Translate

March 19, 2011

Biserica Sf. Gheorghe din Hârlău

De ce scriu despre această biserică? pentru că e o ctitorie a lui Ştefan cel Mare, pentru că e în judeţul Iaşi şi pentru că este o biserică frumoasă. Sunt suficiente motivele?
Biserica Sf. Gheorghe face parte dintr-un ansamblu istoric ce mai cuprinde şi ruinele fostei curţi domneşti de la Hârlău. Din păcate ruinele nu am reuşit să le fotografiez pentru că în afară de un preot extrem de indignat că fac poze bisericii nu am găsit pe nimeni. M-am uitat prin jur, dar nu am zărit nimic. Îmi pare rău, dar era seară, era frig, nu era nimeni care să ne îndrume, aşa că am plecat şi am promis că ne vom întoarce... De aceea v-aş recomanda să vizitaţi tot ansamblul istoric şi desigur şi biserica, doar că va trebui să prindeţi preotul într-o pasă mai bună... sau să se arate altcineva dispus să vă ajute şi să vă explice. Per total biserica este una foarte frumoasă şi merită efortul. Se afla pe drumul de la Iaşi la Botoşani, în Hârlău. E destul de uşor de găsit, practic cum intraţi în Hârlău dinspre Iaşi mergeţi drept şi o veţi vedea undeva pe stânga. E cumva după alte clădiri, dar e destul de vizibilă...
Am văzut pe un indicator că ar mai fi şi alte obiective turistice de vizitat în apropiere, deci dacă vă aflaţi în trecere nu ezitaţi...
Mie biserica din Hârlau mi-a amintit de o altă ctitorie a lui Ştefan cel Mare, Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi. Dacă nu mă înşel turla are acelaşi model. Cât despre teracota colorată care împodobeşte biserica am aflat că e un motiv frecvent în ctitoriile lui Ştefan...un model asemănător poate fi observat la Biserica Sf. Nicolae din Dorohoi.
Pe scurt e aşa: Târgul Hârlău a fost atestat documentar în 1384 printr-un act semnat de Margareta, mama domnitorilor Petru I Muşat şi Roman I Muşat, dar s-a dezvoltat în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. În Curtea Domnească din Hârlău au locuit şi urmaşii lui Ştefan, ca mai apoi să îşi pierdă din importanţă în timpul domniei lui Alexandru Lăpuşneanu care a mutat curtea domnească la Iaşi. În 1727 Curtea Domnească de la Hârlău era încă intactă, doar că în secolul XIX-lea a fost dărâmată, iar piatra folosită la construirea ei a fost folosită la pavarea drumurilor sau construcţia caselor. Până în 1907 pe locul fostei curţi s-a aflat groapa de gunoi a oraşului Hârlău şi oborul de vite.
Nu ştiu cum de a supravieţuit biserica, ale cărei picturi interioare sunt chiar cele originale de pe vremea lui Ştefan. Biserica ar fi fost ctitorită în 1492. Mi-ar plăcea cândva să fac un tur al Bisericilor din Moldova, necunoscute, dar la fel de frumoase ca cele care apar în toate ghidurile... Biserica Sf. Gheorghe din Hârlău este una dintre aceastea.

No comments: