Translate

March 12, 2012

În spatele Festivalului Sfântului Patrick

Cred că toţi ştiţi deja care e treaba cu Sf. Patrick, măcar că e patronul spiritual al Irlandei şi că se sărbătorește pe 17 Martie, când e şi Ziua Națională a Irlandei, dacă nu căutaţi pe net. Anul trecut am scris despre prima mea întâlnire cu St. Patrick's Day pe tărâm irlandez.
Anul acesta voi face ceva mai mult. Pe lângă acreditarea de presă, m-am înscris ca voluntar. Așadar voi vedea din spate pregătirile pentru St. Patrick, pentru că va fi un adevărat festival, din care sper să apuc să vă povestesc cât mai mult.
Festivalul se organizează între 16 şi 19 martie şi are ca temă Dublin, Orașul Științei. Cei care participă la paradă vor încerca să răspundă prin costume sau prin care alegorice la întrebări științifice ce sunt puse chiar şi de copii de 2 ani, ca de ce visăm? ce face ca vremea să se schimbe? din ce e format curcubeul?
Care va fi rolul meu? Eu voi ajuta la organizarea paradei. În mare voi pregăti de la pachete cu cadouri, pachete cu pliante, voi asista la repetiții, voi ajuta oamenii să ajungă la locurile lor şi cel mai tare voi urmări parada de la o gradenă a celor care plătesc cel puţin 60 de euro pe un loc pe scaun pentru a vedea parada. Eu o voi vedea gratis şi sper să am şi vedere bună de să pot face poze. Rolul meu începe miercuri, înainte de festival şi se termină când se termină parada.
Sper să îmi iasă şi sper să apuc să fac poze frumoase cu toţi cei care participă la paradă.
Dar Festivalul Sfântului Patrick nu înseamnă doar Parada. Timp de 4 zile aveţi o grămadă de lucruri de făcut în Dublin. Eu mi-am notat deja cam ce vreau să fac. Poate vă conving şi pe voi. Toate amănuntele le găsiţi pe acest site. Tot acolo e programul festivalului pe zile.
Pe 16 martie vreau să ajung în Cartierul Creativ. Este pe strada William şi începe la 18.00. Din ce am înţeles pe acea stradă toate magazinele şi cafenelele vor organiza un fel de ateliere de creaţie, de la bijuterii la obiecte hand made. Pare interesant.
Pe 17 martie va fi desigur parada, care va începe la 12.00 şi va dura în jur de o oră, o oră şi jumătate.
Pe 18 martie voi merge la Big Day Out. Merrion Square se închide circulației şi se deschide carnavalului. Vor fi oameni care vor cânta, vor recita, vor juca pe stradă. Merrion Square se află în "Cartierul Georgian" în care de mult vreau să ajung. Deci voi avea ce fotografia.
Pe 19 martie, în Irlanda e zi liberă, e Bank Holiday. Mi s-a explicat că odată intrați în U.E. irlandezii au descoperit că au mai puține zile libere decât frații lor din Satul European. Cum nu puteau inventa sărbători din pământ din iarbă verde, s-au gândit să facă aceste Bank Holiday. Am înțeles că şi băncile fac un fel de bilanţ sau ceva şi sunt închise, deci cu atât mai bine. Aşa că pe 19 martie nu îmi planific nimic. Va fi ziua de petrecut în trei, eu, Alin şi Dea. Vedem noi ce vom face, poate chiar vom ieşi puţin din Dublin.
În schimb pe toată durata festivalului vreau să urmăresc aşa. Să merg la City at play - un fel de bâlciuri de când eram noi mici, cu tot felul de chestii în care te poţi da. Se va desfășura pe toată durata festivalului pe Merrion Square West, Wolfe Tone Park şi Custon House Quay. Sper să ajung măcar o dată să fac poze.
Apoi într-o seară vreau să îmi iau aparatul şi trepiedul şi să cutreier Dublinul să fac poze monumentelor înverzite. Vreau să ajung măcar la Christ Church şi St. Patrick Cathedral, la Trinity College şi Primărie. Am înţeles că şi podurile vor fi luminate în verde şi oricum spectacolul străzii din Temple Bar merită imortalizat şi voiam de mult să o fac.
Last but not least, vreau să ajung la Festivalul Berii. Am înţeles că se va vinde bere verde şi că sunt workshop-uri şi că poți afla istoria berii irlandeze din timpul Sfântului Patrick până în prezent. Toate astea la George's Dock. Amănunte aici.
Cam asta ar fi. Sper să ajung să fac tot ce mi-am propus. Dacă vă tentează ceva, încă mai puteţi ajunge în Dublin de Ziua Sfântului Patrick.
Raluca

4 comments:

Aliceee Traveler said...

Super! Se anunta multe articole interesante! Astept parada, astept cladirile si podurile in verde :) si sa ne povestesti cum a fost sa lucrezi pt pregatirile pt parada! Eu sunt tare entuziasmata fiindca nu am participat niciodata la una si imi doresc foarte mult Iar sa fii in spatele ei mi se pare o sansa de neratat! Mai ales ca ai parte de acel loc special!

eliza said...

ce bine suna programul!

Raluk said...

da Alice, cand am vazut ca pot participa la parada, chiar si voluntar, nu am ratat sansa. Sper sa nu regret si sa apuc totusi sa vad parada. Anul trecut eram acreditata ca jurlanis, dar nu l-au lasat sa intre si pe Alin, locurile erau linitate, asa ca am vazut parada din multime si am mers cu parada pe toata distanta.
Am sa povestesc tot pe blog, dar de miercuri incolo pana pe luni voi fi departe de net. Sper ca seara macar sa apuc sa scriu.
In Dublin e o perioada interesanta, anul trecut parada nu a fost cine stie ce, dar oamenii costumati, toate activitatile din jurul paradei au facut ca totul sa fie diferit de ce stiam eu din Bucuresti.
Sper sa iasa articole faine, de blog :)

Raluk said...

Dap, Eliza suna bine. Sper sa si apuc sa ajung peste tot :) da fac eu cumva. E bine ca l-am scris pe blog, il printez si stiu ce am de facut in fiecare zi :)