Translate

October 16, 2011

Protest pentru Clontarf

În timp ce prin toată lumea sunt proteste legate de politica monetară şi de concedieri şi şomaj, vecinii mei din Clontarf au alte probleme: Consiliul local din Dublin a decis ridicarea unui mal de pământ care să protejeze de inundaţii zona Clontarf. O iniţiativă lăudabilă, doar că acest mal va fi construit între şosea şi promenadă şi le va fura celor care stau pe malul apei priveliştea. De asemenea promenada şi deci nici malul nu vor mai fi vizibile din şosea. Trebuie să spun că zona a fost lovită de inundaţii destul de mari prin 2002 şi un pic mai micuţe prin 2004, iar anul trecut s-a anunţat o posibilă inundaţie şi spune Alin, că toată faleza era plină cu saci de nisip.

Pe lângă chestiunea legată de esteticul zonei, mai e cea de siguranţă, pentru că pe faleză s-ar putea întâmpla o mie de lucruri fără ca cineva să poată interveni în timp util, dar şi o chestiune turistică, pentru că aparent această promenadă nu foloseşte doar localnicilor, ci e şi atracţie turistică.
Eu stau în Clontarf doar de două săptămâni şi pot spune că "afară" cu Dea nu înseamnă în faţa blocului, ci pe promenadă, acolo ne jucăm, facem poze, stăm la soare, facem sport... Bine pentru mine ar fi doar disconfortul provocat de lucrări pentru că nu cred că voi sta în Dublin destul cât să văd noua promenadă terminată.
Acestea fiind spuse, locuitorii din Clontarf s-au hotărât să protesteze, cu tot ce înseamnă un protest. Cu lideri, cu slogan, cu pancarde şi mai ales cu proteste de stradă. De vreo săptămână în toate magazinele în care intru am dat peste fluturaşi care anunţau protestul de astăzi de la podul de lemn, ce leagă promenada Clontarf, de insula Taurului, dar îi vom spune Bull Island, ca sună mai bine:) Şi poşta mi-a fost umplută cu fluturaşi şi chiar şi la stradă, lângă promenada erau afişe ce anunţau marele eveniment local.
Eu nu prea i-am dat importanţă, aşa cum am spus sunt de acord cu locuitorii zonei, dar nu sunt un locuitor permanent, aşa că m-aş fi dus doar să casc gura şi având experienţa protestelor de acest gen  din România nu credeam că se vor strânge mai mult de 10 oameni.
Ei uite că m-am înşelat. Irish Times spune că au fost peste 5000 de oameni, pentru că s-au strâns 5000 de semnături împotriva proiectului propus de Consiliul local Dublin. Cinci mii de oameni au venit să lupte pentru o promenadă, că sunt sigură că nu toţi cei 5000 au case cu vedere la apă, mai ales că şi promenada asta e de doar vreo 5 km.
The jurnal.ie publică şi poze de la protest, una dintre ele mi-am permis să o public şi eu.
Să vă mai spun că vorbim de un protest de duminică?
5000 de oameni şi-au rupt din timpul liber, de duminică, pentru a protesta faţă de o decizie a consiliului local... Ei când s-a întâmplat asta vreodată în România? Şi motive similare sunt o groază, numai în Iaşi prin construirea complexului Palas se strică toată zona din jurul Palatului Culturii. Ce fac ieşenii? întreabă în stânga şi în dreapta cu cât se vor vinde apartamentele în noul complex...
Un pic trist...
Raluca

No comments: