Translate

January 27, 2012

Cine se bagă să deszăpezim România?

Am citit în Gândul următorul articol: "Regii asflatului" se plâng că afacerea deszăpezitului nu e profitabilă, dar "din eleganţă" nu renunţă la contracte. Şi zice Gândul că pentru a deszăpezi un kilometru liniar de şosea se iau cam 16.604 euro. Au calculat ei, nu eu, dar iau cifrele de bune. Nu ştiu exact ce e ăla un kilometru liniar, dar îmi închipui că e un kilometru de şosea, pe care îl parcurgi într-un minut sau ceva dacă mergi cu 60 la oră, dacă mergi cu 90 sau 100 e deja mai puţin de un minut.
Aşadar oamenii ăştia iau 16.000 de euro pentru un kilometru deszăpezit şi îmi închipui că dacă e viscol acel kilometru nu se pune doar o dată ci de câte ori trec plugurile pe el. Deci ei la un kilometru pot lua chiar şi de 5 ori 16.000 de euro.
Ce vă propun eu, hai să luam 16.000 de euro şi în fiecare sat să dotăm gospodăriile cu tractoare cu freze. Câţi kilometri sunt între un sat şi altul atâtea tractoare să fie. Şi asta doar dintr-o trecere a plugului. Dacă e nevoie de a doua trecere, deja ieşim pe profit.
Păi pentru 16.000 de euro nişte oameni pricepuţi ar deszăpezi singuri şi nu am mai avea nevoie de "regii asflatului" care au deja vile şi averi, iar românul simplu moare cu zile în dacia logan înzăpezită.
Aţi trecut vreodată pe lângă Adjud, păi acolo Dorinel Umbrărescu e moşier, cred că deţine tot oraşul. Eu nu vreau să fim moşieri, eu vreau să nu mai moară oamenii pe şosele. După un an de pierderi în felul ăsta poate am scăpa de moşieri, sătenii ar avea tractoare ce le vor putea folosi şi la muncile agricole în timpul anului, iar şoselele ar fi deszăpezite la timp şi bine.
Ce spuneţi?
Raluca

4 comments:

Anonymous said...

Raluk, tu ai facut niste calcule de bun simt.
numai ca:
tu ai calculele tale iar ei are calculele lori.
luigean

Raluk said...

Normal ca nu sunt calculele reale, ca la ei intra si motorina si salariul omului si multe altele. Dar ca suma 16.000 de euro pentru un kilometru mi se pare enorma, mai ales ca au fost ierni in care nu au deszapezit cine stie ce, ca ai vazut contractele sunt pe 4 ani...

Aliceee Traveler said...

Pai altfel cum crezi ca ar mai avea bani de vile si mosii???
Evident ca le sustrag de undeva, ai dat un exemplu bun! Eu zic ca merita sa o dezapezim noi :)))

Raluk said...

Da, mi s-a explicat ca de fapt ei iau 16.000 de euro pe kilometru indiferent de cate ori il deszapezesc intr-un an, dar eu tot zic ca este rentabil. Vorba ta, cum altfel sa faca averi "regii asflatului" ca asfalt nu au mai turnat de ani intregi?