Translate

April 8, 2014

Turcia - Istanbul - F**k the diet - Dulciurile turceşti

Dragilor,

aşa cum spune şi titlul Dă-o dracu de dietă, sunt în Istanbul şi am să încerc toate dulciurile posibile! Dacă sunteţi la dietă priviți prima poză şi închideți postarea pentru că probabil vi se va face poftă. Ca şi data trecută, surprinzător, dar adevărat, deşi am mâncat în mare numai dulciuri şi frigărui de pui, nu m-am îngrășat deloc. Acum poate îmi va pune capac tona de rahat turcesc pe care am adus-o acasă... da să fim optimiști totuşi :)
Cu toții ştiţi deșerturile turcești baclavale, kunefe, cataif toate sună bine, toate sunt foarte dulci şi toate îmi plac. Unde mai pui că rahat turcesc e Turkish delight, ei spuneți şi voi la cum sună, cum să nu îl vrei?
Şi acum nu vă gândiți la rahatul pe care îl puneți în cozonac (că tot vine Paştele), turcii au rahat într-o multitudine de forme, culori, arome şi gusturi. Cele mai faine mi s-au părut cele de lămâie învelite în fistic, da erau o grămadă de combinații, ba la o tarabă îţi puteai face tu combinațiile. Salivez la propriu când scriu această postare :) Chiar m-a întrebat o irlandeză din ce e făcut rahatul turcesc, voi ştiţi?
În holul hotelului, chiar la lifturi era acest bol cu mere. Toate verzi şi lustruite de eu am zis că sunt din plastic. Le-am făcut o poză şi am plecat. Însă în fiecare zi dimineaţa erau tot mai puţine mere, iar pe la prânz bolul se umplea miraculos înapoi. Aşa că am zis că probabil or fi comestibile, că acum ce să faci cu un măr de plastic? Le-am atins şi erau adevărate, însă nu am îndrăznit să iau unul. Bine nu am îndrăznit sună prost. Nu am vrut unul. Ce să fac cu merele? Eram doar în Turcia :D 
Din nou dacă sunteţi la dietă evitați Bazarul Egiptean sau Bazarul mirodeniilor. Nu ştiu câte mirodenii am văzut eu, dar fructe, jeleuri, rahat, arahide, fistic, am văzut şi nu doar am văzut, am şi cumpărat cu tonele.
Aşa arată dulciurile ambalate, dar vă spun că sunt o păcăleală, pe modelul cutiei mari, scumpe, cu 10 bomboane în ea. Mai bine cumpărați la vrac, vă şi târguiți dacă vă place... 
Acum 5 ani la hotel micul dejun chiar era principala mea masă a zilei. 5 feluri de halva, dulcețuri felurite, sucuri naturale, fructe...şi nu era un hotel de 5 stele. Era un hotel micuț din Sultanahmet. 
Acum la Hilton halva era doar cu fistic şi nu mă omor după ea, sucul era din acela banal de portocale, iar fructele...să nu intrăm în detalii, dar după o felie de pepene burtica mea făcea mai rău decât cele din reclamele Activia şi m-a ținut aşa 5 zile.
În schimb aveau dulcețuri multe, pe lângă cele ambalate, aveau şi la boluri din care îţi puneai singur cât doreai.
Era un fel de magiun care mi-a plăcut şi mi-a mai plăcut dulceața de vișine de la borcănel.
Tot dimineaţa la micul dejun exista acest fagure cu miere din care îţi puteai tăia cât doreai. 
Şi pentru că am pomenit de miere, acestea sunt baclavale. Sunt 5 tipuri din care unul e dietetic. Nu m-am prins care pentru că toate aveau același gust, bun. 
El este cataiful, musai cu înghețată deasupra. Şi pentru că am adus discuția la înghețată, şi ea trebuie să fi fost foarte bună, dar eu nu am îndrăznit să o încerc. Mi s-a părut prea frig afară pentru îngheţată. În caz că nu ştiţi care e treaba cu înghețata turcească, daţi o căutare pe youtube. Vă veţi lămuri :)
În afară de ce vedeţi voi în poze nu am ratat nici un desert la nici un restaurant şi la nici o masă. Numai că nu prea am făcut poze pentru că de obicei mâncam alături de alţi oameni şi să nu spună cumva că sunt vreun obsedat de facebook, ceea ce recunosc, cam sunt :D
Da măcar să păstrăm aparențele!
Existau şi gofre, da pe bune acum, venind din Belgia, gofre îmi trebuiau mie în Istanbul?
Hai că v-am făcut poftă deja, vă las!
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: