Translate

May 24, 2013

România 2013 - România e frumoasă, chiar şi din mers

Credeaţi că doar despre Austria şi Ungaria voi vorbi eu în articolele din excursia în România? Nu dragilor. Vorbim şi despre România şi am să vă arat că România e şi frumoasă.
Ca român plecat peste ţări şi mai puţin mări, în inima mea e un întreg conflict. Sunt româncă şi am ajuns să nu o mai ascund şi când lumea mă privește într-un anume fel încep să le povestesc de țara mea, o ţară ideală pentru că de câte ori ajung la propriu în România, ajung la concluzia că nu se mai potriveşte cu mine, cu stilul meu de viaţă, cu obiceiurile mele... Da ce mă salvează e un pact cu prietenii mei din Budapesta. Am zis că măcar la pensie ne vom cumpăra două căsuțe pe un deal gol din România şi vom trăi idilic.
Nu are rost să intru în detalii, dar numai faptul că într-un orăşel ca Arlonul nu mi-a fost frică să las casa singură timp de două săptămâni, spune deja multe. M-am dezobișnuit să îmi păzesc geanta. M-am dezobișnuit de traficul haotic. M-am dezobișnuit de lehamite. Nu înțelegeți greșit şi belgienii din zona asta sunt din același aluat. Au o lene în ei de nu îi egalează nimeni, da ceva sau cineva i-a obligat să treacă peste şi să fie cât de cât civilizați. Şi acum pe bune când vezi corporatistul la cravată că ajunge la 19 acasă, se schimbă, iese în grădină şi îşi tunde iarba şi îşi udă florile şi pe de altă parte vezi țăranul pe bancă la poartă, în miezul zilei, cu grădina plină de bălării parcă ţi se ridică niţel părul în vârful capului. Da ăştia suntem şi nu ne vom schimba nici în mii de ani.
Cu toate astea România e frumoasă şi puţin din frumusețea asta e dată şi de români. Fără să vă mai plictisesc vă las cu pozele. Mie mi-au plăcut, sper că şi vouă.
Uitați aşa o căsuță...nu că e frumoasă? 
În comparație cu casele de la intrarea în Huedin 
La dus pe drum am văzut o grămadă de șoimi morţi pe câmp sau la marginea autostrăzii. Nu cred că erau călcați de mașini că ar fi cumva imposibil. La întoarcere am observat berzele. Vii, cât se poate de vii în cuiburile lor pe stâlpii de telegraf :D
La trecerea din Transilvania în Moldova am văzut munţii 
Ştiu că e Pasul Tihuţa şi apoi Pasul Mestecăniş, da nu ştiu chiar atât de bine munții din zonă, dar priveliștea, chiar şi din mersul maşinii a fost una foarte spectaculoasă.  
Iaşul meu văzut de pe deal de la Păun 
Oră de vârf în România
Nu fac bășcălie. Ni s-a povestit cândva că de obicei pe la 7 seara se aduce turma de la pășune  Cumva de fiecare dată când plecam din Bucureşti după serviciu, vinerea, pe la 7-8 prindeam vaci pe drum. Noi ne amuzam da mai erau şi alții care claxonau exasperați, de parcă vaca se sinchisea de ei. În Irlanda tabloul e aproape similar doar că în loc de vaci sunt oi sau eventual rațe. E aşa de comună treaba încât pe vederile din Irlanda foarte des veţi vedea o turmă în mijlocul drumului cu textul "Rush hour in Ireland". Nu mă credeţi, căutaţi pe google fix textul acesta şi vedeţi ce vă dă. 
M-au înnebunit câmpurile galbene de rapiță. Voiam să prind un astfel de câmp cu norii fioroși deasupra, dar din mersul maşinii doar asta am reușit să scot.  
Asta e o priveliște foarte comună în munții din România, dar mie verdele ierbii, cu verdele brazilor şi cu albastrul cerului mi s-au părut de neratat. Mai ales când deschizi geamul maşinii să faci poză şi te izbește mirosul de muguri de brad udați de ploaie... 
O altă căsuță cocoțată pe un deal. Din prisma omului modern mă întreb cum ajunge omul ăla acolo, cum îşi cară cumpărăturile de la Cora? O fi având internet? Văd că un cablu duce la el, deci măcar tv cred că are... Da cât de bine erată pe verdele ierbii abia încolțite ...  
Tot pe undeva prin munți prin aşa un peisaj trecea șoseaua 
M-au bucurat câmpurile cu panouri solare. În Germania sunt peste tot şi se întind pe kilometri întregi. La fel şi câmpurile cu eoliene. La noi energiile astea mai naturale au prins mai greu, dar îmi pare bine că au prins. În Arlon cred că 40 la sută din case au panouri solare pe acoperiș. Nu ştiu fix ce soare prind ele, dar am decis să îmi luminez şi eu grădina cu felinare solare. Vedem ce iese. Aaaa şi uitam să vă spun într-un sat de prin Transilvania am văzut stâlpi de iluminat public ce funcționau cu panouri solare. 
Căpița trebuie să fie imagine reprezentativă pentru România rurală. 
În Belgia şi Germania şi cred că şi Austria şi Ungaria, ce mai, pe drum, nu am văzut căpițe. Aici totul e mecanizat. E o maşină care tunde iarba sau ce o fi aia şi la un capăt iese balotul împachetat în plastic. Câmpurile sunt pline de astfel de baloţi, da mie căpiţa îmi spune România oriunde aş vedea-o. 
Vă las cu coana Barză. 
Mie nu îmi plac păsările, ba chiar îmi e frică şi de o biată vrabie, de porumbei sunt pur şi simplu paralizată de frică, deci clar berzele, șoimii sau alte păsări mai mari cred că m-ar omorî doar de frică, dar de la distanță, din siguranța maşinii, în cuibul lor, berzele arată chiar bine. Şi să ştiţi că nu le-am văzut decât în România.
Raluca

No comments: