Translate

December 8, 2012

Brad natural sau brad artificial?

Îmi pare rău dacă vă aduc din nou în atmosfera de sărbători, dar la mine decorul este unul de Crăciun. Ninge de ore bune, iar curtea şi strada şi toată Arlonia e albă. Acum spuneţi şi voi la ce să mă gândesc la altceva decât la Crăciun?
Şi care este simbolul Crăciunului, pe lângă Moş Crăciun, dacă nu bradul? Aşa că vă îndemn la o discuție despre Bradul de Crăciun: să fie artificial sau natural?
Artificial aici eu înțeleg brazii care imită cel mai bine un brad şi nu prostioarele pe care le-am văzut pe facebook din crenguțe, ba chiar din pet-uri verzi. Am încercat anul trecut șmecheria şi a fost foarte trist. Deci nu, artificial, adică brad din plastic.
În acelaşi timp, natural poate fi şi cel din ghiveci pe care am înțeles că îl poţi planta la primăvară.
Noi de obicei mergem pe brad artificial şi dacă e musai să simțim mirosul de brad şi alte minuni ne luăm o coroniță din brad natural, dar am luat într-un singur an de la Obor şi pe bune că a lăsat mai multe ace decât un întreg brad. Acum că avem curte, pe care tot nu ştiu cum să o amenajez, m-ar tenta şi un brad în ghiveci. În capul meu brad tăiat de undeva şi plantat în sufrageria mea doar ca să simt eu cine ştie ce, e de neînchipuit. Deci brad natural într-un suport mai bine nu.
Sunt indecisă. Voi ce spuneți?
Raluca
P.S. Week-end inspirat, vă doresc!!!

6 comments:

Larisa said...

Eu sunt mai eco de la o vreme si cum imi place sa admir brazii doar in natura, vii nu morti si ma intristez de fiecare data cand aud ca se taie aiurea si multi se arunca dupa, optez pentru brad artificial.
Stiu ca nu are acelasi efect, dar pentru 2 saptamni sa se taie un brad, fie el si din pepiniera speciala, nu vreau. Si idea de brad in giveci mi se pare buna, dar sunt mult mai scumpi si dupa sarbatori eu n-as avea unde sa-l plantez momentan. Asa ca brad artificial si niste crengute pentru miros.

corina said...

Am citit zilele astea un îndemn pe internet să ne luăm brazi în glastre și apoi să îi plantăm în curte.

Când eram foarte mică îmi aduc aminte că aveam un brad de plastic de 1m care îmi plăcea foarte mult pentru că trebuia asamblat. Prin generala și liceu ai mei cumpărau brad. În facultate dădeam telefon cu o săptămână înainte să aflu daca au luat ai mei brad, de obicei găseam bradul pe balcon. Cât am mai locuit cu părinții tot brad adevărat. La un moment dat m-am mutat la casa mea și am hotărât că cel mai bine este să facem un brad artificial. În același an le-am luat și părinților tot un brad artificial. Și uite așa am redus aruncatul aiurea de brazi după Crăciun, mulțimea de ace care cad când se usucă și tristețea când constați că s-a uscat, dar am pierdut și mireasma de brad.

Acum când am văzut bradul tău din poză și alte poze pe internet cu lasere pe pereți mă gândesc că poate ar fi mai bine să găsesc un laser care proiectează un brad împodobit. Săptămâna trecută tocmai am achiziționat un minilaser care proiectează o ploaie de steluțe verzi-galbene și roșii. La soluția asta m-am gândit și datorită spațiului limitat.

Nu sunt nici pentru brazii în ghiveci. În primul rând nu am curte, nu îmi place ideea de copac în ghiveci. Plantatul nu este o activitate simplă. Nu orice am plantat se prinde. Am trăit și insatisfacția eșecului. Dacă aș locui la curte sigur aș planta un brad pe care să pot să îl împodobesc de Crăciun, sau măcar o cetină pe care aș forma-o în chip de brad.

În concluzie, nu sunt pentru mutatul naturii în casă. Magia Crăciunului poate fi recreată în fiecare an cu imaginație și fără risipă de orice fel.

Citind și postarea Larisei văd că la tine pe blog există consens.

Un week-end frumos și ție.

Raluk said...

Dap si eu tot brad artificial impodobesc. Nu stiu de ce nu s-a intales asta din postarea mea, cred ca trebuie sa o mai schimb pe ici pe colo :)
Cei la ghiveci sunt prea mici pentru multimea de ornamente pe care le avem. Poate luam doi :)

Raluk said...

Corina asta cu laserele e o prostie. Anul trecut abia ajunsesem in Dublin, nu cunostem pe nimeni, iar pe cei pe care ii cunosteam m-au lasat balta, asa ca eram trista, nu avema chef de Craciun, de brad, de nimic. Pe ultima suta de metri am cumparat doua instalatii si trei ciorapei si i-am atarnat de o oglinda deasupra semineului. Cel putin pe 24 a fost tristete mare. Pe 26 m-a luat Alin cu binisorul, am cumparat ornamente de la reduceri si carne de la magazinul romanesc si am facut sarmale si am petrecut si noi un fel de Craciun. Deci decat sa decorezi cine stie ce sau sa pui lasere mai bine nu mai pui nimic. Mi se pare trist.
Ma bucur ca sunteti toate de acord cu mine :) totusi sunt foarte multi cei care prefera bradul natural taiat din padure. Avem un amic aici care ne-a povestit ca in Germania e o traditie sa mergi in padure, probabil o pepiniera, sa iti tai bradul singur... trist

corina said...

Mi-a rămas subiectul în cap. Aseară am citit un articol despre sentimente, stări afective și dispoziție. M-am reîntors la treaba cu împodobitul bradului. Ține mult și de starea afectivă în care ne aflam. Starea afectivă este cam sucita, se schimbă. Am avut și eu ani triști și ani veseli. Veselie mai mult în copilărie. Dar Magia Crăciunului este o chestie extraordinară. Pe măsura ce pui globulețele în pom te înveselești. Cred ca ideea cu lasere merge peste 1000 de ani.
Cred că toți trebuie să împodobim un brad indiferent de starea noastra sufletească, socială, materială și de care o mai fi.
Îți las mai jos o trimitere la un blog de fotografie, este al soțului meu, să vezi postarea Bourtange 2 cu un Târg de Crăciun olandez. Soțul meu zice că olandezii îmbină stilul practic cu stilul artistic intr-un mod deosebit. http://myrandomplaces.wordpress.com/
La București plouă de aseară fără întrerupere.

Raluk said...

Ploua? e cam nasol ca vin inghetul, cel putin asa am inteles de la meteo. Am vazut ca in Moldova a nins nitel. Oricum suntem abia la inceputul iernii. Cica in Arlonia nu prea ninge de obicei, nu prea stiu vecinii mei ce s-a intamplat anul acesta :)
Le-as spune ca am adus noi zapada, da nu cred ca vor intelege gluma :)
Pozele sunt super. Imi fac un ceai cald si sa stii ca ii cercetez blogul :) Noi suntem aproape de Olanda, pana in Amsterdam sunt 3 ore cu masina, da nu cred ca ajungem anul acesta. Poate la anu daca ne mai gaseste tot pe aici.
Total de acord cu tine, toata lumea trebuie sa aiba un brad, cat de mic.
Cu bradul nostru ti-am zis, dupa anul trecut nu admit sa nu facem brad, mai ales ca am gasit o gramada de ornamente faine si am vorbit cu parintii mei sa mi le trimita si pe cele din Romania. De aia am si spus ca un bradut in ghiveci de 70 de cm nu cred ca ne va ajunge :)