Translate

June 25, 2013

24 Iunie 2013 - Ziua Universală a iei

Că eu port ii nu cred că mai e un secret pentru nimeni. Îmi plac şi cele tradiţionale, dar mai ales cele stilizate. Da recunosc cele tradiţionale mi se pare că se potrivesc cu anumite ocazii şi nu aşa zi de zi. Nu dețin ii vechi, nu am nici o ie de la străbunica, am ii cumpărate de mine, cât se poate de noi şi probabil nu foarte tradiţionale.
Da sunt iile mele şi le iubesc mult de tot. Pe lângă ii am tricouri ce aduc a ii de pe la Debenhams, de prin magazinele boho şi hippie.
Aşa că nu era posibil ca eu să nu susțin ziua asta Universală a iei.
Numai ca eu de întâlniri cu români m-am lecuit. Nu îmi mai trebuie, nu mă mai interesează. Aşa că deşi  aş fi vrut ca cineva să organizeze ceva şi în Luxembourg, parca nu aş fi vrut să cunosc români. Da vedeţi voi nu e cum vrem noi totdeauna şi nu înţeleg de ce am mai mult lipici la români decât la alte nații. Şi mai repede se leagă conversația cu un român şi parcă un român te înţelege mai bine...
Nu m-am împrietenit cu nimeni, nu îmi mai doresc asta, dar a fost o seară faină. Şi dacă e să gândim per ansamblu am fost şi eu o mică parte a unei mișcări tare simpatice, unde mai pui că şi universale.
Am aflat de această zi de pe facebook. Uneori dacă știi să îl folosești şi facebook poate fi bun la ceva. "Evenimentul" a fost inițiat de La Blouse Roumaine
Aşa suna textul de prezentare al evenimentului: 
Pe 24 iunie vom sarbatori impreuna Ziua Universala a Iei. Aceasta nu este o campanie de publicitate, ci o celebrare a IEI traditionale romanesti, oriunde s-ar afla pe Planeta. Ea este matricea noastra culturala, un simbol al identitatii si creativitatii spatiului romanesc, care dainuie din timpuri stravechi. 
Cum sarbatorim Ziua Universala a Iei?
Ne imbracam in IE sau camasa traditionala romaneasca alba, ne fotografiem si incarcam pozele pe pagina de facebook. Alegem cea mai reprezentativa fotografie si o publicam drept fotografie de profil, specificand locul prin butonul de locatie, care exista in dreptul fiecarei imagini. Aceasta fotografie trebuie postata apoi pe pagina de facebook La blouse roumaine, unde va exista o aplicatie prin care 

vor putea fi vizualizate toate pozele de pe mapamond. Vom imbraca astfel pentru o zi planeta in ie!

Pe rând au început să apară semnale că ziua asta va fi sărbătorită şi în locuri dragi mie, ca Dublinul. 
Nu mai spun de Iaşi. Aşa că mă întrebam dacă organizează cineva şi în Luxembourg.
Şi într-un final cu doar două zile înainte de 24 iunie am găsit pagina cu evenimentul din Luxembourg. Am scris şi atunci pe facebook că sunt bucuroasă că se organizează şi aici. 
Îmi plăceau pozele, mă atrăgea evenimentul, aş fi purtat ie oricum, dar aveam dubii. 
Şi aceste dubii s-au risipit chiar dimineață pe 24 când pe pagina de facebook a comunității La Blouse Roumaine au apărut mesaje de la oameni îmbrăcați în ii. În poza de mai sus e personalul de la bordul unuia dintre avioanele Blue Air. Nu am eu la inima compania asta, dar m-au bucurat.  
Acesta este "afişul" oficial pentru Luxembourg 
Harta cu locurile în care s-a purtat ie în toată lumea asta 
Povestea mea de pe 24 iunie 2013 a început dimineață pe net. Numai că încet a trebuit să părăsesc spațiul virtual şi să mă îndrept către treburile mele. Aşa că deşi am amânat momentul cât am putut a trebuit să aleg una dintre iile mele. Vreo 6 sunt pe sufletul meu, dar am tăiat în carne vie cum s-ar spune şi am rămas la două. Aşa că v-am rugat pe voi să mă ajutați să aleg. Şi m-aţi ajutat şi vă mulțumesc din suflet, chiar a fost alegerea potrivită şi chiar am fost admirată, iar complimentul maxim a fost "ce ie bogată ai". 
Pentru că organizatorii doreau şi detalii ale iilor am făcut şi poză cu ambele ii.
Ia pe care am ales-o aţi mai văzut-o pe aici pentru că am purtat-o şi la TV în Dublin. Este o ie pe care am primit-o cadou de la soacra mea, deci este cu atât mai specială.  
Ziua a trecut, am fost la curs unde a trebuit în franceză să spun care e treaba cu ia. M-am chinuit să le explic cât am putut eu mai bine. Apropo de asta mă oftic maxim că nu îmi găsesc cuvintele, deşi în cap suna totul aşa de cursiv... Nu ştiu dacă acest curs de franceză mi-a făcut bine, deşi toată lumea zice că da... 
M-am învoit la ultima parte din curs să ajung la locul de întâlnire cu celelalte ii, în faţa Primăriei din Luxembourg. La un moment dat a ieşit şi primarul Luxemburgului şi a făcut o poză cu un clop pe cap. 
Acest domn al cărui costum l-am admirat are o școală de dansuri populare romanești. Poate termin cu franceza şi îmi iau un curs intensiv de dansuri. Cred că vom avea nevoie :) 
Eu în centrul Luxemburgului, Piata Guillaume 2 (Knuedler) 
Tot cu ia în Grund, în Luxembourg 
Alături de alţi români în faţa Primăriei. După întâlnire am mers la un pub irlandez (ca să vedeţi că eu încă găsesc semne), unde am băut Guinness şi unde am ascultat poveștile altor români. 
Aşa în cifre nu pare mult, dar pentru un eveniment pornit de pe facebook, vă zic eu că e enorm şi e o mare realizare.
Nu am decât pozele pe care le-am făcut eu, dar dacă mai apar în vreo poză o public pe facebook, aici
Raluca

No comments: