Translate

December 12, 2012

Târgurile de Crăciun din Stainfort şi Luxemburg

Aşa cum promiteam nu am mai mers pe autostradă în drum spre Luxemburg şi am găsit un târg de Crăciun, cat de tradițional poate fi un Târg de Crăciun din această regiune, care vă amintesc nu e în Germania ci în Luxemburg. Mie sincer mi-a plăcut mai mult decât cel de la Saarbruken, dar nu pot să le compar pentru că e ca şi cum aş compara mere cu pere.
Târgul de Crăciun din Stainfort era unul micuţ, cu maximum 12 căsuţe în care se vindeau decorațiuni (fericirea mea), dar se vindeau şi d'ale gurii. Se vedea că era un târg mic, toată lumea se cunoștea cu toată lumea, copii jucau prinsa printre picioarele noastre, tarabele cu decorațiuni aparțineau celor din sat, oamenii se salutau, iar toată atmosfera mi-a plăcut enorm.
Ce m-a surprins e că deşi aşa cum am spus probabil că organizatorii nu se așteptau la vizitatori, parcarea era aproape şi era accesibilă, adică până şi noi ne-am prins unde putem parca. Asa arăta piața din apropierea parcării 
Acestea sunt standurile
Cam aşa arăta în interior. Pentru că nu mergeam pregătită să fac poze aveam doar aparatul mic la mine, iar pe întuneric e tot ce poate să scoată :)
Pe de altă parte, în Luxemburg am fost şi eu încântată de ce am găsit. Nu ştiu câți dintre voi ştiu orașul,  nici eu nu îl ştiu, dar sunt mai multe târguri de Crăciun. În postarea anterioară am fotografiat târgul de la Place d'Armes, care era şi acum deschis, dar unde nu am mai mers pentru că mi s-a părut foarte fain târgul din Place de la Constitution. Am găsit tot ce am avut nevoie şi decorațiuni şi vin fiert şi supă gulaş şi mai ales kurtos colac, alături de românii noştri. M-am bucurat că i-am văzut şi că aveau succes şi că luxemburghezii mâncau ceva românesc, chiar dacă nu e tocmai tradițional românesc. Mi-a plăcut explicația de pe căsuța cu colaci în care nu se vorbea de Transilvania sau Valahia, cum am văzut în Italia şi Austria, ci despre România. Kurtos colac era descris ca fiind din România, chiar dacă într-o parte aveau şi o plăcută cu dolce di Transilvania, mi s-a părut a fi italiană, numai limba asta nu o vorbesc cei din Luxemburg :)
Aşa arăta târgul de departe, asta pentru cei care au mai trecut prin Luxemburg, poate îşi dau seama exact unde este
Cu o supa gulaș şi cu vinul fiert şi evident cu Dea care s-a așezat peste tot şi a trebuit spălată în aceeaşi seară 
Cănuțele de vin fiert şi Kurtos colac 
Cănile de la toate târgurile pe unde am fost pot fi luate acasă. Costă un euro sau cel mult doi. De la Saarbruken mi-am luat două, dar la Luxemburg numai în acest târg erau trei feluri aşa că panicată nu mi-am luat nici o cană. Poate mai ajungem totuși :)
Moş Crăciun la un vin fiert 
Căsuţa cu Kurtos colac 
Una dintre căsuţele cu vin fiert 
Pub-ul irlandez
Nu aveau Guinness ci cafea irlandeză şi Jameson. 
Chiar trebuie să vă spun că am băut Winter Jack şi mi se pare o maaaaare porcărie. Nu aruncați cu pietre pentru că în primul rând nu îmi plac băuturile alcoolice, deci gustul meu e neantrenat, iar în al doilea rând eu am băut un păhărel cu frișcă. Nu ştiu dacă fix combinația asta e cea norocoasă... Era grețos de-a dreptul.
Căsuțele cu decorațiuni şi mâncare. Din păcate oricât de pornită aş fi fost nu mi-am luat nimic. Tot văd pe facebook poze de la târgurile din Germania unde se găsesc nişte jucării din lemn. Am văzut şi eu la târgul din Stainfort, dar nu m-au prea atras, plus că erau şi foarte scumpe.
Tot aştept un târg din Germania 
Aşa arată târgul din stradă
Deocamdată pot spune că pentru o săptămână pofta mea de târguri a fost satisfăcută. 
Dacă mai ajung undeva vă mai spun :)
Raluca

3 comments:

corina said...

Frumoasa plimbarea la Targ. Am vazut si coada Deei. Tare cuminte!
Ieri pe la ora 17 s-a pus pe nins in Bucuresti. A fost o priveliste de poveste pana s-a facut ziua si a inceput circulatia. Acum este soare.
Nu am reusit sa vad aseara pe ninsoare decat luminile de pe bulevardul Unirii si la fantani.
Pe bulevard luminile sunt puse in copaci si dau iluzia unui desen inramurat, iar la fantani par niste vase colorate. Mi-a placut!
Sper sa gasesti si targul mult visat...atunci cand te astepti mai putin!

corina said...

Sper ca esti bine.
Am reusit sa ajung aseara pe Magheru si la Universitate. Frumos rau!
De la Unirii pana la Intercontinental luminile arata ca niste farfurii zburatoare, pe Magheru sunt conuri colorate cu stelute in varf cu o retea in zig-zag intre ele.
Targul de Craciun de la Universitate merita vazut. Casute pe margini si in interior un brad, o casuta luminata ca in povesti si un carusel cu caluti. Se gasea de vanzare: vin fier, fripturi, carnati, mezeluri, branzeturi si palinca la producatori particulari, articole din ceramica si sticla, bijuterii, pielarie, cojoace si botosei, dulciuri, ornamente de brad. Cred ca ti-ar fi placut. Totul pe fond de colinde si lasere pe cladirea BCR. Lume de toate varstele, multi cu cani de vin fiert in mana.
Sanatate maxima!

Raluk said...

Am vazut si eu poze pe bloguri si arata foarte bine. Mi-as dori sa ajung in Bucuresti zilele astea, dar din pcate nu prea e posibil.
Multumesc mult de descrieri, aproape ca eram acolo :)
Multumesc mult. Mi-a mai trecut, au fost vreo doua nopti cand nu am putut dormi nici eu si cred ca nici vecinii, de la tuse, dar a trecut. Multumesc din suflet.