Translate

November 15, 2011

Adevăraţii învingători

Am văzut recent o emisiune, cred că la Antena 3, cu românii invingători peste hotare. Şi da, recunosc sunt şi români care au ieşit precum uleiul din apă şi au reuşit în străinătate, dar pentru ca cele 4-5 exemple să existe, trebuie ca masa din care au plecat ele să fie de 100 de ori mai mare.
Aşa că am început să caut bloguri ale românilor din străinătate, aşa ca şi mine. Sincer ori eu sunt de puţin timp aici, ori unii dintre cei ce ţin bloguri sunt niţel luaţi. Unii văd peste tot îngeri, alţii au nevoie de tot felul de terapii, meditează studiază religiile şi se simt împliniţi, alţii (întâmplător din Irlanda) vorbesc de nişte treburi care nu există, iar eu care căutam relatări simple am fost niţel şocată. Adică ăsta e viitorul? Ei bine nu e...
Adevăraţii învingători sunt cei care au reuşit să o ia de la capăt undeva, altundeva faţă de România. Cei care au suferit la început, au tras, au muncit, şi-au adus şi familia, şi-au dat copii pe la şcoli, au servicii şi case şi familii fericite. Sunt românii din străinătate despre care nu veţi auzi în veci la Antena 3 pentru că ei nu sunt o ştire. Ei sunt oameni normali.
Eu i-am văzut prin Dublin şi prin alte locuri. Sunt cei care nu vorbesc tare la celular în autobuz, sunt cei care merg cu listuţa la Tesco, întocmai ca irlandezii, sunt cei care nu se ceartă pe stradă şi care nu sunt dispuşi să îţi dea în cap. Sunt deja integraţi şi aproape că nu îi mai deosebeşti de irlandezi sau oricare neam s-a întâmplat să îi adopte.
Sunt cei care deşi au posiblitatea financiară să meargă şi pe lună aleg să vină în vacanţă în România, îşi aduc noii preteni în ţara lor natală şi se mândresc cu ea. Sunt cei care chiar şi după 20 de ani vorbesc o română curată şi nu după doar 6 luni vin la tine să îţi zică: como se dice la voi...
Sunt cei care au reuşit şi care, cuminţi îşi duc viaţa dintr-o ţară străină de tot ceea ce au învăţat. Să ştiţi că ei există şi dacă idealul în reuşita peste hotare vă este prezentat ca fiind Angela Ghiorghiu (talentată artistă, dar cu un caracter criticat in ziarele londoneze) mergeţi mai departe de exemplu şi veţi descoperi oameni simpli de o mie de ori mai potriviţi de a fi daţi exemplu.
Am găsit şi astfel de bloguri pe care le citesc cu plăcere. Sunt şi alţi români "peste hotare" care şi-au păstrat capul pe umeri şi care au de spus lucruri interesante. Curând am să vă dau şi link-uri la blogurile respective, să îi cunoaşteţi şi voi.
Raluca

4 comments:

Mimiblonda said...

Ai dreptate, Raluca. Cunosc si eu cativa, chiar si in Irlanda. Blogul uneia din romancele noastre, stabilita acolo, ma incanta de fiecare data cand intru pe el. La fel ca si al tau, descoperit de curand. Cred ca ti-ar placea si tie sa o citesti pe Suzi, daca nu cumva ai dat deja de ea. Numai bine!

Raluk said...

Multumesc mult pentru comentariu si pentru idee. Nu am gasit pana acum blogul lui Suzi, l-am gasit azi prin intermediul dumnevoastra si desi nu vrea sa se incarce promit ca voi reincerca. Ar fi super sa citesc experientele altui roman in Irlanda. Am mai gasit un blog al unei romance in Irlanda, dar din pacate nu mi-a placut.
Sunt multe astfel de bloguri pentru ca romanii s-au imprastiat peste tot in lume. Citesc unul din Canada si unul din Germania updatate zilnic si sunt savuroase. Ei sunt exemplele si nu cei de la TV...

Alex said...

Ti-am lasat si eu pe mail cateva randuri, ieri. Tot asa iti scriam si eu de blogul unui alt roman in irlanda. Cristi Roman. Iti dai seama ce treansformare a facut omul...a trecut de la gazetarie sportiva la bucatareala de lux :)Pare ca este foarte implinit!

Raluk said...

Da am dat peste blogul lui inca inainte sa vin in Irlanda si m-a ajutat intr-o oarecare masura, dar m-a si panicat ca el a trebuit sa isi schimbe cariera ca sa reuseasca aici, eu inca mai sper sa nu trebuiasca sa mi-o schimb.
Plus de asta mie nu imi place deloc sa gatesc :)
El are un blog pe care il citesc cu placere si este unul dintre romanii pe care i-as da exemplu.