Translate

January 9, 2013

Photo books

Dragilor nu ştiu dacă aţi intuit sau dacă mă cunoașteți personal știți şi amănuntul acesta despre mine, dar eu sunt persoana care încă mai scoate pozele pe hârtie. Da ştiu suntem într-o era digitală unde o ramă foto care a ajuns să nu mai coste chiar o avere poate stoca până la 5000 de poze pe care le rotește aleatoriu sau după o ordine prestabilită, plus pozele pot fi schimbate. Pare un accesoriu indispensabil pentru un pasionat al fotografiei ca mine, da uite că eu sunt de modă, mai veche. Mie îmi plac pozele pe foaie, de obicei mată şi de o dimensiune medie. Mi se pare că nimic nu se compară cu răsfoirea unui album de poze, deşi am avut seri memorabile în fața televizorului uitându-ne la fotografiile de vacanță ale unuia sau altuia (prietenii noştri) sau chiar ale noastre. Aveam noi o tradiție la Bucureşti, de câte ori se întorcea cineva dintr-o vacanță, eventual dintr-o destinație în care ceilalți nu puseseră nici gândul, făceam o vizionare a pozelor în paralel cu povești din excursie. Era interesant şi judecați cât vreţi, era modul nostru de a ne distra.
Revenind, deşi spun că îmi plac pozele pe hârtie, recunosc nu am mai scos pozele de prin 2009. Da au fost şi ani în care nu am fost în concediu dar cum eu fac poze la orice, oricând vă dați seama că idei de poze scoase şi de albume aveam cu carul. Acum vreun an am descoperit o șmecherie, se pot face cărți din pozele din vacanță.  Am descoperit-o pe un blog al unei tipe din America, exista şi în România, da era cam scumpă procedura. Am redescoperit-o şi în Dublin, prețul era acceptabil, da nu prea înțelegeam cum funcţionează. Evident că e şi în Belgia şi Luxemburg, iar după ce am studiat un pliant şi m-am documentat pe net, am zis că nu are ce să strice şi am încercat. Rezultatul îl vedeți în prima poză. Cică sunt două albume A4. Mie îmi par pătrate, da îmi plac, mai ales că sunt creaţia mea. De ce spun asta?
Păi procedeul e simplu. Intri pe un site, descarci un progrămel şi începi să îţi faci albumul, cu ce tip de copertă vrei tu, cu ce dimensiuni vrei tu, cu ce tip de foaie vrei tu, ba chiar şi cu ce tip de aranjare în pagină vrei tu. Eu am lăsat progrămelul să așeze singur pozele în pagină şi mi s-a părut că a făcut o treabă faină, pe care eu aş fi lungit-o o zi şi ceva şi tot nu ar fi ieşit la fel. După cum vedeți în a doua poză a ales el să pună fotografia cu obeliscul din Istanbul pe lung eliminând elementele în plus ce existau în poză.
După cum vedeți mi-am făcut două albume de încercare şi mi-am scos astfel pozele restante din 2009. Acum că am această posibilitate vreau să mai scot, am în cap un album cu toate pozele din Dublin sau unul cu toate pozele din radio sau cu Dea.
Desigur pragmaticii au citit până aici, da așteaptă prețuri. Pentru România prețurile sunt un pic cam mari, pentru Belgia sunt acceptabile. Da mă gândesc că dacă găsiţi astfel de albume în România şi prețurile sunt în funcție de realitățile din România. Eu le-am făcut la corespondentul Mega Image în Belgia, de aceea zic că e posibil să existe şi în România. Aşadar pentru un album cu 600 de poze cu copertă rigidă şi foaie satinată am dat 60 de euro. Pentru un album cu 900 de poze, aceleași copertă rigidă şi foaie satinată am dat 103 euro. Prețurile puteau să fie mai mari sau mai mici în funcție de felul în care alegi să arate albumul. De fapt plătești paginile albumului şi nu numărul de poze, dacă eşti mai zgârcit poţi îngrămădi şi câte 6 poze pe o pagină, plus că eu în unele locuri am considerat că o poză merită o pagină...
Trebuie să vă mai spun că fotografiile făcute cu telefonul sau cu un aparat nu tocmai performant nu vor ieși pe foaie ca cele făcute cu un aparat digital sau cu unul cât de cât performant, da asta probabil deja știți.
Albumele le-am făcut prin decembrie, da nu m-a ținut inima să nu vă povestesc şi vouă. Şi dacă tot v-am povestit, v-ar plăcea să scoateți pozele digitale pe foaie?
Raluca

8 comments:

3L said...

Ultimul album scos pe hartie a fost cu ocazia nuntii mele, trebuie sa recunosc ca e mai placut sa il rasfoiesti decat sa apesi pe butoane :) Si pozele din concedii le avem scoase pe hartie, si cred ca si in viitor pozele importante le vom stoca in albume tiparite. In Romania e scump si pozele simple sa le scoti, de ex. am platit pt 100 poze marimea cea mai mica aproape 100 lei, iar in Austria am platit 9 centi pe poza adica 9 euro :). Oricum, toate pozele pe care le fac nu ar incapea in casa daca le-as scoate toate pe hartie.

Larisa said...

Wow! Super! Despre ce program care l-ai descarcat este vorba? O sa caut si eu, mi-ar placea si mie...
Si eu mai scot poze pe hartie, dar mai rar. Insa o carticica asa e tare faina.

corina said...

Îmi place ideea. Nu știam de cartea cu fotografii.

Raluk said...

Stiu ca in Romania e scump sa scoti poze si nu inteleg de ce cand din ce in ce mai putina lume scoate poze si cand a devenit foarte usor sa scoti poze. Stiu ca exista fotografi de nunti care fac poze invitatilor la intrarea la petrecere si in cateva ore le printeaza si le dau ca marturie. Deci procedeul s-a simplificat, plata a crescut. Cred ca treaba e valabila doar pentru Romania, in Dublin o poza era si 30 de centi, aici nu am verificat da nu poate fi foarte mult.
Si eu daca as scoate toate pozele m-ar ruina, asa le grupez in albume in functie de vreo tema anume. Si cum biblioteca noastra e aproape goala acum, ca nu am adus cartile din Romania, arata si bine si mai ai si ce arata musafirilor cand vin. Deci e win-win :D

Raluk said...

Larisa, programul il gasesti aici http://photo.delhaize.be/ Nu stiu daca ai Mega Image in Franta, da eu am vazut aici si la intrarea in Cora ca fac albume, doar ca nu m-am descurcat pe site-ul lor sa vad preturi. In plus si la cei care scot poze in Arlon am gasit ca pot face si albume, iti dau ei programelul pe ceva si le trimiti mail si apoi te duci si ridici albumul. Deci posibilitati sunt, da cum eu imi doream de mult nu am facut comparatii sa vad un pret mai bun. Si daca posibilitati sunt in Arlon, clar sunt si in Franta :)

Raluk said...

Corina eu stiam din Romania, da cum spunea cineva mai sus si acum e scump. Eu pierdeam destul de mult timp cu scosul pozelor apoi se prafuiau pe undeva ca nu aveam timp sa le pun in albume, apoi am vreo 15 albume pe care le-am lasat acasa ca am zis sa nu le mai car. Da cartile preferate mi le-am adus si le voi aduce pe toate, deci albumle astea se vor pierde printre carti. E ca si cum ai scoate o carte a ta :)

corina said...

Mulțumesc frumos pentru amănunte. Am să descarc și eu progrămelul. Mi-ar plăcea și mie o carte a mea...și numai cu mine :)

Raluk said...

Vezi daca exista un programel identic la mega image. Bine albumele pot fi salvate si pe calculator si apoi sa mergi cu fisierul la cineva care scoate carti sau poze....