Translate

March 24, 2011

Paşi necesari pentru a intra cu animalul de companie în Anglia şi Irlanda

Update: pentru că am văzut că postare acesta este destul de citită, trebuie să spun că Irlanda şi Marea Britanie s-au aliniat normelor europene şi de la 1 ianuarie 2012 nu mai impun carantina, în cazul animalelor aduse din statele UE. Aşadar în afară de testarea anti-rabică, toate celelalte cerinţe rămân în picioare. Adică animalul trebuie sa aibă vaccinările şi deparazitările la zi, trebuie să aibă microcip şi paşaport. Microcipul trebuie înregistrat la DSVSA din oraşul în care locuiţi, iar paşaportul se poate cumpăra de la orice cabinet sau farmacie veterinară. Din păcate, am verificat recent, nici o companie aeriană care face legătura dintre Bucureşti şi Dublin, nu mai transportă animale de companie :(
Nu ne-am gândit până acum când am ieşit din ţară ca în afară de vaccinuri la zi scrise pe paşaport, Dea va mai avea nevoie şi de altceva. Şi cum la vară plănuim un circuit prin Europa cu trecere prin Irlanda am început să mă interesez. Acum că am descurcat iţele acestei încrengături m-am decis să scriu această postare, poate va fi folositoare cuiva. Întâi câteva explicaţii: Irlanda, Marea Britanie, Malta şi alte câteva state nu acceptă sau acceptă foarte greu animale din alte ţări pe teritoriul lor. Cu toate acestea, regulile sunt un pic mai blânde pentru animalele provenite din ţări din Uniunea Europeană. Totul din cauza rabiei care, cel puţin în Irlanda, a fost eradicată sau nu a apărut niciodată...încă nu îmi este foarte clar. Ideea e că avem noroc că facem parte din UE, dacă nu animalul de companie trebuia să stea în carantină 6 luni într-o instituţie din Anglia. Carantina se plăteşte 350 de euro pe lună şi ai voie să îţi vezi animalul de două ori pe săptămână. În aceste condiţii era mai bine dacă o lăsam pe Dea acasă, dar cum am spus facem parte din UE. Aşa că iată ce trebuie să faceţi.
  • Cu cel puţin 6 luni înainte de călătorie (dar nu mai puţin de 6 luni) câinele trebuie testat antirabic. Procedura e aşa: duceţi câinele la veterinar pentru a i se lua sânge. Noi am plătit 12 lei pentru recoltare. Atenţie sângele trebuie recoltat într-o eprubetă cu capac roşu şi nu verde sau orice altă culoare, pentru că analizele se fac în serul din sânge care se separă doar în acea eprubetă. Nu întrebaţi şi nu vă îndoiţi şi nu explicaţi că se poate şi altfel, eprubeta trebuie să aibă cap roşu că altfel cei de la laborator nici nu se vor uita la voi.
  • Laboratorul unde se face acest test, singurul din România, se afla pe strada Dr. Staicovici numarul 63 Bucureşti şi se cheamă Institutul de Diagonstic şi Sănătate Animală. Din experienţă vă spun că nu veţi afla foarte multe la telefon ci e musai să ajungeţi acolo. Testarea costă 185 de lei. Rezulvatul vi se va da în aproximativ 3 săptămâni. Dacă sunteţi din provinicie trebuie să sunaţi pentru că sângele odată recoltat trebuie ţinut la rece şi nu trebuie să treacă mai mult de 12 ore de la recoltare...e un pic mai complicat, dar am înţeles că totuşi rezultatul se trimite şi prin poştă deci nu va fi nevoie de o a doua vizită în Bucureşti.
  • După ce aţi obţinut rezultatul trebuie să mergeţi la DSVSA - Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, care se află pe strada Ilioara la numarul 16. Au un site, dar nu merge...oricum informaţii puteţi obţine la 021-348.67.88. Acolo la subsol într-un birou vi se rezolvă totul. Cei care au deja paşaport şi şi-au cipat câinele ştiu deja despre ce vorbesc pentru că paşaportul se validează în acelaşi loc. Cei din provincie pot merge tot acolo, aşa cum am făcut şi eu, sau pot merge la Direcţiile Sanitar Veterinare din localităţile lor.
  • Asta e hârţogăraia, acum nu ştiu, că nu am ajuns încă, dar cică animalul mai trebuie deparazitat intern şi extern cu 24 de ore înainte de a intra pe teritoriul Angliei, deci în Franţa, în cazul nostru.
Pentru că e evident că vom merge cu maşina ne va fi un pic mai uşor pentru că în cazul în care avem probleme ne întoarcem şi nu mai vizităm Irlanda şi deci nici Anglia, nu ştiu cum e însă pentru cei care merg cu avionul. Am înţeles că vă trebuie o cuşcă standard...oricum informaţiile astea sunt din abundenţă pe net. VACANŢĂ PLĂCUTĂ cu animalul de companie!:D

No comments: