Translate

June 5, 2013

La plimbare prin Auchan

De ceva timp am descoperit Auchan-ul din Franţa. Vedeți voi arlonezii au la dispoziție o grămadă de locuri unde îşi pot lăsa banii obținuți cu trudă prin Luxembourg. Fie la supermarketurile şi magazinele alimentare din Luxembourg, dintre care cel mai renumit e Cora, unde la cumpărăturile săptămânale lași în plus între 50 şi 100 de euro, că în Luxembourg prețurile sunt mai mari la tot. Fie magazinele din Arlon, gen Lidl, Colruyt, Aldi sau Carrefour unde cumpărăturile săptămânale sunt la o sumă decentă. Fie în Messancy la 10 minute de Arlon, tot în Belgia, unde e Cora despre care v-am mai vorbit şi unde la fel prețurile sunt acceptabile. Fie în Franța la Longwy, cam prima localitate de la granița cu Belgia, cam la 20 de minute cu maşina din Arlon, unde cică prețurile ar fi mai mici şi unde e acest Auchan.
Vedeți câte posibilități?
Noi de când stăm aici le-am încercat pe toate şi fiecare are plusuri şi minusuri. Dacă am fi "în străinătate" la strâns bani de trimis în ţară am face un fel de tur al acestor magazine pentru că la unul mâncarea e mai ieftină, la altul mâncarea e mai variată, la altul vinurile sunt mai ieftine şi mai bune, la altul sunt mai scumpe da mai de calitate, la altul hainele sunt ieftine, la altul apa chiar are gust, că în general nu prea au şi tot aşa. Numai că şi periplul ăsta prin magazine necesită benzină aşa că ce am lua pe mere am da pe pere. Aşa că noi căutăm un magazin unde să găsim de toate, la prețuri decente şi o varietate mare a produselor.
La Cora am mers până acum şi vom mai merge pentru că e mare, raportul preț calitate e bun, nu e foarte multă lume, e mai aproape...
Însă acum e mare țăcăneala cu Auchan-ul din Franţa, care într-o primă fază ne-a displăcut. Pentru că am ajuns acolo într-o sâmbătă, când aici e zi de cumpărături pentru toată lumea şi când nu aveai loc să mergi cu căruciorul după tine. Practic unul dintre noi mergea cu rândul şi celălalt se plimba printre rafturi şi jongla printre oameni. Şi francezii sunt ca românii...stau în loc, se mai întâlnesc cu un cunoscut cu care vorbesc minute bune fără să le pese că ţin coada...
În fine, însă în timpul săptămânii e mai ok la Auchan pentru că au deschis până la 22 faţă de 20 la Cora. Şi cum noi pe la 19 abia ne strângem acasă nu prea aveam timp o oră să şi ajungem să şi cumpărăm.
Acum că v-am povestit de v-am rupt să vă vorbesc şi despre ce voiam să vă vorbesc. La Auchan, că na e în Franţa ce e bun, pe lângă brânză, sunt produsele de patiserie. Cred că acesta ar fi un bun motiv să nu mai mergem la Auchan :D. Şi ar mai fi raftul cu produse pentru alte nații că e mai mare decât la Cora şi pentru că mălaiul se găsește la discreție, nu trebuie să pândești când ajunge.
Şi la raftul cu pricina am descoperit eu produsele turcești. Tot mă învârt în jurul halvalei, da nu am curaj să cumpăr că nu o pot vedea prin ambalaj şi nu ştiu dacă poate să îmi placă. În schimb am găsit sarmale, care se cheamă sarma şi sunt la cutie şi sunt şi cu viță şi cu varză. S-a dus ideea că sarmalele ar fi tradiționale românești. Am mai rămas cu micii, până când i-om mai avea şi pe ăia.
Noi în Moldova nu prea le avem cu ciorbele, la noi borșul e la putere. Borșul mâncarea şi nu lichidul care se pune pentru a acri ciorba. Însă pentru că am stat în Bucureşti îmi mai scapă şi mie câte o ciorbă din când în când. Am fost surprinsă să aflu că tot turcii au şi corba, de unde sigur vine şi ciorba românească. S-a mai dus un preparat "tradițional" românesc. 
La italieni, în schimb, e plin de paste. Şi sincer îmi place să cumpăr produse din care sunt puţine la raft. Înseamnă că sunt bune şi lumea le cumpără. Şi nu prea am dat greș. Însă pastele colorate sunt cu totul din alt film. 
Cum ar fi o mâncare cu astfel de paste? Nu prea ne omorâm noi cu pastele şi de obicei o cutie ne ajunge un an, că tare aş fi luat să văd care e treaba, deşi cred că mai repede transformam pastele în bijuterii decât în mâncare :D
Şi cireașa de pe tort sunt chiar cireșele. Ştiu că în România au apărut de mult, ştiu că acum probabil or fi şi la un preț decent, însă în Arlonia cireşele abia au apărut şi pentru aproximativ un kg am dat 8 euro. Enorm mi s-a părut, da sunt primele de anul ăsta şi poate se mai ieftinesc şi aici.
Asta a fost plimbarea prin Auchan.
Raluca

4 comments:

Aliceee Traveler said...

de la Auchan cumpar tarte! Cea cu pere e preferata mea!
Cornul facut de ei cu cascaval e demential!
Scoici inghetate fiindca dupa ce le dezghet pierd max 10% si au un pret bun 20 ron/kg
Creveti pe gheata, sunt cei mai ieftin din Cluj
Lapte UHT
Decoratii de Craciun/Paste
Produse de curatentie :)

Larisa said...

Si noi tot de la Auchan facem piata, sau de la Carrefour. Cora nu am in oras. De obicei mergem cam o data pe luna, pentru cumparaturile "grele". Intr-adevar sunt mari, cu de toate si cu preturi acceptabile.

Cu toate astea, in ultima vreme, pentru anumite produse, prefer pietele traditionale. Legume, fructe proaspete, branzeturi, mezeluri, paine...nici nu se compara cu cele de la hipermarket! Singura problema este ca sunt ceva mai scumpe.

Raluk said...

Alice chiar ca iti cumperi multe de la Auchan. Noi suntem mai traditionalisti asa fructe, legume, carne... Am sa caut si eu cornul cu cascaval. Multumesc

Raluk said...

Larisa ar fi fain sa fie si aici piete traditionale. Este un fel de targ in fiecare joi unde sunt si tarabe cu legume si fructe, dar nu sunt mai ieftine si nici nu imi par diferite de cele din supermarket. Chiar ziceam ca joi ma voi duce sa caut niste cirese :)