Translate

April 22, 2014

Germania - Bernkastel-Kues - Colmarul Germaniei

Dragilor,

nu ştiu voi cum sunteţi, dar mie orăşelul acesta nu îmi spunea nimic până să ajung să îl vizitez. De fapt nici nu ştiam de existența lui aşa de aproape de noi. Adevărul e că toată zona Moselle-ului îmi place. Orășele pitoreşti, peisaje cu vii întinse pe km întregi în cele mai neobișnuite locuri, locuri de bătut la pas, istorie. E cam ce caut eu când merg undeva. Sper cât de curând să facem o plimbare cu vaporul de-a lungul Moselle-ului, că am văzut că se organizează şi nici nu sunt excesiv de scumpe.
Pentru cei care nu ştiu despre ce vorbesc, Moselle este un rău, graniță naturală între Luxemburg şi Germania. El izvorăște de undeva din Franţa şi se varsă în Rin în Germania. Zona dintre Germania şi Luxemburg este cunoscută datorită viței de vie şi vinului ce se produce în acea regiune. Sper să vă pot spune mai multe în curând şi despre vinul din bazinul Moselle-ului. De-a lungul Moselle-ului se află mai multe orășele şi castele, pe unele le-am vizitat şi v-am povestit despre ele şi aici. Dacă doriți mai multe informaţii, wiki vă stă la dispoziție.
Noi am ajuns la Bernkastel - Kues datorită Google. Căutam unde să mergem în Duminica Paştelui, știind că Luxemburgul e un oraş mort oricând, la fel şi oraşele din apropiere, am zis că vom avea noroc în Germania. Şi cum căutam pe harta Google, există o opțiune să îţi arate într-o bară în josul ecranului poze din regiunile de pe hartă. Şi ne-a atras o poză. Apoi am căutat mai multe imagini pe Google şi am zis să mergem. Orăşelul e la doar o oră şi vreo 20 de minute de noi în direcţia Trier. Arăta foarte bine în poze şi am zis că şi dacă e părăsit măcar vom face şi noi poze frumoase.
Numai că ne-a surâs norocul şi nu doar că orăşelul nu era părăsit, dar în Duminica Paştelui era plin de turişti, magazinele erau deschise, iar terasele erau pline. Îi tot zic orăşel pentru că e într-adevăr foarte mic. Bine eu vorbesc de zona veche, cea cu casele cu bârne.
De ce am zis că seamănă cu Colmarul? Păi vedeţi şi voi din pozele ce însoțesc acest articol. Ba chiar mi se pare mai fain că e totul concentrat pe o arie mai restrânsă. Eu cât am stat acolo nu am încetat să mă uit în sus la case, să mă minunez şi să fac poze. Alin, în timpul ăsta, dezvolta teorii care să demonstreze de ce case aşa vechi au rămas încă în picioare, deşi la unele se vedea clar că aveau pereții șubrezi şi înclinați.
Prima mențiune a unei așezări în acea zonă vine din anul 370 î.H. când poetul roman Decimus Magnus Ausonius a scris un poem intitulat Mosella. V-am mai povestit că Trierul a fost capitala regiunii până la mare, iar Trierul e la doar 50 de km de Bernkastel-Kues.  
Spuneţi şi voi dacă ceva asemănător nu am fotografiat şi în Colmar? 
Mie mi-au plăcut şi simbolurile desenate pe case. Sunt în perioada în care studiez simbolurile româneşti de pe ii şi cred că de asta m-au atras.  
Cabinetul unui doctor lipit de un restaurant. 
O casă din 1650. Alin zice că au rezistat atâta timp pentru că pe aici nu prea sunt cutremure. S-ar putea să aibă dreptate. Eu sper însă că au rezistat pentru că au fost restaurate şi întărite.  
M-am întrebat şi cât am vizitat şi apoi pe wiki care e treaba cu urșii? Nu am găsit un răspuns clar. Urșii se află şi pe emblema oraşului şi tot orașul e plin de urși, iar un ghid spune că această fântână e unul din punctele cheie ale oraşului. De ce?
Căutam o legendă ceva. Nu am găsit-o. De ce doi urși şi de ce au vie şi de ce în pozițiile alea? Ceva trebuie să fie, doar că îmi scapă mie.
Da recunosc (mea culpa) am făcut poze cu telefonul. Nu ştiu sincer ce e cu mine în ultima vreme de tot prefer telefonul, mai ales că ştiu că merg undeva la vizitat, cu potențial de a ajunge pe blog. Şi nu e ca şi cum aş căra aparatul pe mii de km. Nu ştiu de ce nu îl iau aşa că poate trebuie, că doar îl cară maşina... Chiar nu ştiu. În Bernkastel chiar mi-a părut rău că nu l-am luat, dar l-am luat a doua zi şi tot cu telefonul am făcut poze...


O cafenea tare faină 
Bernkastel-Kues este de fapt o stațiune turistică. Nu înțelegeam eu de ce sunt atât de multe hoteluri şi ce nu înţeleg nici acum e ce fac turiștii cu maşinile? Da într-adevăr pe malul râului este o parcare imensă, dar în oraș nu am văzut nici un loc de parcare pentru turişti. Ce faci îţi lași maşina pe maul râului, plăteşti 1 euro pe oră parcarea şi apoi cari geamantanul până la hotel, uneori şi vreo 2 km?
Între timp a apărut şi soarele şi orașul s-a înveselit dintr-o dată.
Oameni la terase, case cu bârne şi vița de vie pe deal 
Căsuța aceasta mică este una dintre atracțiile oraşului. Se află foarte aproape de Piaţa Centrală 
Aceasta este o parte din Piaţa Centrală.
Dacă nu am avut aparatul la mine, telefonul şi-a dovedit incompetența. Atât a putut scoate el. E chiar bine pentru un telefon, dar eu nu sunt mulțumită. Chiar trebuie să iau aparatul cu mine peste tot. Sper să ajung din nou în Bernkastel ca să fac şi poze faine.  
Casa Țuguiată
Vă vine să credeţi că această casă este din 1416? Şi nu doar atât ci că se menține într-o stare bunicică? 
Peste tot pe unde merg şi găsesc turişti încerc să aflu ce ar face turiștii. Ei bine în Bernkastel-Kues poţi face plimbări cu vaporul pe Moselle. Alin voia o astfel de plimbare de vreun an şi ceva. Eu nu am fost foarte încântată, dar a fost o ieșire din cotidian.  
Plimbarea a costat 8 euro şi a durat o oră. Aşa cum vedeţi Alin şi-a comandat un vin rece, iar eu o ciocolată caldă. Contrariile se atrag, nu-i aşa?
Bernkastel-Kues văzut de pe Moselle 
Acum nu ştiu cum s-a făcut că nu am ajuns şi la Castelul de pe deal, că noi de obicei spre castele mergem. E cumva logic ca Bernkastel să aibă şi un castel, nu? Nu l-am vizitat, l-am văzut doar de pe Moselle. Rămâne pentru data viitoare.
Ce vedeţi în poză pe lângă Castel este un vapor transformat în hotel. Geamurile sunt de la camere, iar din ce am văzut, deşi mici arătau foarte bine. Mi s-ar părea interesant să stai pe un vapor o noapte sau două. Vaporul-hotel avea şi un restaurant şi chiar şi o terasă.
Bernkastel-Kues este de fapt un oraş format din două oraşe mai mici. Bernkastel este cel pe care l-am fotografiat eu. Am trecut şi în Kues, dar începuse ploaia şi ne-am întors. Deși despărțite de râul Moselle, cele două au fost unite într-un singur oraş în 1605. Cred că v-aţi prins că principala preocupare a celor de acolo se învârte în jurul vinului. Alin zice că e bun. Eu nu prea pot să mă pronunț :)
Chiar şi ghidul de pe vapor spunea numai despre vița de vie şi soiurile de vin şi din ce an se produce vin în zonă, iar colegii noştri de croazieră păreau foarte interesați. E fain să te plimbi pe apă, să savurezi un pahar de vin şi cineva să îţi povestească despre istoria zonei şi despre istoria vinului pe care tocmai îl savurezi. Din păcate ghidul era doar în germană, aşa că eu mi-am băut ciocolata caldă şi am zâmbit tâmp la ceilalți care la rândul lor îmi zâmbeau.
Cam asta a fost. Cred că vă daţi seama că mi-a plăcut orăşelul. După Luxemburg orice oraş plin de oameni îmi place. M-a marcat Luxemburgul ăsta mort. Bine acum nu bag mâna în foc că Bernkastel-Kues nu devine mort după ora 6 când se închid magazinele, dar după experienţa cu Cochem am preferat pe la un 5 să ieșim din oraş :)
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: