Translate

January 23, 2012

Excursii prin agenţie sau pe cont propriu?

Asta am fost întrebată recent de o prietenă care a citit că plec la Barcelona. Şi uite că am mai scornit eu un post să vă spun de Barcelona, dar şi să îmi dau cu părerea.
Şi părerea mea e aşa, trebuie să fii foarte nepriceput să te laşi pe mâna agenţiilor de turism din România. Într-o singură excursie am mers în Irlanda, dar calculat preţul excursiei era la jumătate faţă de orice aş fi putut eu găsi pe net în materie de cazare, transport şi preţuri obiective turistice. Cu alte cuvinte agenţiile de turism din Dublin nu doar că intră pe aceleaşi site-uri pe care puteţi intra şi voi, dar au contracte cu cei din zonă, cu cei care se ocupă de transport şi cazare, chiar şi cu cei care se ocupă de obiectivele turistice şi beneficiază de reduceri. Reduceri pe care tu, ca turist nu le poţi obţine. Şi atunci îţi convine ca atunci când ai în plan o excursie să intri într-o agenţie turistică şi să ceri să ţi-o organizeze.
În România în faţa mea o domnişoară a intrat pe site-ul Tarom şi a cumpărat biletele când am plecat la Londra şi la fel a procedat cu camera de hotel luată prin booking.com. Păi sincer asta ştiam să fac şi eu şi nu mai dădeam comisionul de agenţie.
Nu zic niciodată pentru că am în cap destinaţii ce nu pot fi atinse fără ghid şi organizare, dar dacă e să mă limitez la excursii în Europa, nu văd de ce aş apela la o agenţie...
Raluca

4 comments:

Cristiana said...

deci clar da.. iti iei singur biletele si iti planifici itinerariul. partea proasta e ca (din scurta mea experienta ca agent de turism) sunt oameni care habar nu au sa deschida un calculator sau au prea multi bani sa se sinchiseasca sa isi bata capul. pe de alta parte agentia de turism are acces la baza de date a companiilor aeriene si te miri ce super preturi gasesc la bilete... doar ca mai vine si procentul pt comision peste pretul biletelor, plus ca iti poate combina frumos escalele. eu cand cumpar bilete de avion merg pe site-uri gen vola.ro, ei imi dau combinatia si apoi merg pe site-ul companiilor aeriene si ies muuult mai ieftin.

Raluk said...

Da, ai dreptate, cei care habar nu au sa foloseasca un calculator si cei care au prea multi bani ca sa mai conteze, probabil ca vor apela la agentiile de turism din Romania. Da poate acestia nu ajung pe blogul meu. Zic si eu, cine stie de fapt cine ma citeste :)
Pe de alta parte, daca tu zici ca ei au acces la baze de date ale companiilor aeriene si pot obtine astfel zboruri mai bune ca pret sau ca orar, de ce nu o fac si in cazul oamenilor care vor zboruri simple? Noi voiam Bucuresti-Londra si retur. Pe atunci eu chair nu stiam ca exista site-uri ale companiilor aeriene de unde iti poti procura chiar si tu bilete, dar stiu tocmai pentru ca m-am uitat pe ce a intrat domnisoara. La fel si cu booking.com.
Daca spui tu ca exista si site-uri care iti fac trasee mai complicate, pai atunci nu mai e nevoie de agentii de turism de genul celor din Romania deloc :)

Anonymous said...

eu cred ca diferenta provine din faptul ca:
asa-numita, prin vest, "relatia cu clientul" (dau o traducere aproximativa pentru "customer service" in .ro devine "relatia cu fraierul".
adica stam la cotitura si asteptam un fraier care nu stie sa umble pe calculator, care are multi bani si nu-l intereseaza, sau, ma rog, orice alt tip de fraier.
luigean

Raluk said...

bine punctat Luigean :)