Translate

March 28, 2011

Irlanda - Statuile din Dublin

Ca şi Bratislava, Budapesta sau Praga sau oricare alt oraş şi în Dublin sunt statui interesante. Ele nu sunt interesante pentru că autorul a vrut să îşi impună cele mai contorsionate viziuni asupra lor şi nici nu pot fi catalogate ca fiind ciudate şi bizare, sunt statui normale, doar că mie una îmi plac pentru că nu sunt ca statuile clasice pe care le vedem pe oriunde pe la noi. În Budapesta de exemplu mi-a plăcut fata cu câinele sau piticuţul ambele pe malul Dunării, sunt statui care nu au o însemnătate istorică, dar sunt statui care atrag. Aşa se întâmplă şi în Dublin, numai că specific dublinezilor nu sunt semnificaţiile ascunse din spatele statuilor ci numele ciudate pe care le-au dat de-a lungul timpului.
Poate cea mai cunoscută dintre aceste statui este cea a lui Molly Malone. Ei bine această Molly cică chiar ar fi existat, spun unii, pe când alţii spun că ar putea fi oricare vânzătoare de scoici din Dublin din 1600. Ideea e că a ajuns un simbol al Dublinului şi cântecul inspirat de ea este imnul neoficial al capitalei irlandeze. Dublinezii au poreclit-o “the tart with the cart” (tarta cu căruţ), “the trollop with the scollops” (buleandra cu scoici) şi spun că decolteul ei ar face-o invidioasă chiar şi pe Madonna. Statuia lui Molly Malone se găseşte la intersecţia Grafton Street cu O' Connel Street.
O altă statuie ieşită din comun este cea de mai sus. Se cheamă Meeting place - loc de întâlnire, dar dublinezii au denumit-o “the hags with the bags” - babele cu genţi...trebuie să recunoaşteţi că în engleză sună mai bine. Statuia se află la capătul Ha'penny Bridge la începutul străzii Liffey.
Statuia lui Daniel O'Connell de pe strada cu acelaşi nume. Nu este deloc interesantă din punctul de vedere al celorlalte statui prezentate aici, dar am inclus-o pentru a vă arăta că în Dublin există şi statui normale. Aceasta se află chiar în centrul Dublinului.
Statuia lui James Joyce se află la intersecţia O'Connell Street cu North Earl Street şi a fost denumită de dublinezi “the prick with the stick”.
Cea mai nouă statuie din Dublin este cea a lui Phil Lynott, voce şi bass în trupa dublineză Thin Lizzy. El este poreclit “the ace with the bass” - asul cu bassul şi se află pe Harry Street.
În Dublin sunt mult mai multe statui interesante pe care le-am descoperit acum când am căutat informaţii despre cele pe care vi le-am prezentat sau le-am văzut, dar nu am apucat să le fac o poză. Rămâne pe data viitoare:D

No comments: