Translate

June 3, 2013

Luxembourg - Castelul Vianden

Dragilor,

dacă vreodată veţi vizita Luxemburg-ul şi veţi căuta pe site-urile turistice cam ce puteţi vizita veţi găsi acest castel printre primele 10 obiective ale țării Luxembourg. Are sens să vă spun că Luxemburg este una dintre cele mai mici țări din Europa? Are 2586 de kilometri pătrați. Hai că vă amintiți voi de la geografie...dacă nu aveți aici un link. Simt nevoia să fac această precizare ca nu cumva să credeţi că în mijlocul orașului Luxembourg este acest castel. Deşi nu e departe de capitala Luxembourg, chiar nu ştiu cu ce să vă îndrum să ajungeţi la acest castel pentru că eu am ajuns acolo cu maşina. Da cum probabil că se mândresc cu el veţi găsi şi din Luxembourg mijloace să ajungeţi la Vianden.
Spre deosebire de castelele despre care v-am vorbit ieri, Vianden chiar se vede, nu e nevoie să îl căutaţi şi chiar se ajunge destul de ușor la el, bine tot pe ghicite pentru că indicatoarele lipsesc sau sunt foarte răsfirate şi nu le-am văzut noi. 
Chiar la poalele castelului este o parcare, destul de măricică, de unde am făcut această poză. Nu vă speriați de la parcare până la castel se ajunge pe jos, dar panta e foarte lină şi nici nu se merge mult.
Adevărul e că îmi cam era dor de un castel, mai ales că în Irlanda castelele sunt peste tot şi se vizitează. Da eu voiam castele nu nişte case mai mari denumite castele. Şi cu Vianden mi-am făcut plinul. Acum mai vreau la mare, am văzut-o în Olanda puţin, da vreau o plajă pe unde să ne plimbăm, să mirosim aerul... Cred că la toţi trei ne e dor de Clontarf Promenade :)
Revenind, intrarea la Castelul Vianden este 6 euro de persoană. Pare mult, da e acceptabil în comparație cu ce am mai vizitat. După cum puteţi vedea Alin a fost interesat de metodele de apărare ale castelului. De aici poza de mai sus.
Din ce mi-am dat eu seama şi teoria mi-a fost confirmată azi când am cercetat castelul pe net, se pare că pe la 1900 castelul era o ruină şi că ceea ce se vede şi se vizitează azi e de fapt o restaurare a fostului castel. Nu zic că e rău sau bine, da ca să ştiţi. 
Ce vă recomand eu e să nu veniți la Vianden iarna sau pe timp ploios şi vântos. În primul rând în curte era curent şi pe o zi faină ca cea de ieri, în al doilea rând vizitarea castelului se face trecând prin nişte terase descoperite, prin nişte culoare descoperite, unde dacă nu e soare mă gândesc că nu puteţi nici admira peisajele de la poalele castelului şi e şi frig.
Mai sus e un astfel de coridor cu ferestre deschise, iar poza e făcută de pe o terasă. Mi-a adus aminte de Mogoșoaia şi de Stilul Brâncovenesc. Na că şi de Mogoșoaia îmi e dor acum...
Din aceeaşi terasă puteţi vedea orășelul Vianden şi un râu.  
Acum de ce m-am prins eu că acest castel a fost reconstruit, pentru că există undeva o cameră vopsită ca în poza de mai sus, dar vopseaua e nouă, proaspătă şi nu foarte uniformă. Cum nici o inscripție nu era în engleză, am înţeles cu franceza mea de baltă că aceasta ar fi capela şi ar fi fost văruită în stilul în care era în vremurile în care castelul era locuit. 
Culoarul "brâncovenesc" văzut din interior. 
Pot spune că vizita a fost una interesantă pentru că turul urca şi cobora şi părea că trece prin aceleași camere, dar nu era deloc aşa. Ce mi-au plăcut mie au fost şemineele. Deși nu cred că făceau faţă la modul în care era izolat castelul. 
Un dormitor. Nu ştiu al cui, nu ştiu de ce, nu ştiu nimic. Rămâne ori să vizitați voi Vianden-ul, ori să căutaţi voi pe net. Repet nu am înţeles de ce nu era nicăieri nimic în engleză şi abia la final am înţeles că era un audio-ghid, dar costa 3.5 euro şi nu ni s-a spus de existența lui... 
Toate terasele se învârteau în jurul acestui turn, care sincer mi-a plăcut şi mie. Mi-ar fi plăcut şi mai mult dacă puteam urca în el, da nu se poate.
Ghidul de pe site-ul castelului spune aşa. Castelul Vianden a fost construit între secolele 11 şi 14 pe locul unui vechi fort roman. Este cel mai mare şi mai frumos castel feudal din perioada gotica din Europa. Până la începutul secolului 15 a aparţinut conților de Vianden care aveau strânse relații cu marile familii regale din Europa, cum ar fi cea din Franța şi cea din Germania. În 1820, sub domnia regelul William I al Olandei, castelul a fost dărâmat şi vândut bucată cu bucată. În 1977 familia regală Luxemburgheză a trecut castelul în proprietatea statului şi l-a restaurat. Acum Castelul Vianden are nu doar o importanță regională ci una europeană
E fix traducerea din ghid.
Se putea să scăpăm noi ocazia să facem o poză cu piticul? Nu se vede, e chiar mică în comparație cu turnul, dar ne-am luat revanșa mai încolo. Că tot veni vorba de Dea, deşi în Luxembourg câinii au voie chiar peste tot, în castel accesul acestora era interzis. Mi s-a părut chiar în regulă, mai ales că am putut-o lega într-o grădiniță pe un petec de iarbă, unde a stat mai bine de o mie de ori decât în maşină. 
Castelul Vianden  
Noi două coborând panta de la castel. 
Piticul la Castelul Vianden 
O ultimă privire asupra castelului. 
Mie una castelul Vianden mi-a plăcut. Prețul a fost acceptabil pentru cât aveai de vizitat. Nu zic urcaţi acum în avion şi veniţi în Luxembourg pentru Castelul Vianden, dar dacă tot sunteţi în zonă, merită o vizită. 
Tot ieri am mai vizitat un castel, dar despre el vă povestesc în zilele următoare :)
Raluca

No comments: