Translate

December 2, 2012

Dezamăgire la Târgurile de Crăciun

Dragilor anul trecut am citit de Târgurile de Crăciun din Germania - Austria, am văzut poze, eram cât pe ce să cumpăr o excursie special pentru aceste târguri. Acum sunt foarte aproape de târgurile de Crăciun şi evident aveam așteptări cât casa. Până acum am fost la trei şi m-am dezumflat ca un balon.
Primul, cel din Luxemburg, era închis duminica. Eu una nu am auzit în viața mea aşa ceva să faci târg şi să îl ţii închis. În capul meu târgurile se cam fac duminica. În fine am trecut peste, mi s-a explicat de la centrul turistic că era închis pentru că se reamenaja, om fi fost noi ghinioniști. Oricum Luxemburgul e la o aruncătură de băţ de noi, mai ajungem acolo până de Revelion.
la un vin fiert la umbra TK Maxx
Am doilea târg a fost cel din Saarbrucken. Da recunosc am mers acolo în primul rând pentru TK Maxx şi l-am găsit şi sunt satisfăcută pentru o perioadă, dar şi pentru târgul de Crăciun. Saarbrucken e deja Germania, e vorba de o tradiție, nu am mai mers duminica...şi apoi dacă dați o căutare pe google pozele de acolo sunt de vis. Ce am găsit noi, deşi recunosc, nu am găsit târgul din piața centrală sau cam aşa ceva, am găsit un târg de pe o stradă pietonală. Aşadar târgul era plin cu căsuțe cu cârnaţi, vin fiert, clătite şi alte bunătăți şi un singur comerciant cu lumânări. Eu venisem să îmi cumpăr decorațiuni sau oricum măcar să fac nişte poze frumoase. Nu mi-a ieşit. Ce țigăneală am văzut acolo...mai rău ca la Obor. Măi oameni buni pe lângă românii care în afară de p..a şi m..e nu mai scoteau altceva pe gură, erau francezii care beți fiind (deşi nu cred că alcoolul îi schimbă prea mult) țipau, urlau, se îmbrânceau... Apoi turcii care vorbeau tare şi nu mergeau tocmai pe banda lor pe stradă... Copii care îţi alergau printre picioare... Oameni bezmetici şi o grămadă de cerșetori.  Târg am vrut, târg am avut. Am plecat cu un gust amar după ce am intrat într-o cofetărie care arăta super şi am dat 5 euro pe o bomboană...
locomotivele astea mi-au plăcut, vindeau castane prajite
Arata fain de la distanta, dar era de fapt un bar cu vin fiert
intrarea în târg
o clădire fain decorată

Al treilea a fost de fapt primul pe care l-am vizitat şi după care am spus că dacă ăsta e aşa, alea tradiționale trebuie să fie super. E vorba de Piața de Crăciun din magazinul de bricolaje. Am intrat din întâmplare şi nu mai ştiam pe ce să îmi pun ochii şi obiectivul şi ce să cumpăr mai întâi.
O masă plină cu decoraţiuni. 
A fost interesant că Târgul era împărțit pe preferințe, de la casa decorată în alb-negru, colorată spre kitch, decorată doar într-o singură culoare...erau un fel de căsuţe amenajate în magazin. Eu nu pot concepe deocamdată casa de Crăciun decorată în altceva decât roşu. Aşa că am făcut poze în căsuţa roşie.
Mi-a plăcut dulapul acesta. 
Nu neapărat decorațiunile, ci dulapul în sine. Am văzut ceva asemănător la Ikea, deci probabil că aşa îmi voi lua şi eu. 
Şi acum că mă uit la poză şi perdeaua e interesantă :)
Din dulapul acesta mi-am luat cele mai multe decorațiuni.  Da le puteţi spune şi bibelouri dacă vreţi :) eu mi-am luat un bibelou mare, roșu, cu o fetiță cu un căţel în mână. 
Trebuie să cercetez care e treaba cu găinile. Erau vreo 10 tipuri de găini, îmbrăcate, roșii, galbene sau ce culoare vreţi voi, cu ghetuțe, cu găletușe, cu căciulițe pe cap, nu am înțeles şi nu mi-am luat.
Acum că stau bine şi mă gândesc şi bucătăria proprietarilor noştri e plină de găini...

Acum poate voi spuneți că asta e un Târg de Crăciun, căsuțe unde să bei bine şi să te simţi bine. Am înțeles că ceea ce caut eu de fapt sunt Marche de Noel sau Pieţele de Crăciun, cu prăjituri tradiţionale, cu lucruri de mână şi decorațiuni.  Nu mă dau bătută, mai aproape de mine e Trier unde e cea mai veche Piaţă de Crăciun din Germania, luna decembrie abia a început, trebuie cumva să le găsesc şi pe cele frumoase din poze şi desigur, să îmi fac eu propriile poze :)
Raluca
P.S. Dragilor nu puteam să închei această postare fără să vă anunţ că la noi a nins. Aşa arată curtea :) Duminică liniștită în continuare

12 comments:

Larisa said...

Am fost si eu aseara in targul de Craciun de la mine din oras si desi arata bine si este maricel, m-am convins clar ca francezii nu prea le au cu astfel de targuri. Am cautat o ghereta cu carnati, sanvisuri, ca sa nu beau vin fiert pe stomacul gol, fiereste ca nu am gasit, nu se vindeau decat dulciuri gen clatite, gofre si gogosi. Eu inteleg ca francezii sunt fani dulciuri, dar chiar nimic sarat in tot targul ala?! :))

corina said...

”La pomul laudat sa nu te duci cu sacul!”.
Am observat in excursiile de vara. Imi documentez excursia din diferite ghiduri si cand ajung la locul faptei uneori dezamagirea este totala.
Pentru Targurile de Craciun iti propun Riquewihr (la 275km in 3h de tine). Nu am fost, dar il am in plan.
Pentru bradul de anul acesta am ales decoratiuni manuale din lemn (saniute si scene biblice) sau din carton (cilindrii decupati cu stelute si braduti cu led multicolor in interior). Asta pentru un iz de schimbare!

corina said...
This comment has been removed by the author.
corina said...
This comment has been removed by the author.
corina said...
This comment has been removed by the author.
corina said...
This comment has been removed by the author.
Eliza said...

inca mai ai fularul impletit de mine...

Raluk said...

Ei Eliza, cum sa nu il mai am. E fularul meu preferat :) Acum s-a lungit foarte mult si il tin in doua, da de obicei e in jurul gatului :)

Raluk said...

Larisa mergi la germani, acolo toate tarabele miroseau a carnati sau ceva asemanator si daca nu gasesti carnati niste castane oricum sunt mai sarate decat clatitele :)
Sa pui si pe blog, sunt curiasa daca sunt diferente din punctul de vedere al aspectului intre cele din Franta si cele din Germania.

Raluk said...

Corina si eu de vreo trei ani tot numai accesorii din lemn pun in brad, numai ca anul acesta am regasit globurile din sticla de pe vremea copilariei mele, ciupercute, casute, oameni de zapada...deci cred ca anul acesta bradul va fi foarte incarcat :) ceea ce mie imi place.
Despre targ am vazut si eu imagini pe net. Asa vorba ta, pe net toate arata ca in povesti, dar cand te duci acolo...
Oricum trebuie sa gasesc si eu unul care sa si arate bine si de unde sa imi cumpar si lucruri traditionale, crafturi si mestesugareli.
Multumesc de pont totusi, poate ajung si acolo :)

Aliceee Traveler said...

La Cluj anul trecut era tocmai invers! Aveai ce sa cumperi, decoratiuni, de toate, mai putin mancare si de baut. O singura casuta si o coada la care se statea 30-45 de minute! Nu inteleg de ce nu le fac echilibrat ...
Totusi arata dragut dar ai dreptate daca ajungeam in zona si nu gaseam nimic de cumparat erau tare dezamagita

Raluk said...

Da am vorbit cu un german care mi-a zis ca targurile astea sunt de obicei chestii traditionale unde ziua isi mai pun femeile batrane cate o masuta si vand ce mesteresc ele, dar seara e pe modul balci la noi, adica mancare, bautura si distractii pentru copii. Cica in ultimii ani au inceput sa introduca casute cu mestereli, da altfel e fix balci. Cica ceea ce caut eu sunt Pietele de Craciun...e greu. Eu tot mai sper sa gasesc una care sa imi placa, sa merite drumul si sa ma intorc fascinata de acolo.
Asa cum spui si tu trebuie cumva sa fie un echilibru, ca altfel pleci cu un gust amar.