Translate

January 30, 2012

Românii se trezesc mai greu

Pe când wikipedia îşi închidea site-ul pentru o zi, pentru a protesta contra S.O.P.A. (Stop Online Piracy Act), în România se dezbăteau protestele din Piaţa Universităţii şi erau unii preocupaţi cu spargerea vitrinelor şi furtul de telefoane mobile. S.O.P.A. nu ne privea în mod direct, deşi intrăm şi noi pe destule site-uri americane.
În schimb a apărut A.C.T.A. (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) şi gata ne-am revoltat, televiziunile vuiesc, de îmi vine să mă întreb dacă nu cumva semnarea A.C.T.A. a fost o diversiune de la protestele de la kilometrul 0 al Bucureştiului.
Ca să nu vorbesc singură şi voi să nu aveţi habar despre ce vorbesc, informaţii despre S.O.P.A. găsiţi aici, iar despre A.C.T.A. aici.
Acum S.O.P.A. ne priveşte mai puţin şi mie îmi pare puţin mai permisivă, dar A.C.T.A. ne va AfeCTA pe toţi. Nu vreau să par Mircea Badea, dar nu poţi să te dai după deget şi să spui că pe tine nu te priveşte.
Pe scurt e aşa: deşi nu pare mai toţi pe internet facem schimb de informaţii, de poze, de filmuleţe, nu trebuie să downloadezi de pe torente ca să fii afectat de A.C.T.A., în plus pentru a pune în aplicare legea mie una mi se pare că mi se vor încălca anumite drepturi şi libertăţi de care beneficiez în prezent, chiar şi pentru a scrie ceva pe blogul acesta.
Din ce am înţeles eu simpla postare pe internet a unui filmuleţ cu Dea va fi verificată să se vadă dacă Dea e a mea, dacă în film nu apar reclame, dacă filmul a fost făcut de mine şi nu de altcineva. Aţi putea fi tentaţi să credeţi că e un lucru bun, că ideile mele şi pozele mele nu vor putea fi copiate cu neruşinare pe net de oricine. Ei uite că nu e aşa, iar ca să se asigure că nu e aşa datele pe care le puneţi voi pe net sau le luaţi de pe net vor fi atent supraveghate pe modelul drobului de sare...dacă pică...
Apoi veţi spune că ce mare lucru A.C.T.A. că oricum viaţa noastră e deja ştiută de toată lumea pe facebook. Acolo ne arătăm pozele, acolo se poate vedea ce prieteni am, ce preferinţe muzicale sau cinematografice am, cu ce m-am îmbrăcat ieri, de exemplu. Ce ar putea face în plus ACTA? Ei bine, acum eu aleg ce informaţii distribui şi nu îmi sunt impuse reguli, imaginaţi-vă că cineva controlează toate aceste informaţii, ba mai vine şi mai şi spune ce pot posta pe net şi ce nu. Asta e A.C.T.A.
Cu toţii ne folosim de youtube. Eu de exemplu trimit filmulete de pe youtube pe mess prietenilor sau le pun pe facebook pentru că mi se par interesante şi pentru că vreau ca şi prietenii mei să le vadă. Ei asta va fi interzis.
Sau cu toţii am văzut cel puţin o dată un tutorial pe youtube. Eu ma uit la cele de decoupage, dar sunt şi cele de styling, cele care îţi arată cum să te machezi sau cum să instalezi un anumit program sau cum să îţi pui o aplicaţie nouă pe telefon. Youtube e plin de tutoriale. Acestea sunt ilegale potrivit A.C.T.A.
Apoi sunt bloguri de călătorii şi eu sunt o mare consumatoare de astfel de bloguri. Şi să spunem că bloggerul merge într-un muzeu şi face nişte poze pe care le pune pe blog. Acest lucru este interzis pentru că cititorii acelui blog beneficiază de informaţii, în acest caz fotografii, pentru care nu au plătit. Corect, conform A.C.T.A. ar fi ca şi cititorii blogului să plătească biletul de intrare în muzeu. Că prin simpla menţionare a unui muzeu pe un astfel de blog, creşte numărul vizitatorilor acelui muzeu sau potențialilor vizitatori, care văzând pe blog, merg şi ei să viziteze, nu contează...
Am văzut un filmuleţ pe net care explică destul de clar ce e A.C.T.A. şi dă următorul exemplu: tu faci un curs de bucătărie. Şi înveţi o reţetă. Ajungi acasă şi o spui soţiei. Acesta ar fi interzis pentru că tu ai distribuit informaţii pentru care soţia ta nu a plătit. Da să spunem că eşti în casa ta şi soţia nu se duce la vecina la schimb de reţete (na că şi schimbul de reţete va fi interzis), poţi crede că nu află nimeni că tu i-ai distribuit soţiei informaţii neplătite. Ei bine A.C.T.A. face ca tu să poţi fi controlat şi supraveghat în propria casă dacă nu cumva ai dat reţeta. Şi să spunem că soţia ta vrea să îţi facă o surpiză şi găteşte reţeta ca să te aştepte frumos când vii tu acasă. Poliţia informaţiilor (să o numim aşa, deşi are o denumire) miroase pe la uşă că soţia ţi-a folosit reţeta şi amândoi sunteţi pasibili de amendă sau chiar închisoarea.
E un exemplu întins la maximum, dar e purul adevăr în ce priveşte A.C.T.A.
Acum, România, prin simpla aderare la Uniunea Europeană, se consideră a fi semnatară a A.C.T.A. deşi putea să spună că nu este de acord, România a tăcut chitic şi a intrat automat între ţările semnatare. Eu înţeleg că în ţară sunt revolte şi că guvernul e preocupat cu datul la lopată, dar avem parlamentari europeni, de la toate partidele, chiar şi independenţi. Ei ce au păzit? de ce nu s-a aflat până acum de  A.C.T.A. deşi a fost semnată pe 1 octombrie 2011?
Din ce zice wikipedia ACTA trebuie ratificată de 6 state membre ale UE pentru a intra în vigoare. Deci totul nu e pierdut, trebuie doar să spunem că nu suntem de acord şi poate schimbăm ceva, dar nu putem spune dacă nu suntem informaţi.
Aşadar Informaţi-vă. Citiţi pe net tot ce e de citit. Vizionaţi filmuleţul aici. Intraţi pe link-urile ataşate acestui articol pentru a vă forma o părere în cunoștință de cauză.
Raluca
P.S. Fotografia este o captură a site-ului Wikipedia închis pentru o zi pe 18 ianuarie 2012. Atât de mult consideră cei de la wiki că le sunt încălcate drepturile, încât au ales să piardă cititori şi deci bani o zi pentru a demonstra împotriva S.O.P.A., varianta americana a A.C.T.A..

No comments: