Translate

October 27, 2011

Alegeri în Irlanda

Dacă nu deschideam Euronews astăzi nici nu ştiam că sunt alegeri în Irlanda. A fost campanie electorală, dar totdeauna umbrită parcă de ştirile zilei, am văzut afişele a doar trei candidaţi, deşi ei ar fi vreo 7 şi nici pe la pub nu prea am auzit discuţii aprinse aşa cum eram obişnuită în România.
Habar nu aveam că alegerile sunt într-o zi de joi, tocmai pentru că week-end-ul e sfânt la irlandezi şi nimic nu i-ar îndemna să plece de acasă la vot. Aşa că s-a găsit această soluţie şi pare că functionează.
Despre candidaţi nu ştiu nimic sau aproape nimic, deşi am văzut ultima dezbatere televizată şi mi-am cam făcut o părere şi chiar am favoriţi.
Încă de când am venit prima dată în Irlanda m-a uimit că ei au avut două femei preşedinte, Mary McAleese este actualul, în timp ce de Mary Robinson am auzit cele mai multe cuvinte de laudă.
Acum şansele ca o femeie să ajungă din nou preşedinte sunt foarte mici, iar preferaţii irlandezilor sunt nişte omuleţi pe care românii nu i-ar alege în veci. Un moşuleţ simpatic şi spiritual, reprezentantul Partidului Laburist, dar care mie îmi pare prea fragil şi manipulabil, ba chiar mi se pare că ar putea muri în timpul mandatului. Al doilea este un tip bănuit că şi-a finanţat campania (inexistentă după părerea mea) din fondurile unui partid ce provine dintr-o fracţiune a IRA, iar al treilea, cel care l-a acuzat, în afară de numele Guinness, nu iese cu nimic în evidenţă, ba mai mult are şi un clar accent ţărănesc... O femeie este cotată ca al patrulea candidat în optiunile irlandezilor, iar o altă femeie este a 7-a. Prima nu mi-a făcut o cine ştie ce impresie, mi se pare o scorţoasă care a tocit politica şi acum recită discursuri ca pe poezii. Probabil că spune exact ce vor irlandezii să audă, dar nu pune şi suflet, în timp ce cealaltă, deşi pare onestă şi mi-a plăcut discursul ei, nu a prins la irlandezi pentru că probabil e prea simplă...
Patru independenţi şi trei candidaţi susţinuţi de partide...
Astea ar fi părerile mele, acum ce vor alege irlandezii astăzi vă voi spune în altă postare. Deşi rolul preşedintelui Irlandei este mai mult unul ceremonial, el este consultat în problemele importante ale ţării şi trebuie spus că mandatul său este de 7 ani...
Oricum sunt multe deosebiri faţă de campania electorală şi alegerile din România, ceea ce fac deliciul unui expat aşa ca mine:)

3 comments:

Alex. said...

Cand se afla rezultatul confruntarii dintre mosulicul spiritual si tocilara scortoasa :) ?

Raluk said...

Habar nu aveam, dar m-am interesat si s-ar parea ca abia sambata se vor da rezultatele alegerilor. Dupa sondajele electorale tocilara nu ar avea sanse ci se bate batranelul cu tinerelul acuzat:)

Raluk said...

Cica a cam castigat mosulica si ca toti ceilalti candidati s-au declarat deja invinsi si i-au urat ceva lui mosulica. Sa vedem ce va face...