Translate

June 10, 2012

Dublinul vikingilor


De când am venit în Dublin ca turist mi-a fost clar că locuitorii capitalei Irlandei se mândresc foarte mult cu originile lor vikinge. Vikingii au fost un popor de exploratori, comercianţi şi luptători, iar rămăşiţele culturii lor se întind din estul Europei de la Constantinopol şi valea râului Volga, în Rusia, până în vest în Islanda şi Groenlanda sau chiar până în sud în Andalusia, Spania, dar cei mai mulţi au fost prezenţi pe teritoriul actualelor Irlanda, Marea Britanie şi toată Scandinavia.
În Dublin vikingii au lăsat chiar denumirea capitalei, Dublin vine de la Dyflin ceea ce în irlandeză înseamnă Iazul Negru. Apoi locuri cunoscute ca Howth ce înseamna Saltul Somonului, Wicklow însemna Pajişte, Skerries înseamna Insule pline de roci sau Recifuri sau chiar în Dublin, Fingal însemna Ştrăini cu Părul Frumos. Cartierul principal al vikingilor în Dublin s-a aflat cam pe unde este astăzi Wood Quay, iar zona de lângă Royal Hospital Kilmainhum este de fapt cel mai mare cimitir viking din afara Scandinaviei. Sitric sau Olaf se pare că sunt nume de provenineţă vikingă, iar cele mai multe date despre vikingi le putaţi afla dacă vizitaţi Dublinia. Totuşi, pe Wood Quay există un monument care marchează prezenţa vikingilor în Dublin, este vorba de corabia ce se află în staţia de autobuz de la Dublin City Council şi care ilustrează acest articol.
Vikingii sunt în Dublin o prezenţă ce parcă totdeauna se uită la noi de peste umăr. Sunt locuri în Dublin, mai ales lângă Liffey pe unde au trecut vikingii, puteţi găsi vestigii din perioada lor la muzeele din Dublin, dar îi puteţi admira pe urmaşii lor în Clontarf. Acolo unde s-ar fi dat o mare bătălie între vikingi şi forţele conduse de Brian Boru. Bătălia a fost câştigată de vikingi, iar Irlanda a fost transformată în mici regate autonome.
Da nu despre asta vreau să vă vorbesc azi, ci despre Clontarf. În Clontarf, are loc Festivalul Vikingilor, cu un an înaintea împlinirii unui mileniu de la Bătălia din Clontarf, din 1014. Timp de două zile, pe 8 şi pe 9 iunie pe promenada din Clontarf vor avea loc tot felul de activităţi. Cel mai mult pe mine mă încântă turul locurilor care au legătură cu vikingii care începe la Castelul din Clontarf şi se termină în orăşelul Clontarf, dar şi Satul Vikingilor, plin de corturi cu mâncare, ateliere de lucruri hand made, oţelării şi exerciţii de mânuire a săbiilor.
Mă gândesc că mai ales pentru copii va fi interesant să vadă o bucăţică din istoria ţării lor adoptive, de la obiecte similare celor ce au aparţinut vikingilor, până la reconstituiri de bătălii sau mânuiri de arme. În acest timp adulţii pot învăţa să tragă cu arcul sau pot asculta muzică live. Toate pub-urile sau restaurantele din Clontarf şi-au adaptat special meniul, ca în cele două zile să semene cu mâncărurile de pe vremea vikingilor. Mă întreb dacă şi vikingii mâncau peşte cu cartofi prăjiţi. Asta ar răspunde la multe întrebări J
 Apoi vor fi multe demonstrații navale date de salvamarii din Howth , jonglerii, fachiri, face painting, pentru copii, la fel castele cu trambuline şi multe alte minunăţii. Plus că dacă nu plouă, promenada în sine sau Buls Island sunt locuri pe unde vă puteţi plimba şi relaxa după o săptămână grea, cum sunt mai toate cele de după Bank Holiday.
Raluca

No comments: