Translate

January 4, 2013

Spun DA avortului

Later edit: articolul a fost scris la începutul lunii noiembrie, însă pentru că am decis ca în decembrie pe blog să apară doar postări despre Crăciun, am amânat publicarea articolului până în ianuarie, adică acum :)
Irlanda este singura țară din Europa în care avortul nu este legal. S-a încercat legalizarea lui în repetate rânduri însă un articol din constituție care prevede că fătul nenăscut are drept la viață îi încurcă pe cei care vor schimbarea legislației. Am înțeles că au fost trei referendumuri pe această temă şi de fiecare dată irlandezii au spus NU avortului.
Nici nu e de mirare că în Dublin vezi copile la 14-15 ani cu copii după ele sau că femeile la 30 de ani cu deja 4 copii arată ca unele la 50. Mă întreb cine plătește, cine întreține acei copii??? dar asta e deja altă discuție. La fel şi cea referitoare la educația sexuală a copiilor, pentru că mă scuzați da la 13-14 ani ești copil, oricât de mult ar fi evoluat rasa asta umană. În Irlanda cazurile în care o fată de 14 ani face un copil nu sunt de dat la TV, le vezi pe stradă, de ţi se pare uneori că le poartă de grijă frățiorilor mai mici. Nu mai sunt ştiri de mult. Mi se pare normal ca dacă ai o lege precum cea cu avortul atunci implementezi educația sexuală de la vârste mai fragede, le acorzi ajutoare sau alocații de prezervative. Soluția nu e să ai ajutoare sociale pe viață sau alocații pentru copii ce îndeamnă la cât mai mulţi.
Un prieten chiar propunea ca după al doilea copil să plătești tu statul. Şi mi se pare cumva normal, că trei copii consumă resurse. Şi uite aşa dăm într-un alt subiect preferat al prietenilor mei din Dublin, pe care nu îl voi aborda, resursele pe terminate ale planetei :)
Ca totuși să poată avorta femeile din Irlanda fie trec granița în Irlanda de Nord, fie am auzit că ar exista nişte vapoare în apele internaționale unde se face această procedură. Mie toate aceste povești mi se par de secol XVIII şi nu de secol XXI.
Problema legalizării avorturilor a reapărut în atenția presei de la Dublin şi de pe întreaga insulă, după ce o femeie tânără a murit de septicemie, din cauză că medicii au refuzat să îi facă avort. Sunt o mulțime de articole pe această temă în presa din Irlanda şi nu numai, eu îl citez aici pe cel mai recent, adică acesta, în care se spune că autoritățile din Irlanda sunt presate cumva de cele europene să îşi regleze legislația referitoare la avort.
Pentru că printre prietenii mei din Irlanda discuția despre avort este pro şi contra şi pentru că evident eu nu mai sunt acolo să mă contrez cu ei, am decis să îmi public părerea pe blog. Iar părerea mea e simplă: dreptul la avort este un drept asemeni oricărui alt drept. Din această perspectivă privită situația, lăsând la o parte sentimentalisme de genul Dumnezeu a dat o viaţă, el să o ia, mi se pare că interzicerea avortului le privează pe femei de un drept, de o alegere. De asta tot Dumnezeu a dat o trebușoară ce se cheamă "liber arbitru". E fix alegerea ta, ființă umană, dacă vrei să aduci pe lume o altă ființă umană sau nu. Sau dacă vrei să o aduci pe lume atunci sau mai târziu.
Strict din acest punct de vedere (singurul pe care îl am) privită situația dacă de exemplu vi s-ar interzice dreptul la liberă circulație aţi privi detașați problema şi aţi rămâne în România? Sau dreptul la proprietare sau orice alt drept la care vă puteţi gândi??? Le găsiţi pe toate aici.
Desigur că şi fătul are drept la viață, dar după cele 9 luni de sarcină, până atunci mi se pare că ar trebui respectate drepturile femeii, iar cazuri în care femeia moare că fătul are drepturi mă scuzați da stârnește asta în mine o revoltă de nu vă imaginați.
Ca şi în cazul copiilor lăsați acasă de românii plecați la muncă în străinătate, vorbim vorbe pentru că nu suntem implicați direct în problemă. Cu toții suntem părerologi şi asta cu datul cu opinia ne iese cel mai bine. La fel şi eu.
Raluca

2 comments:

3L said...

Dupa cum se vede, inca este cam greu, ca femeie, sa comentezi acest subiect. Se stie ca Romania e pe locul 1 la avorturi, banuiesc ca sunt facute pt ca mamele nu isi doresc copiii nu din perspective medicale. Personal, nu as avorta, decat daca ar fi probleme medicale grave pt mine sau copil. Fiecare e liber sa aleaga. Am auzit povesti ale unor femei care au facut avort si de 60 de ori... Tinerii ar trebuii mai bine educati, ar trebuii sa foloseasca prezervative si anticonceptionale, oricum le pot primii gratuit oriune in UE, chiar si in Ro. Iar cele care nu avorteaza daca nu isi doresc copiii ar trebuii lasati in centre de adoptii, sau daca nu isi ingrijesc sau nu au posibilitatea sa ii ingrijeasca , sa fie preluati de autoritati, oricat de dur as suna, nu poti sa faci 5 copii si sa nu lucreze nici un parinte. E prea mult de povestit pe tema asta :)

Raluk said...

Ai punctat foarte bine: fiecare este liber sa aleaga. La asta se rezuma totul. Eu spun Da avortului in contextul din Irlanda, nu spun ca as avorta sau nu, doar mi se pare incorect sa iei dreptul unei fiinte umane de a decide, doar pentru ca poarta o posibila fiinta umana. Eu am ajuns la o varsta si la un statut in care un copil s-ar integra, la 14-15-16 ani cat au fetele din Irlanda care deja au copii, as fi avortat fara sa ma gandesc prea mult si cred ca ar fi fost decizia corecta. Dar eu am trait alte vremuri. La acea varsta abia daca stiam ce presupune o viata sexuala, nu aveam inca una... Vremurile s-au schimbat si mi se pare ca si deciziile ar trebui adaptate la vremuri. Si asa cum am spus si in postare, e un drept pe care il au 90 la suta din europeni, deci ar trebui sa fie un drept pe care il au 100% din europeni. E egal cu oricare alt drept.