Translate

April 2, 2014

DIY - Brăţară împletită din mărgele

Dragilor,

sunt ceva de speriat. Cred că am 100 de îndeletniciri şi nici una nu îmi rămâne. M-am apucat de şerveţelit şi pictat în România, când am ajuns în Dublin şi nu am găsit materiale, m-am lăsat. M-am apucat de montat bijuterii, că asta se făcea în Dublin, m-am mutat. Am ajuns aproape de patria şerveţelitului şi găsesc materiale şi tot ce îmi trebuie, mă trăzneşte altceva, brăţările din mărgele.
Ştiu că sunt la modă anul acesta, dar nu asta m-a mânat în luptă, ci faptul că la magazinele artizanat din Bucureşti o astfel de brățară se vinde cu 75 de lei. Bine poate am şi găsit eu artizanatele nepotrivite. E unul la Romană scump de tot şi cam nejustificat aşa.
Pentru un lucru făcut de mână cu migală şi răbdare, 75 de lei este puţin. Pentru o brățară care la H&M e şi mai complicată şi mai ieftină, 75 de lei pare mult. Şi de cele mai multe ori preferăm variantele de la magazine decât cele hand-made pentru că ni se par mai ieftine. Însă avem un produs de serie pe care îl mai poarta şi alte 100 de femei din țara asta şi alte mii din toată lumea. În acest context 75 de lei e puţin. Raportat la salariul mediu e totuşi mult. În fine discuția e lungă. În mare sunt doua tabere, depinde în care vrei sau poţi să te încadrezi.
Bine acum să o spun pe-a aia dreaptă, eu voiam să țes covoare, da m-am învârtit după ustensile pe net şi sunt scumpe şi nu prea poţi face încercări, mi-ar trebui un profesor, dar aici nu am găsit... în fine. Am găsit the next best thing, să împletesc mărgele. Nu ştiu dacă aşa îi zice îndeletnicirii ăsteia, dar am descoperit că îmi place. Bine cât o să îmi mai placă, pentru că văd că e un patern să mă las de tot ce încep.
Deși pare complicat şi scump chiar nu e. Dispozitivul, un fel de kit ce conține ace, aţă şi mărgele m-a costat 14 euro, borcanul cu mărgele 1 euro, iar firele vreo 3 euro. Acum după prima brățară pot spune că am învăţat multe. Că nu se folosește ața pe care am folosit-o eu, că nici mărgelele nu sunt dintre cele mai bune, că se lucrează cu ac, că îţi trebuie multă răbdare şi mai ales ochi buni. Şi dacă toate condițiile sunt îndeplinite poţi face o brățară ca cea pe care am făcut-o eu într-o oră. Mie mi-a luat vreo trei ore, da la început nu ma prindeam cum se prind mărgelele pe fire, apoi țineam dispozitivul în brațe şi nu ieșea, apoi uitam să prind firele de dedesubt. Bine eu am încercat din prima să împletesc 14 fire după un model de pe Semne cusute, dar m-am liniștit repede pentru că e destul de dificil. Şi prima brățară are o grămadă de greșeli, dar din fericire, din greșeli se învață. Acum vreau să mai fac una cu firele potrivite, apoi să încerc modelul acela tradițional cu floare care se găsește peste tot, apoi să introduc mărgele mai mari în model şi abia apoi să trec la modelul cu 14 fire. Sper să mă ţină cheful de împletit să le pot face pe toate.
Şi ca să vedeţi că de mult mă apucase pe mine asta cu mărgelele, vă arat şi două perechi de cercei pe care le-am făcut prin toamnă. Cred că se vede din poză că nu ştiam cum să le prind de codiță şi că nici nu sunt foarte drepte. Probabil nu am folosit nici acolo ața potrivită. Boală grea meșteritul ăsta :)
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: