Translate

January 20, 2012

Irlanda - Statuile din Dublin 2

Salutare, salutare,
am zis să mai îndulcesc atmosfera că parcă prea am postat doar politice şi să vă mai vorbesc şi niţel despre Dublin. Ştiţi deja postarea cu Statuile din Dublin, de acum aproape un an, sau dacă nu ştiţi urmaţi link-ul. Zilele acestea Alex mi-a amintit de o altă statuie ciudată pe care am fotografiat-o aproape de Portul din Dublin, pe partea dreaptă a râului Liffey cum vii dinspre centru. E aproape peste râu de ansamblul statuar dedicat foametei despre care am vorbit aici.
Tot ce am găsit pe net despre această statuie e că ar fi un monument dedicat lucrătorilor la docurile din Portul Dublin a căror eră a apus de mult. 
Spre deosebire de statuile pe care le-am inclus în prima postare, acestea nu au fost poreclite de către dublinezi sau dacă au fost nu m-am priceput eu să le găsesc poreclele. 
În spatele restaurantului Church, de lângă Henry Street se odihneşte această vacă. E singura dată când am prins-o fără copii pe ea şi i-am tras o poză repede, de aceea nu e cine ştie ce. 
Am căutat pe net şi toate căutările mă duc la văcuţele colorate răspândite prin oraşe de CowParade
Copii Mileniului este o altă statuie sau grup statuar în faţa Christ Church cum mergi spre St. Patrick. E un pic ferită, dar e chiar pe trotuar şi nu aveţi cum să o rataţi. Este dedicată bucuriei de a se juca pe care ar trebui să o experimenteze copii în cel de-al treilea mileniu, într-o traducere brută din engleză. A fost inaugurată în noiembrie 2000 de preşedintele Mary McAlesse.
Ultima, dar nu cea din urmă statuie o găsiţi în Temple Bar chiar lângă pub-ul cu acelaşi nume. Îi reprezintă pe scriitorii Oliver John Gogarty şi James Joyce. Cei doi au fost prieteni, au trăit în Dublin şi probabil ca şi Eminescu şi Creangă mergeau în pub-uri. Altfel nu îmi explic amplasarea statuii, deşi pe vremea aceea Temple Bar nu arăta deloc aşa cum arată azi, ba chiar era unul dintre locurile rău famate din Dublin, un fel de Cartier Roşu, din Amsterdam, dacă vă sună cunoscut. Despre James Joyce nu cred ca trebuie să vă mai spun ceva, în schimb cică Oliver John Gogarty i-a folosit ca inspiraţie lui Joyce pentru a crea personajul Buck Mulligan din nuvela Ulysses.
Cam atât. Cum Dublinul e plin de statui probabil că va exista o continuare a acestui articol.
Raluca

No comments: