Translate

January 15, 2013

Iarna a revenit în Arlonia

Ninge de o zi şi ceva în Arlonia. Azi mi-am început ziua cu o deszăpezire, chiar înainte de cafea. Am curățat mașina şi aleea şi curtea din faţă, am dat cu sare şi acum aștept să se mai depună să o iau de la capăt.
Ce mă miră pe mine e că în Arlonia când ninge grijile sunt altele decât în România. Practic singura grijă e să îţi dai zăpada de pe şi de sub mașină şi să cureți trotuarul. În rest nu te preocupă șoselele care totdeauna sunt la negru, nu te preocupă ghețușuri,  nu sunt scelerați care să facă ghețușuri pentru că nu au unde, fiecare îşi curăță zăpada de pe trotuarul din fața casei. Şi știți ce e mai interesant, e că nimeni nu îi amenință cu vreo amendă dacă nu o curăță.
În România când ningea era aproape ca o tragedie de când se depunea şi până se topea. Cum ningea puţin nu mai puteai să circuli cu maşina. Am făcut eu într-o zi trei ore de la Gara Obor la Casa Presei şi am făcut aşa de puţin pentru că de pe Ştefan Cel Mare am mers pe jos. Cum se depunea puţin aveau unii ideea să se dea pe gheață, de mergeai pe trotuar ca pe patinoar. Apoi țurțurii, care nu vedeai exact de unde şi când cad. Apoi zăpada se aduna în nişte mormane care din albe deveneau maro. Apoi se topea zăpada şi apăreau bălțile.  Enorme bălți ce nu puteau fi ocolite. Într-un an mi-am stricat 3 perechi de bocanci, pentru că balta ca balta, da sarea pe care o dădeau să topească zăpada îţi afecta ghetele mai ceva ca șmirghelul. În Arlonia deocamdată suntem la faza în care ninge. Trec ăștia cu un fel de plug o dată pe oră plus cu o sărăriță. Vă ţin la curent, dar deocamdată e bine. Mi-am băut cafeaua (până la urmă) în acest decor, înfofolită bine ascultând liniștea :)
Raluca

No comments: