Translate

August 5, 2011

Irlanda - Dublin, bisericile nu sunt totdeauna ceea ce par a fi

Am vorbit despre cele mai importante biserici din Dublin, aici. Nu mai reiau povestea lor, dar ele sunt Christ Church şi St. Patrick. Irlanda are însă, se pare, foarte multe biserici. Aparent aşa de multe că au trebuit transformate în altceva. Nu am găsit nicăieri pe internet punctul în care unele au fost transformate în altceva, dacă au fost transformate toate odată (pe modelul transbordării bisericilor după blocuri, ca în Bucureşti) sau separat. Cert este că unele biserici din Dublin, nu mai sunt ceea ce par a fi. Le-am descoperit recent sau redescoperit, pentru că pe cea de-a doua am văzut-o şi în martie când am fost în Dublin. Însă pe prima am descoperit-o în dimineaţa în care am plecat în Irlanda de Nord. Mai exact punctul de plecare era Tourist Information Center de pe Suffolk Street, din centrul Dublinului. Scria acolo ceva cu vechea biserică. Acum pe lângă biserică trecusem de o mie de ori, însă habar nu aveam că era altceva decât biserică. Aşa că în acea dimineaţă pe la 6.20 bâjbâiam în jurul bisericii căutând Centrul de Informare Turistică. Cum nu era nimic deschis în zonă am intrat în biserică şi l-am descoperit.
Aşa cum puteţi vedea biserica e chiar biserică, adică pentru mine nu era nici o diferenţă din afară între St. Patrick şi această biserică.
Nici din faţă nu era vreo diferenţă, aşa că puteţi înţelege de ce nu găseam Centrul Turistic.
Acum, dacă exteriorul seamănă cu cel al unei biserici, interiorul seamănă cu cel al unui Centru de Informare Turistică.
Înăuntru se vând de la vederi şi magneţi de frigider la tricouri sau chiar alte produse Guinness.
Trebuie spus totuşi că Biserica ce găzduieşte acum Centrul de Informare Turistică a avut cândva hramul Sfântului Andrei. Dacă ajungeţi în Dublin, chiar vă sfătuiesc să căutaţi acest Centru Turistic pentru că de acolo vă puteţi cumpăra excursii, Dublin Pass sau chiar puteţi prinde unele idei despre locuri de vizitat în Dublin
Acum, dacă instalarea unui centru de informare turistică nu e chiar o blasfemie, îi rog pe cei dintre dumneavoastră care sunt mai evlavioşi să se oprească din citit. Şi asta pentru că vă voi vorbi de un pub/restaurant/cafenea instalat într-o biserică.
Aşa arată exteriorul biserici ce iniţial a avut hramul Sfintei Maria, iar acum se cheamă The Church Club.
Interiorul este cel din fotografia de mai sus. Se vede foarte bine orga construită de Renatus Harris la care se spune că a cântat chiar Handel.
S-ar părea că această biserică a avut un rol important în comunitate pentru că de numele ei se leagă evenimente marcante din viaţa personalităţilor dublineze. Cel mai cunoscut este chiar Arthur Guinness care în 1761 s-a căsătorit aici. Tot în această biserică a slujit chiar Jonathan Swift, autorul Călătoriilor lui Guliver, care a fost paroh la St. Patrick Cathedral.
Aşa cum puteţi vedea din fotografia de mai sus, pereţii bisericii au fost păstraţi în forma lor iniţială, dar (am întrebat) nu există nici un mort îngropat acolo, pe modelul catedralelor italiene, de exemplu. Aşa că vă puteţi relaxa la o supă cremă sau un cocktail chiar sub pietrele de pe pereţi. De asemenea s-au păstrat vitraliile, ce uneori reflectă lumina soarelui.
Acum, aceste două foste biserici le-am descoperit până acum, dacă or mai fi şi altele, acest articol va suferi o reeditare
Raluca

No comments: