Translate

April 10, 2014

Luxemburg - Arlon - Voi la ce vă gândiţi când spuneti Provence?

Dragilor,

acum că am terminat cu poveștile din Turcia să revenim la ale noastre. Am strâns câteva povești şi din Arlonia în săptămâna ce a trecut. Aceasta este prima dintre ele. Aşadar, voi la ce vă gândiți când spuneți Provence?
Bine întrebarea nu îşi are rostul pentru cei care chiar au fost în Provence, dar chiar şi ei pot răspunde cu ce au rămas după vizita acolo?
De ce vă întreb? Pentru că Arlonul s-a umplut de afișe cu Satul Provencal. Nu prea m-am prins despre ce poate fi vorba, dar pentru că prea erau peste tot şi pentru că oricum manifestările din Arlon pot fi numărate pe degete, am zis că nu e de ratat. Am tradus eu că organizatorii recreează un sat din Provence în Arlon. Imediat m-am gândit la muzeul satului şi abia aşteptam să ajung acolo. Ca de obicei, când vine vorba de Arlon, totul a fost doar reclama, că de fapt în Hala Polivalentă era o sfârâială. Nu m-am lăsat depresată şi am intrat.
Nu era nici vorbă de un sat, era vorba despre nişte tarabe unde se vindeau produse din Provence. Eu imediat m-am gândit la lavandă şi produse din lavandă, dar s-a dovedit că nu e tocmai aşa. Era o tarabă cu produse din piele, o tarabă cu miniaturi şi diorame (am văzut că sunt populare în zona asta), multe tarabe cu mâncăruri, multe cu săpunuri, multe cu bijuterii şi doar una cu produse din lavandă. Doar una. Poate imaginea mea despre Provence e deformată.
Şi chiar şi acea o tarabă avea produse despre care nu ştiam nimic. Un fel de muște (care s-au dovedit a fi greieri) care scoteau nişte sunete când treceai prin faţa lor. Nu ştiu la voi cum e, dar la noi, în câmpul fertilizat cu balegă, muștele intră în casă ca pe domeniul propriu. Am căutat, vara trecută, tot felul de metode pentru a le determina să nu mai intre, nu am reuşit. Anul acesta am pus plase la geamuri... Şi în goana mea după un dispozitiv de stârpire a muştelor am zis că acele muşte din lut or fi. Ţi-ai găsit... erau nişte greieri şi nu muşte şi singura lor funcţie era de aţi aminti de greierii ce se pare că sunt în Provence. Acum oricâte amintiri frumoase ai avea cu greierii să auzi acel sunet de câte ori treci prin zona dispozitivului, nu mi se pare plăcut.
Aceeași tarabă (care se potrivea cu convingerile mele despre Provence) avea un fel de canapele, mici, jucării, cu lavandă. De ce canapele şi nu săculeți? Nu m-am prins şi nici vânzătoarea nu a putut să îmi spună. Aparent sunt populare pentru că în 5 minute s-au vândut 3. Avea vânzătoarea şi săculeți cu lavandă şi lavandă în buchete cu grâu (bună idee) şi tot ce ţi-ar trece prin cap, din lavandă. Parfum, esență de parfum, săpun, gel de duș, lapte de corp, lavandă de pus în mâncare...de toate din lavandă.
Din păcate nu am stat mai mult de o oră şi nici nu am făcut foarte multe poze pentru că aveam alte treburi în plan, dar piaţa este una ambulantă şi poate va reveni în Arlon. Acesta este site-ul, iar aceasta este pagina de FB.






Revin cu întrebarea, voi la ce vă gândiți când spuneți Provence?
Vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

2 comments:

dB said...

Eu ma gandesc tot la lavanda :/

Raluk said...

Se pare ca toate lumea se gandeste doar la lavanda. Atunci de ce toate tarabele alea pline cu alte produse? Bine e cumva logic ca o regiune nu se bazeaza doar pe o floare si ca exista si producatori de alte marfuri, dar eu voiam mai multe produse din lavanda :(