Translate

March 20, 2011

Irlanda - Dublin Castle

Dublinul este un oraş care se poate vizita cu uşurinţă în doar o săptămână. Aşa se face că eu în prima zi am bifat mai toate atracţiile turistice şi nu le-am bifat chiar pe toate pentru că era într-o luni şi lunea muzeele sunt închise. Aşa că nu vă voi arăta, ca în alte dăţi, ce am făcut zilnic pentru că în două postări aş termina tot Dublinul, ci vă voi povesti pe rând, ce merită şi ce nu merită să vizitaţi. La finalul acestor postări va exista o postare specială cu preţuri şi concluzii pe modelul celorlalte pe care am văzut că le citiţi mai mult decât pe cele detaliate.
Aşadar primul lucru pe care l-am vizitat în Dublin a fost Castelul. Aveam eu impresia că un castel trebuie să arate într-un anume fel, să aducă mai mult a castel şi mai puţin a palat, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Numai că în Dublin, Castelul arată a palat, dar i-a rămas denumirea de la Castelul care a existat în exact aceeaşi locaţie încă de pe vremea vikingilor. Am observat că irlandezii se cam mândresc cu originile lor vikinge şi scot în evidenţă mai peste tot acest lucru. Însă castelul din Dublin în forma lui actuală datează din secolul 18 şi a fost reşedinţa reprezentantului Angliei în Irlanda, denumit Viceroy. În prezent Castelul poate fi vizitat zilnic, dar lunea, când celelalte muzee sunt închise, există doar trei tururi ale castelului ce încep de la ora 14. De asemenea, Castelul este închis de câte ori vine în vizită un preşedinte sau rege, cum ar fi Barack Obama programat pentru luna mai sau Regina Angliei programată pentru aprilie sau iunie, în castel au loc recepţii cu ocazia acestor vizite, de aceea este închis.
Aceasta este intrarea în Castel, iar deasupra intrării se află statuia Justiţiei (pe care o puteţi vedea mai jos). Irlandezii glumeau că justiţia este aşezată cu faţa spre Castel, deci spre reprezentantul Angliei şi cu spatele spre irlandezi, întocmai ca în orice aveau de împărţit cele două naţii.
Aceasta este statuia Justiţiei
După cum puteţi vedea am prins zile destul de senine şi contrar credinţelor cu care am plecat din România, deşi plouă foarte brusc şi foarte mult, nu ajungi murat acasă, iar ploaia nu îţi strică ziua aşa cum s-ar întâmpla la noi.
Aşa arată Castelul din interior. În spatele grupului se afla State Apartments, ce se pot vizita. În cadrul acestor apartamente, folosite de guvernul irlandez pentru recepţii, există o sală unde depun jurământul preşedinţii Irlandei.
Aceştia sunt aleşi pe o perioadă de 7 ani, au dreptul la doar două mandate, adica 14 ani, iar din 1990 până în prezent la conducerea Irlandei se află o femeie. Este de fapt al doilea preşedinte femeie, dupa Mary Robinson 1990-1997. În acest an în Irlanda vor avea loc alegeri prezidenţiale.
Acesta este singurul turn, The Record Tower şi capela rămase din adevăratul castel
Acesta este Turnul Bedford, construit în 1761. Pe lânga Justiţie se afla şi Curajul, în stânga. În acest turn au fost păstrate Bijuteriile Coroanei Irlandeze, furate în 1907 şi nerecuperate nici până în prezent.
Un bilet costă 6 euro

No comments: