Translate

February 22, 2012

Să colorăm monumentele în verde

Cam aşa s-ar rezuma campania irlandezilor de promovare a turismului în Irlanda. În fiecare an de St. Patrick se colorează în verde mai multe monumente, iar anul acesta pe lângă celelalte se va colora Cascada Niagara.
Este un proiect ambițios al reprezentanților turismului din Irlanda, dar deja a devenit tradiţional aşa că în fiecare an se scornesc noi monumente ce pot fi colorate în verde.
Anul acesta vor fi colorate monumente din 32 de oraşe de pe tot globul. London Eye, hotelul Burj Al Arab din Dubai, Table Mountain din South Africa, Empire State Building din New York, Sky Tower din Auckland şi turnul TV din Berlin sunt doar câteva monumente emblematice care vor fi verzi pe 17 martie 2012. De asemenea clipurile de promovare ale Irlandei vor fi difuzate pe 4 ecrane gigant în Times Square din New York.
Acum schema e brevetată de irlandezi şi deci nu o pot folosi şi românii, dar de când stau în Irlanda nu am văzut nicăieri o încercare măcar, de promovare a obiectivelor turistice din România, în timp ce descopăr că tot mai mulţi români ştiu Irlanda mai bine decât o ştiu eu. Asta înseamnă că Irlanda face o treabă bună în promovarea sa, în timp ce România nu prea.
E adevărat că irlandezii au emigrat în lung şi-n lat pentru a fugi de vremea capricioasă de aici, dar şi românii au emigrat şi vă asigur că nu au fugit de vreme. În timp ce Irlanda se bazează pe irlandezii emigrați sau pe descendenţii lor, ajunşi în posturi cheie pentru a se promova, România se foloseşte de ei doar la alegeri. Şi am observat o tendința în rândul românilor plecaţi din ţară: ei nu mai vor să audă de România, nu se mai consideră români din momentul în care şi-au făcut un rost altundeva, în timp ce irlandezii se mândresc cu originile lor, ba chiar îşi caută rădăcini în Irlanda la sute de ani după ce vreun strămoş a fugit de aici.
Şi nu cred că mai e cineva neconvins de ce poate oferi România în materie de turism. Eu zic acum că ne asemănăm foarte bine cu Irlanda, doar că ei pun foarte mare accent pe tradiţii, pe mituri şi legende, în Irlanda se vizitează monumentele lăsate de vikingi de 50 de ori mai mult decât cetățile dacice din România, pe care recunosc nici eu nu le-am văzut.
Sunt doar câteva exemple. Acum nu ştiu cine mai e la turism, că mă obişnuisem cu Elena Udrea, da mă întreb, perioada de acomodare nu s-o fi terminat? de ce nu vedem România promovată peste hotare?
Raluca

hotelul Burj Al Arab din Dubai 
London Eye 
Opera din Sydney Australia 
Moulin Rouge 
Fântâna din faţa Casei Albe Washington


No comments: