Translate

March 9, 2012

Monumentul taximetriştilor, Dublin

Venită din România, unde a te feri de taximetriștii dătători de țepe e principala grija a unui turist aflat pe oricare din aeroporturi şi unde a obține un taxi într-o dimineață e o adevărată testare a nervilor încă adormiți,  am crezut că şi în Dublin taximetriștii sunt nişte oameni de care trebuie să te fereşti.
Şi ca omul fără experiență îmi era sincer frică să iau un taxi, pentru că nu ştiu străzile şi nu-i aşa taximetriştii te duc pe unde vor ei ca să îţi ia mai mulţi bani.
Aşa credeam eu, repet venită din România.
Numai că au trebuit să treacă câteva luni, să mă aflu din nou pe Aeroportul din Dublin, iar Alin să nu aibă maşină. Avionul a aterizat la o oră unde mersul cu autobuzul era imposibil aşa că singura variantă era taxiul.
Alin încrezător, pentru că stătea deja de aproape un an în Dublin, eu mai la urmă temătoare. Am calculat noi, mai mult de 50 de euro nu avea cum să ne ia, suma, maximă şi asta dacă am fi ajuns de la aeroport în celălalt capăt al oraşului şi apoi acasă.
Taxiul ne-a luat în jur de 20 de euro, aveam să aflu mai târziu că e tariful standard dacă mergi de la aeroport în oras, în centru. Pentru că noi stăm mai aproape de aeroport am dat doar 18 euro atunci.
Nu ne-a ocolit, că nu avea pe unde, ba chiar ne-a şi ţinut de vorbă, iar eu rosteam primele mele fraze în engleză pe tărâm irlandez.
Altă dată, când am avut nevoie de taxi a fost în septembrie, tot spre aeroport. Acum aveam vreo două luni de Dublin, ştiam exact dacă ne ocoleşte şi cu cât. Nu ne-a ocolit, iar faptul că la 5 dimineaţa am găsit relativ repede un taxi în stradă, ne-a încurajat.
De atunci am mers cu taxi-ul de mai multe ori şi nu doar spre aeroport ci şi în oraş, dacă aveam vreo întâlnire la care nu puteam ajunge cu un singur autobuz.
Acum nu îmi mai e frică de taxi-uri în Dublin, cum deja ştiam să mă descurc cu ele şi în România. Însă în Dublin treaba cu taxiurile e foarte simplă.
La aeroport se stă la coadă, iar un personaj te duce la primul taxi. Aşa nu se sare rândul taxiurilor şi nu se ceartă taximetriştii prin staţie ca chiorii. Dacă eşti în centru şi vrei la aeroport, există nişte pancarte care îţi arată că tariful este 20 de euro şi că trebuie să iei primul taxi din rând.
Dacă esti pe stradă şi vrei un taxi, trebuie să ştii că cele libere au lapa aprinsă, toate au aparat, pornirea e undeva la 4-5 euro, deci nu se vor oftica dacă îi treci doar intersecția şi cobori, şi în toate am văzut la vedere datele şoferului.
Ba mai mult, în Dublin, există un monument, deşi cred că e mult spus, dedicat taximetriștilor. Din ce am înţeles este ridicat în memoria unui şofer de taxi şi se află în centru, chiar pe O'Connol. 
Acesta este monumentul, de fapt e o icoană şi o veţi găsi chiar în staţia de taxi din centru.
Cam asta e cu taximetriştii în Dublin. Acum româncă fiind, sunt atentă pe unde mă duc taximetriştii, sunt atentă la aparat şi la legitimațiile atârnate prin maşină, dar până acum nu am avut probleme.
Raluca



No comments: