Translate

February 20, 2012

Barcelona prin ochii mei - 11 - Cartierul Gotic

Am să grăbesc puţin lucrurile şi deşi intenţionam să vă povestesc despre Cartierul Gotic şi cele două catedrale în postări separate o voi face într-unul singur. Am văzut că interesul vostru pentru Barcelona s-a epuizat cam când am terminat cu Gaudi. Ştiu că tot eu am spus că Barcelona e Gaudi, dar Barcelona e mult mai mult. Sunt lucruri şi locuri în Barcelona foarte frumoase şi care nu ţin de Antoni Gaudi. Aşa e şi Cartierul Gotic sau Barri Gotic, pe care l-am vizitat într-o după-amiază spre seară. Bine teoretic dacă ieşi de pe Rambla şi cauţi un local mai bun, mai neturistic şi de ce nu, mai ieftin să mănânci, ai ajuns în Cartierul Gotic. Noi ne-am plimbat de multe ori pe acolo, dar nu am scos aparatul să fac poze decât când era în scop turistic. 
Cartierul Gotic este în mare parte pietonal, deşi am văzut maşini, să spunem că aparţin celor care locuiesc acolo sau celor care fac aprovizionarea.  
Vă vorbeam de două catedrale, Catedrala Barcelonei şi Santa Maria del Mar. A doua nu cred că este în Cartierul Gotic, dar pentru că este în stil gotic şi pentru că Eliza mi-a zis că a fost construită de pescari ca o replică la Catedrala Barcelonei, am îndrăznit să le pun în acelaşi post.
Am să încep totuşi cu Santa Maria del Mar pentru că mie mi-a plăcut mai mult.  
Deşi am găsit pe net poze mai bune, din unghiuri unde se vedea mai bine, aceasta este Santa Maria del Mar 
Mi-a plăcut dantelăria.
Santa Maria del Mar a fost construită între 1329-1383 şi a supraviețuit unor incendii şi chiar unui cutremur.  
Astfel că această fereastră, care mi-a atras atenţia, a fost reconstruită în 1459, după ce a căzut la cutremurul din 1428 
Cam aşa arată interiorul
Cartierul Gotic e plin de străduţe înguste printre care te poţi rătăci cu uşurinţă. Şi cum spaniolii nu prea ştiu engleza, ori aveţi o hartă la voi, ori învăţaţi o boabă de spaniolă. 
Inscripție veche de pe o clădire 
Cam asta vezi, dacă te uiţi în sus 
Altă străduță îngustă
Aşa din străduţă în străduţă, tot căscând gura am ajuns în Piaţa Sant Jaume. Era bine venită, pentru că după atâtea străzi în care abia dacă intra soarele, o piaţă plină de soare la apus îţi schimba optica.
În Piaţa Sant Jaume se află Parlamentul Cataluniei şi Primăria oraşului Barcelona
Cea de sus este Primăria
Mi-au plăcut cum se vedeau steagurile pe cerul fără nori 
Acesta este Parlamentul Cataluniei 
Deasupra străzii Carrer del Bisbe se află acest pod, care în ghidul meu apărea ca simbol al Cartierului Gotic, eu sincer aş fi ales altceva, dar e doar părerea mea 
Apoi am intrat în Catedrala Barcelonei. Trebuie să vă spun că intrările în ambele catedrale erau gratuite, în aceasta totuşi dacă voiai tur cu ghid trebuia să plăteşti 5 euro. Eu am intrat cumva printr-o laterală a catedralei şi am ajuns în această curte cu gâşte. Cică ar fi 13 găşte, tot atâtea câţi ani avea Sfânta Eulalia atunci când a fost martirizată de romani. Eu am numărat doar 11, două cred că s-au ascuns, deşi nu prea am văzut unde.
O fântână cu Sfântul Gheorghe 
Catedrala îi este dedicată Sfintei Eulalia de Barcelona, unul dintre cei doi patroni ai oraşului.
Legenda spune că Eulalia era o tânără vigrină, ce a fost martirizată de romani, fiind expusă goală într-un loc public. Atunci, deşi era primăvară, o ninsoare s-a pornit şi i-a acoperit nuditatea. Enervaţi, romanii au băgat-o într-un butoi în care un înfipt săbii şi l-au rostogolit de-a lungul unei străzi. Corpul Sfintei Eulalia se află în cripta din Catedrala Barcelonei
Orga 
Catedrala Barcelonei în construcție
Trebuie să vă spun că nu ştiu cum de se plâng spaniolii că sectorul construcțiilor a scăzut că toată Barcelona era în schele. Toate staţiile de metrou erau în renovare, plus clădiri, plus monumente istorice. Poate nu se mai construiește nimic nou, dar de renovat se renovează masiv. 
O clădire ce aparținea arhitecților, a cărei fațadă a fost desenată de Pablo Picasso.  
De la distanţă pare că ar fi desenată cu creionul, dar de fapt sunt pietricele negre montate în forma desenului 
O fântână frumos decorată
Trebuie să vă spun că de fapt Cartierul Gotic nu e doar obiectiv turistic. Acolo am găsit cele mai faine restaurante şi cele mai interesante magazine, în ultima zi când m-am plimbat singură.
Raluca

No comments: