Translate

January 19, 2012

Documentar despre agricultura din România vs. cea din Irlanda

Cu toţii ştiţi sau dacă nu aflaţi acum, că România are Comisarul European pe Agricultăură în persoana lui Dacian Cioloş, fost ministru al agriculturii în perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008.
În calitatea lui de comisar european, Dacian Cioloş a dat startul mai multor reforme la nivel european. Una dintre acestea ar fi împărțirea în mod egal a ajutoarelor pentru agricultură pe teritoriul UE. 
Probabil că orice ţară ar fi deţinut Comisariatul pentru Agricultură ar fi ajuns la această reformă, cei de la televiziunea de stat din Irlanda nu au vrut să acuze neapărat pe cineva ci au prezentat un documentar cu efectele pe care le va avea această reformă, în Irlanda şi România. 
În Irlanda agricultura deţine un rol important în economia ţării, deşi având în vedere preţurile de la Tesco nu ai spune. În mare fermierii primesc ajutor european de 300 de euro pe hectar. Documentarul arată un fermier care beneficiază de acest ajutor şi care spune că micşorarea acestuia i-ar dăuna fermei, că va fi nevoit să facă cheltuieli mai puţine pe materiale mai proste. El îşi argumentează teoria pe faptul că toţi banii daţi de UE ajung în economia irlandeză pentru că el cumpără din Irlanda îngrăşăminte, seminţe şi chiar hrană pentru animale. Un alt fermier, tot irlandez spune că el nu beneficiază de acest ajutor pentru că nu avea fermă în 2001 când s-au dat prima dată aceste ajutoare. Ferma lui a fost înfiinţată abia în 2007. El spune că s-ar extinde, dacă ar primi acest ajutor. Deci treaba nu e egală nici măcar pe teritoriul Irlandei.
În schimb, în România, suprafaţa agricolă fragmentată după împroprietărirea ţăranilor de după Revoluţie, este cultivată fără ajutoare europene, în cele mai multe cazuri. Sunt totuşi şi excepţii şi unii fermieri români primesc ajutoare de maximum 190 de euro la hectar. În cazul în care reforma lui Cioloş ar ajunge lege, fermierul român ar primi până la 270 de euro pe hectar.
Documentarul mi se pare bine şi imparţial realizat, chiar dacă imaginile din Irlanda arată câmpuri cultivate la milimetru de fermieri cu tractoare John Deere, iar cele din România arată ţărani care ară cu plugul cu cal şi circulă cu căruţa pe drumul naţional. Ăştia suntem, nu are rost să ne ascundem după deget.
Documentarul poate fi văzut aici.
Raluca

3 comments:

Aliceee Traveler said...

Interesant, s-ar putea face si la noi mult mai multe!

Ps: accepti un schimb in blogroll? mi-ar fi mai usor sa te citesc :)

Raluk said...

Nu stiu ce e ala schimb in blogroll, dar banuiesc ca sa ne adaugam una pe alta in blogroll. Eu am facut-o deja. Multumesc de propunere :)

Aliceee Traveler said...

me 2 sa ne citim cu placere