Translate

February 18, 2012

Barcelona prin ochii mei - 9 - Muzeul ciocolatei

La Muzeul ciocolatei din Barcelona am vrut să ajung după ce am citit pe blog la Aliceee despre el. Mie îmi place ciocolata şi mi se părea că ar merita încercat. Am mers în ultima zi şi spun că merită dacă aveţi timp. Nu este unul din primele obiective turistice pe care le-aş vizita în Barcelona, dar dacă aveţi o oră de omorât merită să încercaţi. Intrarea e 4 euro, iar biletul de intrare este o ciocolată făcută chiar acolo şi cea mai apropiată gură de metrou e cea de la Arcul de Triumf.
Muzeul Ciocolatei, am aflat de pe un pliant, este primul de acest fel din Catalunya şi a fost construit datorită membrilor Ghildei şi a furnizorilor lor. De aceea muzeul este situat într-o zonă centrală. OK sună cam ca în filmele cu Naşul, presupun că ghilda este a cofetarilor şi atunci toată treaba e puţin îndulcită :)
Nu ştiu ce vă aşteptaţi voi să vedeţi într-un astfel de muzeu, eu mă aşteptam la exponate prăfuite şi atât, ei bine în Muzeul Ciocolatei din Barcelona sunt vreo 50 de vitrine cu scene făcute în totalitate din ciocolată, mai sus este Ben-Hur.  

Pe lângă vitrinele din ciocolată, în muzeu veţi descoperi o parte din istoria ciocolatei, pe care o voi spune pe scurt şi eu aici.
Ciocolata a fost creată de mesopotamieni din boabele de cacao şi a fost folosită ca şi component de bază în sosuri şi băuturi de către civilizaţiile pre-columbiene cum ar fi Maiaşii şi Aztecii. Boabele de cacao erau măcinate şi amestecate cu apă pentru a produce o varietate de băuturi, dulci şi amare, de care se puteau bucura doar nobilii şi clericii.
Astăzi ciocolata se face din boabele de cacao ale arborelui de cacao tropical, denumit Theobroma, ce se cultivă în America Centrală şi în Mexic, dar se încearca cultivarea lui peste tot în zona tropicală. Boabele prajite şi fermentate au un gust amar, iar rezultatul este cunoscut direct ca şi ciocolată sau ca şi cacao. 
Astăzi ciocolata nu mai e produsă doar din boabele de cacao ci este o combinaţie între cacao, grăsimi, zahăr şi alte ingrediente. Deseori ciocolata este turnată în forme, iar cele mai populare sunt Iepuraşul de Paşte, Moş Crăciun şi inimioare pentru Valentine's Day. Există şi băuturi produse din cacao, denumite chiar cacao sau mai pe înţelesul tuturor, ciocolată caldă, ce datează încă de pe vremea maiaşilor şi aztecilor. Parcă altfel bei o ciocolată caldă ştiind asta :)
În fotografia de mai sus este Arcul de Triumf din Barcelona, turnat în ciocolată. Vitrinele muzeului sunt organizate pe mai multe secţiuni. Eu am descoperit secţiunea Desenelor Animate şi secţiunea Barcelona.
Asterix şi Obelix din ciocolată
Cuvântul Ciocolată provine din limba aztecilor din Mexic, el este derivat din cuvântul xocolatl, care e o combinaţie de cuvinte: xocolli ce înseamnă amar şi atl ce înseamnă apă. Aztecii asociau ciocolata cu zeiţa fertilităţii, Xochiquetzal.  
Banca cu pacheţelul unui copil care pe lângă sandvici ar trebui să conţină şi ceva dulce, ciocolata:)

Arheologii au descoperit urme de ciocolată pe pereţii unui vas maiaş, ceea ce înseamnă că maiaşii beau ciocolată încă de acum 2600 de ani. De-a lungul timpului ciocolata a fost folosită mai mult ca băutură. Denumită xocoatl a fost deseori combinată cu vanilie sau piper şi mai apoi cu fructe sau miere. Se credea că poate combate oboseala. În 1689 Hans Sloane a creat prima ciocolată cu lapte ce se vindea la început doar în farmacii. Primii care au produs ciocolată au fost Fraţii Cadbury. 
Coridă din ciocolată
Ciocolata a fost un bun de lux în toată perioada pre-columbiană, iar boabele de cacao au fost folosite şi ca monedă de schimb. Aztecii aveau un sistem în care un curcan costa 100 de boabe de cacao, în timp ce un avocado costa trei boabe.
Şopârla lui Antoni Gaudi, din ciocolată
În acest moment, cu aproximaţie, două treimi din ciocolata ce se consumă în întreaga lume sunt produse în Africa de vest, iar aproape jumătate din aceasta este produsă pe Coasta de Fildeş. Acum preţul poate varia de la 500 de lire la 3000 de lire pentru o tonă de ciocolată. Pentru a putea ţine pasul cu fluctuaţiile preţului, fermierii apelează chiar şi la sclavi. Se crede că 90 la sută din plantaţiile de cacao de pe Coasta de Fildeş erau lucrate de câtre sclavi.
Recoltarea boabelor de cacao este un proces delicat. Întâi tulpinile ce conţin boabele de cacao sunt recoltate, apoi boabele şi cu învelişul ce le înconjoară sunt rupte de pe tulpini şi sunt aşezate în containere pentru a fermenta între trei şi şapte zile. Procesul de fermentare dă boabelor de cacao gustul de ciocolată. Apoi boabele sunt uscate pentru a nu mucegăi, dacă vremea permite, la soare. 
Apoi din boabe se extrage miezul ce este prăjit şi astfel se topeşte untul de cacao şi se produce un fel de lichior de ciocolată.
Don Quixote de la Mancha în luptă cu Morile de vânt
Lichiorul de ciocolată poate fi de trei feluri. Solid, din care se produce ciocolata folosită în patiserie, untul de cacao poate fi scos cu ajutorul preselor hidrauluice şi rezultă cacao sau untul de cacao poate fi transformat în ciocolata de consum.
Reclame vechi la ciocolată
Lichiorul de ciocolata poate fi combinat cu untul de cacao pentru a crea diferite tipuri de ciocolată: ciocolata neagră - zahar, unt de cacao, lichior de cacao şi câteodată vanilie
ciocolata cu lapte - zahar, unt de cacao, lichior de cacao, lapte sau lapte praf şi vanilie
ciocolata albă - zahar, unt de cacao, lapte sau lapte praf şi vanilie
Ton şi Jerry din ciocolată
Cea mai bună ciocolată neagră conţine cel puţin 70 la sută cacao, în timp ce ciocolata cu lapte poate avea până la 50 la sută cacao. Ciocolata albă conţine aproximativ 30 la sută cacao
Eu cu Minnie Mouse şi Sponge Bob
Tin Tin din ciocolată
Desenul animat UP în care un bătrân foloseste nişte baloane pentru a-şi muta casa pe un munte
Sagrada Familia din ciocolată
Bicicletele publice foarte folosite în Barcelona
Fântâna Canaletes de pe Rambla
Sfântul Gheorge omorând balaurul
O formă pentru turnarea ciocolatei.
Din cafeneaua ce se află lângă muzeu se pot observa nişte cofetari cum învață tainele ciocolatei. Am stat şi eu preţ de un minut şi i-am privit. Părea spectaculos ce făceau acolo.
Raluca

No comments: