Translate

June 27, 2013

Belgia - Dinant, locul unde s-a născut inventatorul saxofonului

Am plecat la Dinant fără să căutăm foarte multe informații. De fapt căutam câte ceva despre un castel (unde sper ca vom ajunge cât de curând) şi Dinant a apărut ca reclamă. Un oraş între apă şi munte... M-a atras fix o poză similară celei de mai sus şi am zis că trebuie să fie interesant.  Aşa că duminică am plecat la Dinant. 
Aveam de văzut o biserică, o citadelă, fosta berărie Leffe şi saxofoanele care erau mai peste tot. Aşa se vede o parte din Dinant de sus de la citadelă.
Asta cu citadela eu nu o prea doream pentru că fie urcam câteva sute de trepte fie luam telefericul. Pentru 6 euro am avut o călătorie cu telefericul şi un tur cu ghid. Călătoria cu telefericul este foarte scurtă, 2-3 minute, poate nici atât, iar citadela mi s-a părut o dezamăgire. Multe tuneluri, explicații în franceză... Da na când eşti în Dinant, vizitezi ce e în Dinant :)
Am fost dezamăgită că eu credeam că se poate merge pe marginea citadelei şi deci ieșeau panorame faine, dar nu e aşa. Doar la începutul vizitei se vede fain panorama Dinantului. În depărtare se vede autostrada ce duce la Charleroi, aeroportul low-cost al Bruxellesului.
Clădirea cu cărămidă roșie e fosta Fabrică de Bere Leffe. Pentru cei care sunt familiari cu berile belgiene, am înţeles că e destul de cunoscută.
Un turnuleț din citadelă.  
În cazul în care vă pasionează orașul, aveți aici câteva informații.  
Mi-a plăcut cafeneaua unde se servea bere Leffe 
Case din Dinant. 
Cea verde e de fapt un pub irlandez, Le Galway. Ne-a povestit şi profa de franceză că ei au mania asta să franțuzească orice cuvânt englezesc. Uneori e chiar ilară combinația. Am să adun mai multe astfel de exemple într-un singur articol, la un moment dat.  
Mi s-a părut cam nepotrivită denumirea ansamblului de saxofoane, Europa's Sax. E clar că cei din Dinant nu prea le au cu engleza. E podul cu saxofoane. 
Cel din imagine e cel al României şi îl cheamă Vlad 
Alături era cel al Irlandei 
O intersecție faină  
Aşa cum v-am spus încă din titlu sau de pe facebook (vă reamintesc că pe pagina de facebook a blogului pun mai repede poze decât pe blog) în Dinant s-a născut Adolphe Sax, inventatorul saxofonului. Saxofoanele au fost așezate pe pod în 2010 şi reprezintă toate statele din U.E. 
Podul cu saxofoane, biserica şi un vas care făcea croaziere. Poate într-o zi mai puţin ploioasă am fi mers şi noi în croazieră. Oricum sper că vom reveni în Dinant pentru că nu am ajuns nici la berăria Leffe şi aș cam vrea să ajung.
Şi străzile erau ornate tot cu saxofoane. Clar cei din Dinant se mândresc cu Adolphe Sax
Cum noi am ajuns în Dinant cam pe la 3, ne-a luat vreo oră vizitarea citadelei şi apoi încă ceva timp să treacă ploaia, pe la 4 şi ceva deja totul era închis aşa că am plecat la plimbare pe străduţe. Şi aşa am dat de această piață foarte faină. 
Concluzia si de pe facebook: poţi fi turist pe ploaie, dacă ai o haină impermeabilă, iar câinele nu se sinchisește.
Casă în stil Tudor, care mi-a amintit de Anglia, doar că era pictată în stil Tudor, nu erau grinzi de lemn :( 
O alee plouată 
O reclamă veche la Leffe lângă un bar închis. 
Dea bucuroasă că ne-am mai şi oprit din plimbare 
Dinantul văzut dinspre apă. 
Dea şi fosta fabrică de bere Leffe 
Vi se pare că şoseaua trece prin munte? Păi chiar trece...
Eu plouată lângă saxofonul Irlandei.
Raluca

5 comments:

Larisa said...

Super fain!
Am auzit de orasel, de fapt am vrut sa merg anul trecut cand eram la Metz. Insa era un pic cam departe ca sa ne si intoarcem in aceeasi zi. O poza similara cu prima ta poza vazusem si eu pe net :). Arata foarte dragut...

Raluk said...

Pai si pe mine aceeasi poza m-a atras si am schimbat planurile ca sa ajungem in Dinant. A fost frumos, insa pe o zi cu soare probabil ca e si mai frumos :)

Unknown said...

Celebrele saxofoane au fost infoliate de un roman,MOLDOVAN VIOREL COSMIN din BISTRITA,care este ginerele meu.Firma la care lucreaza in Belgia este "Enseignes Plexi".

Raluk said...

Va multumesc pentru informatii. Poate ajuta pe cineva. Saxofoanele arata foarte bine :)

Raluk said...

Va multumesc pentru informatii. Poate ajuta pe cineva. Saxofoanele arata foarte bine :)