Translate

December 19, 2012

Parada de Crăciun din Luxemburg

Despre Parada de Crăciun din Luxemburg am aflat chiar în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc şi am zis că nu pot să o ratez. Mai ales că se află la a 9-a ediție, deci în 9 ani au avut timp să se perfecționeze şi deci parada ar fi fost una ce putea rivaliza cu cea de St. Patrick. Ei bine paradele sunt diferite, dar cum eu doar pe acestea două le ştiu să nu vă mirați că voi face comparații.
În primul rând Parada de Crăciun de la Luxemburg este mai mică, deşi traseul are aproximativ aceeaşi lungime. Noi am ajuns în locul pe unde ar fi trebuit să se termine parada cu vreo oră înainte. Pe strada pe unde ar fi trebuit să vină parada se circula încă cu mașinile. Oamenii nu păreau adunați ca la Dublin, unde de la 8 dimineaţa se ocupă un loc în față, pentru a vedea parada la ora 2. Singurele indicii erau câteva afișe prin care nu erai lăsat să parchezi de-a lungul străzii şi câteva garduri din fier, ca cele folosite de jandarmi în Bucureşti când e vreun meci. Da gardurile erau strânse. Eu chiar am crezut că parada e în altă zi şi că probabil am citit greșit pe internet.
Nu citisem greșit şi dovadă această postare. Parada a fost duminică, numai că în afară de polițiști care mai aminteau din când în când oamenilor să se dea din fața mașinilor-care alegorice, nu era nici o altă măsură. Circulația a fost închisă cu jumătate de oră înainte ca parada să ajungă în dreptul nostru şi redeschisă la vreo 20 de minute după ce parada s-a terminat, deci în total maximum 2 ore.
Fiind paradă, există desigur care alegorice. În Luxemburg acestea aparțin companiilor care activează în Luxemburg, deci sunt o bună posibilitate de reclamă (spre deosebire de Dublin unde sunt doi sau trei sponsori mari pomeniți peste tot) şi tot diferit de Dublin unde puține erau propulsate de motoare, în Luxemburg carele erau de fapt remorci, camioane sau chiar mașini. Toate împărțeau, bomboane, tradiționalul om dintr-un fel de aluat dulce sau alte cadouaşe.
Şi cum Moş Crăciun este peste tot în această perioadă, personajul principal al Paradei de la Luxemburg, şi foarte iubit de copii, este altcineva. Da vă las să îl descoperiți singuri în ultimele poze.
Spărgătorul de nuci a deschis parada 
Era de fapt carul RTL, iar fetele care însoţeau carul au dansat foarte frumos la un moment dat 
Unul dintre personajele alături de care m-aţi văzut fotografiată ieri 
Nu ştiu de ce da nu îmi inspira sentimente prea frumoase mascota asta 
Capătul unui car şi o Crăciuniţă care împărţea bomboane 
Carul patiseriei Fischer 
Căsuţă din turtă dulce :) 
Îmi pare rău da seamănă cu un dric :) De fapt maşina era chiar una frumoasă 
Un tir cu muzică de lift. 
Doi urşi polari  
Şi un Moş Crăciun mai timid asa
Ei oameni buni când au văzut acest car copii din jurul meu au început să exclame de bucurie. Toţi știau cum îl cheamă 
Grinch era personajul principal al Paradei de Crăciun din Luxemburg 
S-ar părea că în Luxemburg nu trebuie să mai fure Crăciunul :) 
La final Grinch şi roata din Trâgul de Crăciun din Luxemburg, despre care sper să vă mai pot povesti în curând. 
Raluca

2 comments:

corina said...

Interesant obicei!
Crăciunițele înșirate m-au dus cu gandul la Fetele de la Căpîlna.

Raluk said...

Din pacate dansau dupa melodia aia de la Moulin Rouge...dar coregrafia era una buna :)
Luxemburgul e intre Germania, Franta si Belgia asa ca au luat cate un obicei de peste tot. Asta cu parada nu stiu de unde este, da a fost fain. Cred ca pentru copii a fost si mai faina, pentru ca imparteau dulciuri. Pentru ca eram in primul rand am prins o gramada de bomboane pe care le dadeam mai departe. Multe au ajuns la Alin, da au prins si copii :)