Translate

April 4, 2014

Turcia - Istanbul - Marputcular Carsisi - Raiul amatoarelor de mărgelit

Dragilor,

dar mai ales dragelor. În Istanbul am înţeles eu că s-ar găsi mărgele, multe şi ieftine şi unde mai pui şi pictate manual. Şi nu am fost foarte departe de adevăr, am găsit mărgele, ieftine şi pictate manual, dar nu am găsit ce am vrut eu. Mi-am luat că doar nu am ajuns acolo degeaba, dar nu ce voiam eu. Eu voiam mărgelele acelea tradiţionale, nu ochiul, alea tradiţionale. Voiam pandantive aurite. Voiam cercei din alamă. Da ce nu voiam eu???
Şi cumva, parțial dorința mi s-a îndeplinit.
Totul a început cu o căutare pe net, unde am găsit această denumire Marputcular Carsisi şi că acest rai al amatoarelor de mărgelit ar fi între Bazarul Egiptean şi Marele Bazar. Am întrebat la hotel şi mi s-a spus că cel mai simplu iau taxiul până la Eminonu, traversez Bazarul Egiptean şi e chiar pe stânga. Aşa am şi făcut că nu avea sens să mă complic.
Şi ciudat am găsit. Intrarea e cumva astupată, dar eu am intrat pe un gang şi am dat fix în mijlocul magazinului. Pentru că e un magazin, un mall dacă vreţi, plin cu magazine cu mărgele şi accesorii pentru făcut mărgele.
Aşa arată holul, iar mall-ul este pe vreo 5 etaje. Nu toate magazinele sunt interesante şi nu toate au accesorii pentru bijuterii, unele au doar bijuterii. M-am uitat şi la alea, dar erau prea încărcate. M-am gândit să cumpăr bijuterii gata făcute şi să le stric eu, dar nu avea sens. Eu m-am orientat doar spre magazinele cu accesorii pentru bijuterii.
Toate magazinele erau cu mărgele, de diferite feluri, materiale şi dimensiuni 
Unele se vindeau la pungă, de obicei cele din plastic sau strasurile. Chiar multe strasuri, paiete, cristale felurite. Mie nu prea îmi plac şi deci nu m-am uitat după aşa ceva. Ca şi informație o pungă ca cele din imagine, cu mărgele din plastic, am reuşit să o scot la 20 de lire turcești, adică aproximativ 7 euro. Aici la magazinele de profil o mărgică e 50 de bani, deci dacă aveți vreo înclinație spre comerț... 
Eu mi-am luat din acest magazin câteva pandantive şi câteva mărgele pictate manual şi am dat 30 de lire, aproximativ 10 euro. Am zis eu că am ieşit bine. 
Apoi din acest magazin mi-am luat câțiva ochi din aceia tradiţionali, de toate culorile, pe care am dat 10 lire
Apoi am mai luat nişte pandantive tot din ceramică pictată, costau 10 lire unul, dar meritau. Pe etsy de exemplu unul identic e 14 euro. Ce mi-am mai luat eu au fost șiraguri din acelea de pietre semi-preţioase, eu mi-am luat coral, onix, lavă, piatra soarelui pe albastru şi încă o piatră verde, fiecare era 10 lire turcești, adică în jur de 4 euro. Aici la magazine un șirag e 10-15 euro. Bine eu nu m-am dus acolo să cumpăr nu ştiu ce volum. M-am dus mai mult de curiozitate. Şi voiam chestii tradiţionale şi poate adresele unor magazine care ar vinde şi online. Am găsit da pe site, mai ales dacă dai în engleză preţurile sunt comparabile cu cele de pe etsy :) Șmecheri turcii ăştia!
Ce vreau să vă mai spun e că pandantivele sau elementele pentru bijuterii, deşi aurite, aveau un aspect brut. Parcă ce se găsește pe etsy sau în magazinele de pe aici e mai cizelat. Mi se păreau şi cam mari şi nu aveam idei în ce le-aş putea integra...
Nu mai pun poze cu ce mi-am cumpărat eu, dar dacă vor ajunge obiecte cu siguranţă le veţi vedea tot aici.
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: