Translate

February 21, 2012

Barcelona prin ochii mei - 13 - Barceloneta

Barceloneta plaja, dar şi cartierul, că de cele mai multe ori am auzit de plajă şi nu de cartier şi poate nu e total surprinzător pentru că mie cartierul nu mi-a plăcut, da este pitoresc, dar mi s-a părut aglomerat, îngust şi chiar murdar. Sau poate erau în ziua când se ridica gunoiul şi toţi locuitorii scoseseră ghenele în stradă... De la fete am înţeles că acum e cool să îţi închiriezi o cameră în Barceloneta, deşi apartemntele acolo nu depășesc 30 de metri pătraţi, deci sunt foarte mici. În fine, cine sunt eu să judec... în schimb plaja arată foarte bine, dar nu prea are scoici. Cică undeva în larg sunt puse nişte diguri şi scoicile şi alte vietăți nu prea ajung pe plajă. Plus de asta nisipul este mai fin decât cel din Dublin sau de pe plajele din România. Cum eu nu mă omor după plajă, Barceloneta e o plajă cu nisip şi apă şi soare, chiar şi eu am îndrăznit să merg în tricou, deși în alte zile aveam şi o bluză groasă pe sub geacă.
Din păcate la început de februarie plaja era aproape goală, cred că erau doar turişti care făceau poze şi un domn care umbla gol, dar pe care nu l-am băgat în seamă.
Cică vara plaja se umple de oameni care înoată, care stau la soare, de surferi, de cei care fac jogging, iar barurile de pe plajă sunt deschise toată noaptea...
Plaja Barceloneta cică ar fi cea mai bună plajă urbană din lume, iar acum se poartă discuţii despre calitatea nisipului de pe plajă, deşi nu cred că se poate mai bun nisip de atât. 
Cartierul Barceloneta a fost construit în secolul 18 când locuitorii din cartierul Ribera au fost mutați aici, pentru a se construi Ciutadella, despre care am vorbit. Iniţial Barceloneta a fost cartierul săracilor, dar a fost cosmetizat pentru Olimpiada din 1992. Acum este unul dintre cele mai râvnite cartiere din Barcelona.
Barceloneta se află la doar 15 minute de centrul Barcelonei, pe Rambla se ajunge la statuia lui Columb şi de acolo în stânga înspre plajă şi cartier.
Denumit şi vechiul cartier al pescarilor Barceloneta face legătura între Port şi plajă şi este căutat mai ales pe timpul verii când străduțele înguste te feresc de soare şi de traficul din oraş. Cartierul este astăzi renumit pentru restaurantele pescărești, cele mai bune din Barcelona, şi pentru sârmele cu rufe întinse la uscat deasupra străzilor. Eu nu am găsit rufe atârnate, dar cica tocmai străzile înguste sunt potrivite pentru fiesta. Niște petreceri de cartier, cu diferite ocazii, organizate prin închiderea şi decorarea unei străzi întregi. Toți locuitorii ies în stradă şi petrec.

După ce m-am tăvălit bine prin nisip am găsit un fel de bănci din beton pe care am stat la bronzat. Şi la ce ten am eu, chiar m-a ars soarele pe faţă :(
Raluca

No comments: