Translate

June 24, 2013

Luxembourg - 23 iunie 2013, Ziua Națională a Luxembourgului

Nu ştiam ce se întâmplă cu această ocazie şi tot ce am putut scoate de la cei care au fost aici anii trecuți era că e "cea mai mare băută a anului". Deci nu prea pe gustul meu. Aşa că am plecat în centrul Luxembourgului cam îndoită. Pe de o parte nu îmi place aglomeraţia şi pe de alta bere, suc şi cârnaţi am şi acasă şi la preţuri mai decente. Da se anunţau concerte live, plus prietenii ne chemau acolo...aşa că am mers.
Concertele le-am prins pe final când a cântat o tipă ceva din Celine Dion, foarte prost. Părerea mea e dacă nu eşti Celine Dion nu încerca să cânţi. O vei da mai mult ca sigur în bară. Da na oamenilor le-a plăcut.
Şi cum stăteam noi în piaţă şi ne aşteptam prietenii piaţa s-a golit. Nu am înţeles de ce şi nu am înţeles de ce toţi ştiau ceva şi noi nu. Într-un final ne-a zis un voluntar că urmează o defilare a torţelor sau cel puţin eu aşa am înţeles. 
Aşa că am plecat la 100 de metri mai încolo unde era o fanfară. Au cântat foarte fain Thriller a lui Michael Jackson, da în rest nimic memorabil. 
Apoi toată lumea s-a întors într-o direcţie şi iarăşi ştiau ei ceva şi noi nu. Toţi filmau, aplaudau...într-un final ne-am prins că începe parada şi că au apărut Ducele şi Ducesa de Luxembourg, un fel de Familie Regală.  
Cum vedeam tot ce se întâmplă cam greu, cățărați pe o statuie am plecat spre casă. Şi pe drum am dat de paradă, mai exact de cei care se pregăteau să defileze. 
Toţi aveau nişte lumânări mari dintr-o ceară care mirosea ciudat şi le aprindeau la pompieri. Mi-a plăcut metoda, da mi se părea că erau cam departe de locul important din paradă.  
Cum am văzut şi de Crăciun la paradă au participat diferite organizații din Luxembourg 
Mi-a plăcut maşina 
Un double-decker. 
Nu m-am prins ce căuta acolo. Probabil era doar de paradă nu avea nici o legătură cu ceva din Luxembourg. Organizaţia Englezilor din Luxembourg nu era sigur. 
O Dacie românească în parada de Ziua Națională a Luxemburgului. 
La final am înţeles că au fost artificii. Şi am înţeles că în toate piețele centrale era câte un spectacol ceva. Însă îmbulzeala, adolescenții scăpați la băutură şi sex m-au cam enervat aşa că duminică nu am mai trecut prin același lucru. Dacă voi mai fi aici la anu cred că ar fi interesant în orașele mai mici ce se întâmplă. În cele prin care am trecut noi nu se întâmpla nimic, da noi nici nu trecem prin oraşe importante. 
Cam asta a fost. Ce m-a impresionat a fost ce se putea citi pe fețele celor de acolo când a apărut Ducele. Nu cred că vreun conducător al României actual sau fost e privit cu atâta respect şi chiar dragoste. E şi normal în Luxembourg viața e încă bună...
Raluca

2 comments:

Larisa said...

Ce tare! Exact pe 23 iunie am fost si eu anul trecut.
Habar nu aveam ca e ziua nationala, am aflat dupa, in masina, citind o brosura :)). Ma miram eu ce e cu aglomeratia si portretul ducelui peste tot :D!
Frumos si noaptea...cu exceptia aglomeratiei.

Raluk said...

Da aglomeratia nu mi-a placut deloc. Plus ca ei sunt putin ciudati, dau peste tine daca le stai in cale, pun mana pe tine sa te mute din loc. Poate asa o fi normal, da eu eram deranjata de fiecare data :(
In schimb respectul pentru duce si familia lui mi s-a parut unul pe care nu o sa il vedem noi prea curand la romani pentru conducatorii lor...