Translate

March 22, 2011

Irlanda - Dublin - St. Patrick Cathedral şi Christ Church Cathedral

Astăzi am să vă vorbesc despre două catedrale importante din Dublin: Catedrala Sf. Patrick şi Catedrala Christ Church. Deşi din punct de vedere geografic Christ Church este mai aproape de centrul Dublinului şi cumva între zidurile cetăţii, Catedrala St. Patrick este mai importantă şi de aceea voi vorbi despre ea prima dată.
Totuşi este puţin ciudat ca un oraş să aibă două mari catedrale şi am găsit că de-a lungul istoriei reprezentanţii celor două s-au luptat pentru supremaţie. Ei au ajuns la pace în 1870 când au stabilit 6 reguli clare în legătură cu cele două catedrale. Aceste reguli au fost respectate în mare, dar recent Catedrala St. Patrick a devenit "Catedrala Naţională" în timp ce Christ Church a devenit Catedrala Dublinului şi a Glendalough.
Aşa cum probabil v-aţi prins Catedrala St. Patrick este dedicată sfântului patron al Irlandei, Patrick. Se spune că în apropierea catedralei, Sf. Patrick a botezat credincioşii într-un izvor ce poate fi văzut într-un parc foarte frumos.
La Catedrala St. Patrick a fost paroh Jonathan Swift cunoscut, dacă nu pentru altceva, pentru Călătoriile lui Guliver. El a studiat la Trinity College în Dublin şi după o perioadă în care a stat în Anglia, a revenit în Irlanda şi a devenit dean of St. Patrick. În acea perioadă a scris cea mai mare parte a operei sale literare. Jonathan Swift a avut două soţii, una dintre ele este îngropată alături de el în Catedrală şi deşi era mai bătrân le-a îngropat pe amândouă. Nu s-a mai căsătorit după pentru că a crezut că a înnebunit, de aceea a lăsat moştenire 8000 de lire sterline pentru înfiinţarea Spitalului de nebuni St. Patrick. Mai târziu s-a descoperit că Swift suferea de boala Meniere şi deci nu era nebun.
Revenind la Catedrala St.Patrick în fotografia de sus se vede turnul Minot, construit în principal pentru apărare. De aceea pare că nu este în acelaşi ton cu catedrala.
Catedrala St. Patrick a fost cea mai lungă catedrală medievală din Irlanda, spun "a fost" pentru ca actuala catedrală este de fapt reconstrucţia catedralei medievale finanţată de Benjamin Guinness în 1860.
Zona corului este decorată cu steaguri ce au aparţinut regimentelor irlandeze ce au servit în armata britanică.
Catedrala se vizitează contra sumei de 5.5 euro.
A doua catedrală a Dublinului este Christ Church, pe care eu am avut norocul să o vizitez într-o zi însorită. În Dublin principalele atracţii turistice sunt în aproximativ aceeaşi zonă. Aşa se face că de la Castelul din Dublin până la Christ Church nu se fac nici 5 minute de mers pe jos, iar de la Christ Church la St. Patrick se ajunge în pas lejer în 10 minute.
În interiorul catedralei sunt mai multe zone ce pot fi vizitate şi diferite obiecte de interes. Eu una pot să spun că Christ Church mi-a plăcut mai mult decât St. Patrick. Biletul pentru vizitarea Christ Church este 6 euro.
Cel mai mult şi la Christ Church şi la St. Patrick mi-au plăcut pardoselile. La Christ Church am reuşit să fac o poză decentă. Sunt dintr-un fel de gresie şi arată foarte bine şi total neobişnuit. Cum nu am vizitat decât aceste două catedrale nu pot spune dacă este specific catedralelor irlandeze, cert este că pardoselile mi-au lăsat o impresie plăcută.
Cripta de la Christ Church se întinde pe toată lungimea catedralei şi poate fi vizitată. Acolo se află şi o cafenea şi magazinul de suveniruri, deşi aerul este foarte umed şi închis.
În fotografia de mai sus sunt scheletele mumificate ale unei şi pisici şi ale unui şoarec. Ele au fost găsite exact în poziţia în care le vedeţi, într-o conductă în timpul inundaţiilor din Dublin.

No comments: