Translate

April 9, 2014

Turcia - Gata ultima postare cu Istanbulul

Hai că am scris mai multe postări decât câte zile am stat eu acolo :) Ce să o mai dau la întors, mi-a plăcut Istanbulul aşa cum mi-a plăcut mult acum 5 ani şi nu m-a dezamăgit. Probabil nu am doar numele Caranfil ci şi nişte gene adormite pe undeva pe acolo. Aş mai fi vrut să scriu o postare şi cu tema "singură în Istanbul", dar adevărul e că am stat prea puţin singură şi nu aş putea scrie o astfel de postare. Da m-am descurcat singură, dar am fost în zone sigure, în zone aglomerate, plus am trăit în Bucureşti şi Iaşi şi cam ştiu dacă văd un potențial pericol să nu mă arunc cu capul înainte. Zic asta pentru că probabil copii crescuți în Arlon şi Luxemburg pleacă în viaţă nepregătiți pentru experiențe neplăcute, care ţi se pot sau nu întâmpla.
Şi ghidul (Top 10 Istanbul) spune că în Turcia e recomandat să se poarte haine care să nu provoace, sunt recomandate gențile purtate gen poștaș, e recomandat ca femeile singure să nu umble de nebune pe străzi pustii, dar asta e de bun simț pentru oricine din România. Nu zic că România e o ţară nesigură şi cu asta am încheiat o potențială discuție.
Aşadar această postare se vrea a fi o postare care să includă toate fotografiile pe care le-am făcut în Istanbul şi care nu şi-au găsit loc în alte postări. Aşa că vă place sau nu, trebuie să mai suportați o postare despre Istanbul.
În prima zi în Istanbul, în oglinda din faţa liftului. Presupun că şi ăsta e un fel de selfie :)
Blocurile de pe strada pe care am stat. V-am spus că am avut şi ocazia să urc într-un bloc şi sunt cumva speciale
Moscheea Dolmabahce
Este chiar în faţa intrării în palat. Nu ştiu exact ce, dar mă fascinează ceva la moscheile astea. O fi prea târziu să îmi bag nasul în arta islamica?
În Dublin avem un prieten turc. Şi la un moment dat am petrecut un week-end întreg întrebându-l dacă un cuvânt sau altul este din turcă. Am descoperit cu surprindere că în afară de unele care sunt evident din turcă, gen baclava, altele mie cel puţin nu mi se păreau a fi din turcă. Ghișeu de exemplu...
...sau galoș cu "ş". 
Sunt cumva cuvinte care aproape trec în uitare. Ce copil de până în 15 ani știe ce e ăla un galoș, adică pe bune ce e, nu că e un obiect de încălțăminte? Eu am şi purtat o data unii, ştiu că mi-au cumpărat ai mei când eram mică, dar pe atunci să porți cizme de cauciuc sau orice de cauciuc, nefiind la modă, era dăunător şi rău şi semn de sărăcie...
Bine "țigară" poate veni dintr-o multitudine de limbi. Am vrut să scriu o postare specială şi cu aceste cuvinte, dar nu aveam eu cuvinte destule pentru o postare :) 
În drum spre Asia. 
Nu ştiu voi cum sunteţi, dar eu dacă nu aveam o harta în faţă, nu mă prindeam care e Asia şi dacă trec pe un pod ajung în Asia sau doar în Europa. M-a lămurit o turcoaică, cu care m-am împrietenit în prima zi la micul dejun, că Asia e aceea unde se văd structurile acelea din metal. Asia se vedea şi de la hotel. Aşa că m-am lămurit cumva. Am fost şi în Asia, am făcut poze, dar iarăşi nu am deajuns ceva cât să scriu o postare.
Dacă curtea Palatului Dolmabahce erau păuni şi fazani şi alte zburătoare, într-un rond în mijlocul unei străzi am văzut găini.
Moscheea Albastră
Sfânta Sophia
Papuci din piele
Lalelele din faţa Sfintei Sophia
Vă mai amintiți ghicitul în zațul cafelei? 
Era o practică întâlnită mai ales pe vremea lui Ceauşescu. Aveam şi o vecină care mai știa câteva semne... Acum de când cu filtrele de cafea nu cred că mai ghicește nimeni în nimic. Ei să mă vedeţi cum le explicam eu irlandezilor ce e aia ghicitul în cafea. Cum spui zaț în engleză? Da pe loc fără google :) 
Eu şi Hagia Sophia
Zambilele
Cred că vizita la Istanbul va sta sub semnul şi mai ales mirosul zambilelor. Vai ce fain mai miroseau!!! Mi-am plantat şi eu 7 zambile, dar nu am obținut acel miros.
Cornul de Aur
Podul Galata și Turnul Galata
Moscheea Eminonu
Cred că tot Moscheea Eminonu. Cel puţin aşa îmi pare. Am făcut această poză când m-am rătăcit prin Bazarul Egiptean şi am ieşit pe o ieşire şi am dat nas în nas cu moscheea.
Apusul de pe balcon
Nu ştiu cum era răsăritul, dar apusul era foarte fain.
Hotelul era orientat est-vest aşa că o parte vedea apusul şi alta răsăritul. O parte vedea clădiri, cealaltă Cornul de Aur şi apa şi în general o panoramă mai frumoasă. Nu aveam de unde să ştiu atunci când am luat camera pe ce parte am nimerit şi mă ofticam puţin că nu am nimerit pe partea, mai frumoasă. Când am aflat însă că hotelul avea şi două etaje la un fel de demisol şi ce vedeai era iarba de la parter, am zis mersi şi pentru panorama cu blocuri şi alte hoteluri :)
Apusul
Duș în română, duș în turcă. 
Un alt cuvânt pe care aş fi pariat că e din altă limbă.
În ultima seară, în drum spre 360, am intrat pe o poartă şi am văzut asta. Nu am avut timp să văd exact ce este, plus căutam restaurantul, ne era foame, nu eram singură să fac ce vreau de capul meu... am făcut o poză şi am plecat. 
Semn că ar trebui să revin în Istanbul :)
Dacă v-a plăcut vă aştept cu un like pe facebook.com/Dichisuriro
Raluca

No comments: