Translate

June 2, 2013

Luxembourg - Valea celor şapte castele

Am văzut semnul către acestă vale de o mie de ori, practic de câte ori am venit din Luxembourg în Arlon cu maşina. Îmi doream să o vizitez, dar după căutări amănunțite pe internet am zis că probabil voi fi dezamăgită.
Vedeți voi eu vin din Irlanda unde orice pietricică ce trebuie văzută de turiști e tratată în regim special. Ai indicatoare de la șosea de prost să fii să o ratezi, ai parcare de să nu te panichezi că parchezi în stradă şi îţi blochează roțile, ai circuit cu ghid, ai limba engleză, ai restaurant sau măcar cafenea în apropiere că poate ți se face foame/sete, ai o toaletă foarte la îndemână, ai tot ce îţi trebuie ca turist să nu te mai gândești la nimicuri şi să te bucuri de ce vizitezi. Unde mai pui că ai şi o groază de pliante gratuite cu explicații, de în continuare am acasă o cutie plină.
În Luxembourg, Belgia şi Olanda am văzut tendința de a face un fel de vânătoare de comori pentru orice răhăţiş ţi se năzare să vizitezi. Oricât ai căuta pe net înainte, oricât de documentat te-ai duce, dacă indicatoarele sunt prost amplasate, au litere mici şi le vezi în ultima clipă sau le ratezi cu totul, dacă găsești într-un final şi vezi că nu se vizitează, dacă o toaletă e la vreun restaurant de fițe unde o pizza e 20 euro, parcă turismul în țările astea nu mai merită făcut. Da obiectivele cunoscute şi vizitate să spunem că sunt bine marcate pe hărți, le găsești în ghiduri, găsești pliante, dar obiectivele mici pe care le vezi de la șosea sunt foarte prost organizate.
Aşa şi cu valea asta. De câte ori vedeam indicatorul visam la o vale cu un punct central de unde vezi şapte splendori de castele. Ei nu e chiar aşa. Castelele sunt întinse pe o distanță de 20 de kilometri, deci nu prea le vezi aliniate aşa cu ochiul liber şi ce e mai grav NU SE VIZITEAZĂ.
Decât dacă ai noroc şi te lipești de vreun funcționar pentru că multe sunt instituții publice sau vrea familia care le deține să le deschidă spre vizitare. Practic dacă ţi-ai pus în cap să vizitezi cele șapte castele trebuie să îţi notezi localitatea unde scrie pe wiki că ar fi, să pui gps-ul pe respectiva localitate şi odată ajuns acolo să te uiți bine şi atent prin toate cotloanele să compari cu pozele găsite pe net şi într-un final vezi ceva ce seamănă a castel, îi faci o poză şi aia e.
Eu din 7 am găsit 3, din care unul era ruină şi nu era foarte sigur că puteai să bântui prin el. Sincer nici nu aş fi scris ceva pe blog despre această vale, dacă nu aş fi descoperit că există mulţi alții, care ca şi mine, visează să le viziteze când văd indicatorul de pe autostradă.
În caz că nu v-am dezarmat am să enumăr aici castelele şi dacă cineva le găseşte şi deschise poate îmi dă de veste. Aşadar wiki spune că această vale pornește în apropiere de Arlon, mai exact la 4 km de Arlon, iar din această direcție primul este Koerich. Este o ruină, da poate prindeți o lumină bună măcar de poze. Al doilea este Septfontaines (îl vedeţi şi în poza de deasupra acestui text), este reşedinţa privată a cuiva şi oricât am încercat să ajungem la el ne-am învârtit într-un cerc. Am văzut o doamnă la vreo 50 şi ceva de ani călare pe un cal alb şi ne-am închipuit că o fi proprietara castelului...
Următorul este New Castle of Ansembourg, pe care l-am găsit deschis pentru că familia ce îl deține organizase un banchet ceva şi porțile erau deschise. Şi dacă tot am intrat cineva din personal ne-a lăsat să vizităm grădina. Aşa că toate pozele acolo au fost făcute.  
Cică noul castel se deosebește de vechiul castel prin aceste grădini bine îngrijite, ce mie mi-au adus aminte de palatele vieneze. Acum în Viena ca în Viena, da în mijlocul pădurii să îţi faci tu grădini labirintice mi se pare niţel ciudat. Da na poţi spune omului ce să facă cu banii?
Vechiul castel din Ansembourg nu s-a lăsat găsit, deşi cică e foarte aproape de cel nou. M-am bucurat şi eu cu ce am găsit pe wiki, m-am uitat la poze şi asta a fost. Oricum e reședința privată a contelui şi contesei de Ansembourg. Următorul castel este Hollenfels. Pare impunător şi ai zice că dacă ajungi în localitatea cu același nume e imposibil de ratat. Ei uite că noi l-am ratat. E oricum centru pentru tineret. Apoi vine Schoenfels, care şi în poze pare mic deci nu mă mir că l-am ratat. Pare totuşi că e undeva la vedere, dar noi nu l-am găsit. Şi ultimul, dar nu cel din urmă Castelul din Mersch. Despre el am o vaga impresie că l-am văzut da nu i-am dat atenție şi deci nu i-am făcut nici poză. 
În Mersch am găsit Dragonul şi l-am tras în poză şi parcă undeva am văzut şi castelul roz, da aşa din amintiri. 
Şi tot în Mersch am găsit un turn, pe care l-am tras în poză, acolo e centrul turistic ce evident era închis şi cred că nici nu mai funcționa că părea niţel devalizat.
Ne-am tras în poză cu dragonul, am mâncat nişte eclere super, ocazie cu care am descoperit că pot fi de ciocolată, de ness şi de vanilie şi am mai descoperit şi o "tartă cu brânză" eu i-aș zice chiar tort, foarte bun şi ușor aşa ca pentru o zi de vară, că se pare că pentru un week-end vara a venit şi în Arlonia.
Aşa că dragilor dacă vă face cu ochiul "Valea celor şapte castele" ştiţi la ce să vă așteptați. 
Raluca

No comments: