Translate

January 23, 2013

Cu batista pe trombon

Ce ne mai place, nouă românilor să criticăm, ceva de speriat. Ce ne mai place să ne lansăm în lungi discuții fără formă şi fără fond, doar de dragul argumentelor, de cele mai multe ori proaste. Ce ne mai place să parlamentăm...suntem aşi la discuții, la vorbit vorbe. Când vine vorba de fapte, toţi suntem pe schema, la război înapoi, dar de vorbit...nu ne întrece nimeni.
În aceeaşi notă noi românii parcă am avea ochelari de cal. Nu ne place să fim criticați, iar când se întâmplă, să te ferească Dumnezeu de lăturile ce îţi sunt vărsate în cap. Ba mai mult conștientizăm greșeală şi încercăm să o acoperim, să nu o mai vadă lumea. Şi cum de cele mai multe ori nu se poate reface o greșeală, o acoperim din nou cu lături.
De la ce m-am luat?
De la articolul lui Adelin Petrişor despre Iaşi. Îl găsiţi pe blogul lui.
De ani de zile îmi aud prietenii din Iaşi criticând drumurile şi nesfârșitele lucrări şi drumurile la service şi biletele scumpe de avion Bucureşti-Iaşi, da să te ferească Dumnezeu să vină cineva din afară să critice. Păi ajunge știre în ziarele din Iaşi, e criticat pe bloguri, cum îndrăznește el să spună ceva, a venit el la Iaşi să îşi lanseze o carte? a venit. A fost bine primit? a fost. I-a cumpărat lumea cartea cu poze, aşa scumpă cum era? i-a cumpărat-o. L-a ascultat lumea? l-a ascultat. Acum să plece acasă şi să îşi vadă de treabă, că știm noi mai bine.
Asta e mentalitatea. Să acoperim ca mâțele rahatul fără a ne trece măcar prin minte că îl putem lua cu o pungă şi duce la gunoi.
Şi ce mă intrigă e că primarul, președintele consiliului local, PSD-ul tot sau PDL-ul nu au spus nimic. Ăştia micii sunt cei mai vocali în apărarea Iașului. Tot ăștia care îşi rup mașinile în gropi, tot ăştia care plătesc 250 de euro pe un bilet Iaşi-Bucureşti şi nu îşi pot cumpăra o tartină din aeroport, tot ei se revoltă, tot ei critică demersul lui Adelin.
Un prieten spunea cândva că moldovenii sunt ca negri. Numai negri între ei au voie să îşi spună, negrule. La fel şi moldovenii, doar ei au voie să critice, doar ei au voie să se lamenteze, restul să îşi vadă de treabă...
Raluca

No comments: