Translate

May 30, 2013

Biserica Sf. Martin din Arlon

Greu, foarte greu îmi vine cheful de scris zilele astea. Sunt răcită cobză, mă dor toate, abia reușesc să urc la etajul casei, merg peste tot cu mierea după mine şi cu picăturile de nas...şi mă enervează că ceva minor ca o răceală poate să mă scoată aşa de rău din circulație...
Nu am luat răceala de la nimeni, nu circulă virușii prin Arlon, m-am lăsat păcălită de o zi cu soare şi am ieşit cu capul neuscat complet afară, apoi am stat în curent prin casă, m-a şi luat frigul prin Arlon că eu visam că pot umbla doar în ie...deci am găsit ce am căutat.
Revenind. Nu am chef să scriu, dar cum să mă uit la TV de sub o pătură nu e distracția mea preferată, caut să fac ce îmi place. Şi să scriu pe blog e una dintre plăcerile mele.
Ei bine au trebuit să ne vină prieteni din Dublin să intru şi eu în Catedrala din Arlon. O văd zilnic din curte, trec pe lângă ea de câte ori mă duc în centru, i-am făcut şi poze, dar de intrat înauntru nu știu de ce nu mă atrăgea. Plus că o credeam închisă în afara orelor de slujbă.
În fine într-o zi am intrat şi am descoperit cu surprindere că e enormă. Într-un orăşel ca Arlonul am descoperit trei biserici măricele şi o sinagogă, iar una dintre aceste biserici zic eu că e catedrala şi e enormă. Şi unde mai pui că pare folosită, adică nu e doar un loc de vizitat pentru rarisimii turiști din Arlon.
De pe wiki am aflat aşa: "Această biserică, clasificată ca o parte excepțională a patrimoniului cultural din Valonia, este impresionantă datorită dimensiunilor sale. Aceasta domină peisajul Arlon, în special datorită turnului său, înalt de 97 metri. Ar putea fi o catedrală construită în Evul Mediu, dar este o biserică colegială, iar clădirea este de construcție recenta (1907-1914). Este una dintre cele mai remarcabile clădiri neo-gotice din Belgia. A fost construită la începutul secolului 20, din dorința lui Leopold al II-lea, de a acorda Arlonului, noul centru administrativ al provinciei Luxemburg, un edificiu religios monumental de natură să impresioneze străini care intră în țară. Clădirea este o reconstrucție medievală în adevăratul sens al cuvântului, iar ca şi la catedralele gotice aici se găsește nava centrală, portaluri monumentale, păsări și monștri pe cornișe. În interior, se pot observa vitralii și în special fereastra mare în formă de rosă, spațiul destinat corului, precum şi orga de dimensiuni mari."
Așadar nu e o catedrală ci e doar Biserica Sf. Martin din Arlon.
Pe site-ul bisericii scrie că are 9000 de enoriași care vin frecvent la slujbe. Ce s-a modernizat şi lumea asta, biserica are site. Şi am văzut biserici şi cu pagină de facebook... 
Diferit de bisericile noastre, ortodoxe unde eu una mă sufoc, cele catolice mi se par mai aerisite, chiar dacă nu sunt la fel de primitoare ca ale noastre.
Într-un colţ era această statuetă. M-a atras, nu ştiu din ce motiv. 
Biserica Sf. Martin văzută din parcare 
Fereastra rotundă. 
În interior pentru cei care doresc există în mai multe limbi un istoric al bisericii şi o descrierea a decorațiunilor acesteia. 
De acolo am aflat că pe o friză sunt desenate semnele zodiacale, iar jos deasupra celor două flori stilizate, se află soarele şi luna. Mi se pare neobișnuită asta cu semnele zodiacale. 
Un alt vitraliu cu scene din viața lui Iisus. 
V-am spus deja că biserica este impunătoare, iar cei care sunt la curent şi cu pagina mea de Facebook o pot remarca în multe poze din albumul Arlonia.
Raluca

No comments: