Translate

February 11, 2012

Barcelona prin ochii mei - 2 - Casa Batllo

Primul lucru pe care o să îl auziţi despre Barcelona va fi Gaudi, Antoni Gaudi. Deşi o să vedeţi că în Barcelona au trăit şi creat o mulţime de alţi oameni cunoscuţi, Barcelona se identifică prin Gaudi. Una dintre cele mai frumoase creaţii ale arhitectului Gaudi este Casa Batllo. Dacă ajungeţi prima dată în Barcelona nu vă luaţi după bloguri, după prieteni, după site-uri de călătorie, pentru că mi se pare nedrept să văduveşti pe cineva de Gaudi. Aşa că eu vă recomand să vedeţi cele două case (Casa Batllo şi Casa Mila), mai cunoscute şi care se vizitează, decorate de Gaudi şi să vă faceţi o părere proprie. Dacă nu aveţi bani, pentru că sunt destul de scumpe 18 şi 15 euro, mai bine nu beţi o bere sau nu ieşiţi seara la un restaurant scump sau faceţi un efort şi vizitaţi-le pe amândouă.
Eu am ajuns la concluzia asta când am văzut că toţi cei pe care îi întrebam nu aveau o părere comună şi nici nu ai cum să spui alb sau negru pentru că pe cele două case le uneşte faptul că au fost decorate de Gaudi, în rest sunt foarte diferite.
Prima casă pe care am vizitat-o a fost Casa Batllo. Ştiţi deja că eu nu mă pot opri să nu fac poze, aşa că articolul acesta are 28 din cele 300 pe care le-am făcut acolo. A fost o selecţie dură, dar zic eu că a meritat efortul.
Aşadar Casa Batllo de Antoni Gaudi.
Aşa am văzut-o prima dată şi i-am făcut o poză
Casa Batllo se restaurează cu turişti înăuntru, iar domnul din imagine trasa cu aşa o precizie liniile încât am stat minute bune să aştept să greşească. Nu cred că avea cum, stilul lui Gaudi îţi lasă libertatea de a greşi, iar greşelile, naturale, se încadrează perfect în totalitatea lucrării. Aşa că, ochiul meu neavizat a văzut o linie mai strâmbă, dar per total peretele a arătat impecabil, ca şi cum Gaudi înşuşi picta în momentul acela.
Casa Batllo este o experienţă completă. Nu este colţişor despre care să poţi spune că nu a fost gândit, despre care să nu te minunezi de geniul celui care l-a gândit.
Casa scărilor este decorată cu ceramică albastră, dar ce albastru...
Aceasta este o uşă ce desparte prima încăpere pe care o veţi vizita de a doua. Dacă voi puteţi spune că e doar o simplă uşă...vă rog. Cum a îmbinat omul acela lemnul cu sticla şi uşa cu întregul ansamblu m-a făcut să nu mă mai opresc din pozat. Şi era abia prima cameră :)
De obicei când scriu astfel de articole mi se pare de porc să apar şi eu în poze. Numai că aceste articole vor fi citite şi de părinţii mei, care nu m-au mai văzut de vreo 6 luni şi cu care nu am putut vorbi în cele 7 zile la Barcelona. Aşa că vă rog să înduraţi mutra mea în poze, de dragul lor :)
Acesta este un tavan. Privite separat toate elementele par kitschoase. Ei vă asigur că nu sunt, deşi ar fi putut trece foarte uşor în kitsch, toate decoraţiunile nu îţi zgârie retina, iar clădirea completă este superbă.
Recunosc, mie cel mai mult mi-a plăcut pe acoperiş, de aceea am şi făcut cele mai multe poze acolo. Era cald, în comparaţie cu frigul pe care l-am îndurat la coada de 5 oameni de la casa de bilete.
Eu pe acoperişul Casei Batllo.
Câteva cuvinte despre casa: a fost construită în 1877 şi doar restaurată de Antoni Gaudi între 1904-1906. Se află pe strada Passeig de Gracia la numărul 43 în districtul Eixample din Barcelona.
Un hol, nu e un simplu hol. Am avut noroc, aşa cum spuneam şi în postarea anterioară, ca în februarie nu sunt mulţi turişti. Aşa am reuşit să fotografiez acest hol gol şi multe alte locuri la fel, goale, adică fără turişti.
Multă lume vă va spune şi am văzut chiar la Casa Batllo teoria conform căreia casa a fost restaurată de Gaudi ca un omagiu adus Sfântului Gheorghe, patronul Cataluniei. Ce vedeţi voi mai sus este suliţa Sf. Gheorghe care a împuns balaurul, tradus în catalana ca fiind: drac Cu portocaliu şi verde este spinarea balaurului.
Este cunoscut faptul că Gaudi s-a inspirat din formele create de natură pentru a-şi decora casele, solzii dragonului sunt reprezentaţi aici de mici plăcuţe de ceramică.
Însăşi ceramica lui Gaudi este diferită de cea a lui Hundertwasser, deşi sunt şi acum unii care spun că arhitectul austriac s-ar fi inspirat din opera celui catalan. La Gaudi ceramica a fost spartă pentru a îmbrăca formele rotunjite, în timp ce la Hundertwasser ceramica provine din demolări, iar în îmbinarea ei se vede geniul lui Hundertwasser.
Da amândoi au o problemă cu natura, dar în timp ce Gaudi s-a inspirat din natură, Hundertwasser a integrat-o în creaţiile sale.
Din nou suliţa Sf. Gheorghe, ce nu e de fapt decât un simplu turn.
Aici îl puteţi vedea mai bine, cât de bine poate fi el fotografiat de pe acoperiş
Spinarea balaurului - acoperişul
Hop şi eu în poza
Unele dintre elementele acoperişului. Nu ştiu cum de mi-a venit geniala idee să le prind pe toate în poză...
Din nou eu cu spinarea balaurului şi suliţa
În timp ce noi ne perindam pe acoperişul Casei Batllo, peste stradă domnişoara savura o ţigară pe balcon. Cum o fi să locuieşti peste stradă de aşa minunăţie?
Pe acoperiş vă recomand să vă uitaţi cu atenţie pentru că se continuă pe nişte pasarele şi se ajunge în acest loc, pe care l-am găsit gol.
Tot eu
Spinarea balaurului, mai spre coada :D
Detaliu cu hornurile colorate
Nici măcar geamurile nu au rămas nedecorate. De fapt sunt mulţi turişti care nu îşi permit sau nu vor să viziteze casa. Am văzut multe bloguri în care faţada era analizată la centimetru şi pe bună dreptate, pentru că este foarte frumoasă.
Din nou ceramica albastră din hol, dar aţi văzut uşa?
Curtea interioară din care veţi vedea alte curţi interioare, dar care este foarte frumos decorată. Pe mine mă atrăgea elementul central, din ceramică, dar până la el m-am mai minunat de pardoseală şi de ghivecele cu flori.
Casa Batllo din spate, din curtea interioară
Detaliu, cât de mult m-a ţinut obiectivul, al acoperişului văzut din spate.
Eu în curtea interioară
Illa de la discordia, în engleză Block of discord, în spaniolă Menzana de la Discordia sau Mărul Discordiei aşa a fost denumit acest loc cu patru clădiri decorate de patru dintre cei mai importanţi artişti barcelonezi reprezentanţi ai curentului Modernista, Art Nouveau. Lluís Domènech i Montaner, Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch şi Enric Sagnier au stiluri total diferite, dar alăturarea celor patru case face ca acest loc de pe Passeig de Gracia să fie unul dintre cele mai vizitate din Barcelona.
Raluca

2 comments:

Aliceee Traveler said...

Deci asta am ratat :((((
Merita sa ajung inca o data la Barcelona sa o vad!!!!

Raluk said...

Merita si merita si Palatul Guell si Parcul Guell si inca vreo 5 case pe care le-am descoperit dupa ce am plecat din Barcelona :(