Translate

June 20, 2012

Muzeu inedit în Dublin

I-am mai văzut firma prin februarie, când îl căutam pe Sfântul Valentin, dar era pe partea opusă a străzii, trecerea era departe şi când am trecut strada m-am luat cu alte magazine şi l-am ratat. Mi-ar fi plăcut să intru şi atunci.
La câteva luni distanță, ieri, căutam un târg în Dublin a cărui descriere semăna cu Street Delivery ce se desfășoară zilele astea în București. Anul trecut am fost acolo cu Dea şi Isa şi a fost frumos. Numai că în Dublin dacă târgurile trebuie să se încheie la o oră fixă păi fix atunci se vor termina. Aşa că atunci când am ajuns noi nu doar că strada nu mai era închisă, da nu mai era nici urmă de târg.
Pentru că ne aflam în centru am improvizat totuși o plimbare şi paşii ne-au purtat la Powerscort Townhouse Center, un mall atipic în centrul Dublinului. E doar cu magazine de designeri şi cu tot felul de magazinaşe mici şi drăguțe.
Alin nu îl văzuse aşa că am intrat. Şi chiar de la intrare am revăzut firma. Acum era la un etaj distanţă de mine şi nu aveam cum să îl ratez, mă atrăgea: The doll store: museum and hospital.
Păi cum aşa. Am urcat treptele puțin temătoare şi am ajuns în raiul oricărui copil de orice vârstă ar avea el. Un magazin de păpuși, da nu orice fel de păpuși, de case de păpuși şi de ursuleți lucrați manual. Am admirat, am cerut voie să fac poze şi uite că acum scriu despre magazin/muzeu. 
În Dublin, am văzut şi în Casa Georgiană, copii se jucau cu astfel de case de păpuși. Corespondentul puţin cam chici şi comercial ar fi casa lui Barbie. Eu nu ştiu dacă aş fi avut răbdare să strâng bani să îmi cumpăr diverse pentru casa păpușilor, dar mi-a plăcut că producătorii s-au gândit şi la băieți. Mai sus este un pub, mai mult sau mai puţin tradiţional. Toate piesele sunt detașabile şi le poţi cumpăra separat. Costă până în 3 euro o piesă.
Chiar şi Alin a zis că s-ar fi jucat cu o astfel de căsuţă, dar cred că el şi-ar fi mobilat-o cu o astfel de chitară. 
Magazinul este şi muzeu. Pe rafturile de sus sunt păpuși vechi şi jucării vechi, iar din loc în loc sunt explicații pentru exponate.  
Cum ar arăta o bucătărie 
O Casă Georgiană în miniatură. La subsol bucătăria, la parter sufrageria, la primul etaj camera de zi, apoi dormitorul şi la ultimul etaj camera copiilor.
Aşa arată magazinul. Nu am prins în poză, dar erau vreo două fetițe înarmate cu câte 20 de euro ce căutau lucruri pentru a-şi îmbunătăți căsuţa.  
Un atelier. Lămpile erau aprinse cu nişte leduri şi existau chiar şi prelungitoare şi un dulap întreg cu corpuri de iluminat 
Acelea erau dulapurile cu tot felul de obiecte în miniatură necesare unei case pentru păpuşi 
În magazin/muzeu se şi reparau păpuși sau ursuleți de pluș.  
Un atelier de pălării 
Cum arăta un tip de casă ce era la ofertă 
Aşa arată o vitrină de muzeu 
Până şi uşile erau gândite într-un anume fel, iar vânzătoarele erau îmbrăcate şi se purtau ca la cel mai scump magazin din Dublin, dar în sensul bun. Mie mi-au inspirat mult bun gust. 
El este prietenul meu. Un urs în mărime naturală. 
Aşa arăta intrarea în magazin.
Dacă v-am stârnit interesul să știți că The Doll Store are şi un site. De acolo am aflat că magazinul de păpuși este unul dintre cele mai vechi magazine din Dublin, are 70 de ani.
Dacă vă aflaţi în Dublin chiar şi pentru câteva zile merită să mergeţi în acest magazin/muzeu. Aveţi voie să faceţi poze, vânzătoarele vor fi mai mult decât amabile să vă ajute şi se vor bucura că vreţi să le promovați, chiar şi printre prieteni. Ce diferență între vânzătoarele din Dublin şi cele din Bucureşti...
Raluca

2 comments:

Aliceee Traveler said...

iubesc muzeele inedite, mai putin vizitate de turisti! acesta vad ca bine dotat!

Raluk said...

Da e un muzeu foarte fain, bine e mai mult magazin decat muzeu, dar noi am stat destul de mult acolo si nu ne-a zis nimeni nimic, ca nu cumparam ceva. A fost fain si sa vad fetite care isi cumparau diverse pentru casutele de papusi. Deci a fost o experienta chiar mai faina decat la un muzeu traditional si am si vazut o frantura din viata irlandezilor. Daca ajungi in Dublin merita vizitat.