzeele de tip Madame Tussauds, mai ales după ce am fost la Londra şi l-am văzut chiar pe cel original. Ei Dublinia e un fel de istorie povestită a Dublinului cu ajutorul păpuşilor de ceară. Poate fi un mod mai altfel de a petrece o după-amiază, deşi aş lăsa Dublinia pe ultimul loc în topul preferinţelor în materie de vizitat.
Nu am vizitat, dar vreau să vizitez Writers Museum. Pare plictisitor să te învârţi printre cărţi, mauscrise şi lucruri ce au aparţinut scriitorilor ce au trăit în Dublin, dar când eram mică ştiu că îmi plăceau astfel de muzee. Măcar fac o paralelă între Muzeul Eminescu sau Casa Dosoftei din Iaşi şi Muzeul Scriitorilor din Dublin. Am înţeles că ai ce vedea, mai ales că prin Dublin au trecut Oscar Wilde, James Joyce, W.B. Yeats, George Bernard Shaw, Samuel Beckett.
Ar mai fi câteva castele în apropierea Dublinului pe care nu le-am văzut şi ar mai fi Muzeul Crucilor. Pare spooky, dar parcă asta mă atrage la Glasnevin Museum. Nu am înţeles dacă e de fapt un cimitir sau e un muzeu dedicat unui cimitir sau sunt crucile expuse într-un muzeu, de aceea vreau să merg să investighez.
Cam astea ar fi lucrurile pe care vreau să le mai fac în Dublin. În Irlanda toată sunt o mie de alte lucruri pe care nu le-am făcut, dar pe care le vom face mai spre vară, să mai scăpăm măcar de hainele grose, nu că vara am merge în pantaloni scurţi şi tricou...
Raluca

No comments: