Translate

June 10, 2013

Maastricht - Una dintre cele mai frumoase librării din lume + Biserici convertite

V-am povestit de bisericite transformate în altceva din Dublin aici. Ce dor îmi e de Dublin... Nu mă aşteptam însă să găsesc același concept la doar o oră şi 40 de minute de Arlonia. Vedeți voi în capul meu irlandezii şi dublinezii sunt cei mai tari oameni de pe planetă. Am rămas aşa de impresionată de Irlanda, încât orice pălește în comparație cu ea.
La Maastricht am ajuns într-o duminică în care îmi făcusem bagajele să merg la mare. Da la mare în Belgia. Ce nu știați că şi Belgia are o bucățică de țărm la Marea Norului? Vă zic eu, are. Şi mai are şi o mega statuie cu o țestoasă. E chicioasă şi aurită şi eu vreau să fac poze cu ea. Sper să ajung vara asta şi acolo.
Numai că ploaia de peste noapte mi-a încurcat rău planurile, mai ales că Alin văzând că plouă a zis că nu mai mergem nicăieri şi deci s-a trezit în jur de 10. Pe la 12 eram echipați, da marea asta e la 3 ore şi ceva de noi. Trei ore dus, trei ore întors, nu ne mai rămânea timp de nimic.
Am pus un bot cât o zi de post, cum să nu mergem nicăieri în week-end? Aşa că Maastricht care e la doar o oră şi 40 de minute de Arlon părea destinația cea mai facilă.
Am plecat. Pe drum ne-a plouat mai tot timpul. Deja ne făceam planuri cum să vizităm din maşină. Plus că eu nu plănuisem nimic de Maastricht, nu mă documentasem, nu ştiam ce puteam vizita...
Am ajuns, s-a oprit şi ploaia şi aşa a rămas, am găsit rapid parcare...ştiţi voi zilele alea când lucrurile cad la locul lor ca într-un puzzle? Aşa a fost să fie să ajungem la Maastricht, în Olanda şi nu în Belgia la mare.
Despre oraş am să vă povestesc cât de curând, dar azi vreau să vă povestesc despre bisericile convertite în altceva.
Prima de la locul în care am parcat a fost Hotelul Kruisheren. L-am văzut din întâmplare. Mergem într-o direcție în care mergeau mai mulţi oameni neștiind dacă mergem spre centru sau nu. La un moment dat am văzut doi oameni cu o hartă în mână şi ne-am luat după ei. Ne-a atras atenția intrarea în "biserică" şi am zis să încercăm.
Aşa arată holul hotelului. De pe site-ul lor am aflat că biserica ar fi din secolul al 15-lea, că a fost Centru de cercetare agricol şi că în prezent este un hotel cu 60 de camere, un restaurant şi chiar şi o cramă. 
Se mai poate încă vedea pictura fostei biserici. Dacă vă întâlniți cu această "biserică" nu ezitați să intrați să aruncați o privire şi chiar să furați câteva poze. Eu am făcut întreg turul parterului şi nu m-a întrebat nimeni nimic.  
Mi-a plăcut tabloul acesta din restaurant :) 
Aşa arată hotelul. Aşa cum v-am spus informații găsiţi pe site-ul lor, aici.  
Tot mergând pe străzi şi încercând să evităm mulțimea am dat de o altă biserică. La fel intrarea ne-a atras şi uite aşa am ajuns în una dintre cele mai frumoase 10 librării din lume. 
Aşa arată biserica-librărie 
Designul este unul foarte modern, dar nu mi s-a părut ceva ieşit din comun şi nu m-au deranjat vizual rafturile în biserică.  
Cum o fi să îţi bei cafeaua aici? 
Evident că nu ne-a dus capul să facem o poză intrării sau bisericii per ansamblu aşa că apelez la poze de pe net pentru a vă face o idee. 
La fel informații şi poze găsiţi în engleză aici. Aşa arată biserica din faţă şi aşa arată cafeneaua care se află în biserică.
O imagine mai bună cu rafturile şi informații despre celelalte librării frumoase din lume găsiţi aici 
Biserica transformată în librărie a fost inițial o veche biserică dominicană, construită în 1294. Biserica a funcționat ca biserică până în momentul în care Napoleon a invadat Maastricht-ul în 1794 şi dominicanii au fost siliți să o părăsească. De atunci a fost folosită ca depozit, arhivă şi chiar ca parcare pentru biciclete, aşa cum puteţi vedea în poza de mai sus.
Librăria aparține lanțului Selexyz şi se cheamă Selexyz Dominicanen, iar designul a primit în 2008 premiul de Cea mai bună librărie din lume, acordat de The Guardian. 
Eu vă spun că deşi pare că nu prea aş avea ce să cumpăr de acolo, am găsit multe cărți în engleză. Eram pe fugă şi destul de departe de maşină, că altfel aș fi plecat cu o pungă plină de cărți. Prețurile nu păreau mai mari decât cele din Dublin sau Franța. 
Şi uite aşa nu am ajuns eu la mare, dar nici nu am pierdut un week-end fără să vizitez ceva şi fără să am o poveste de spus.
Săptămână faină, dragilor!!!
Raluca

1 comment:

corina said...

Foarte interesantă ideea de a reamenaja biserica!
O săptămână frumoasă și ție!