Translate

January 29, 2013

65 de euro pentru ce?

Chiar aş fi interesată să îmi răspundă cei care au mai mers cu avionul sau merg frecvent. Vă atrag atenția însă că acesta este un "post nervos" în parte din cauza stării mele (despre care vă voi povesti mai târziu) în parte din cauza revoltei care mă cuprinde când mi se iau bani din buzunar fără să îmi explic de ce.
În mare e aşa. Vreau să ajung în România şi singura şi cea mai avantajoasă metodă e cu avionul. Cea mai ieftină metodă e cu Wizz Air. Fiind companie low-cost eu chiar mă aștept la low-cost. Numai că în momentul în care îmi iau bilet la ei mă aștept ca avionul să întârzie dacă e, să fim preluați mai târziu la procesarea pașapoartelor, ba chiar să se anuleze cursa fără nici o explicație. Aia e low-cost în capul meu: îţi asumi nişte riscuri, dar plăteşti mai puţin. Următorul zbor ca preț e Lufthansa care pentru a ajunge la 160 de euro face trei escale. Mai simplu îi e să mă ducă de la Bruxelles la Amsterdam şi apoi la Budapesta decât să mă ducă direct Bruxelles-Bucureşti.
Revenind la Wizz, v-am spus îmi asum riscuri, deşi este o opțiune acolo pentru care plăteşti 10 euro şi îţi garantează că ajungi la timp. Şi dacă restul nu plătesc şi nu ajungi la timp îţi dă 10 euro înapoi sau care e ideea? Mă aștept ca în 10-20 la sută din cazuri treaba să meargă prost şi sper să nu fiu eu printre acele procente.
Numai că biletul meu e 100 de euro, iar la final plătesc 165. Pentru ce acei 65?
20 de euro i-am identificat ca fiind bagajul de mână. La companiile normale acest bagaj nu se plătește, dar trecem peste. Prețul biletului a ajuns la 120 euro.
Apoi e Wizz discount club, care deşi conține cuvântul discount se adaugă peste prețul meu. Discountul mai pune la prețul meu încă 29 de euro. Biletul a ajuns la 149.
Apoi plătești 8 euro dacă alegi să plăteşti cu cardul, indiferent de care e el Visa sau Mastercard. Sincer aş vrea să plătesc cu bani gheață, vin ei de 8 euro până în Arlon să îţi ia banii? Prețul biletului a ajuns la 157 euro.
Apoi booking fee e 16 euro. Ce e aia booking fee? cumva că am îndrăznit să iau biletul de la ei de pe site? Că un calculator şi-a chinuit circuitele să mă lase să apăs next până ajung la prețul ăsta? Ce e aia booking fee? şi de ce e 16 euro?
Şi astfel biletul meu ajunge la fabuloasa sumă de 165 de euro. Nu este mult, realizez că e mai puţin decât la alte companii, dar mi se pare că pentru aceşti 65 de euro mi se bagă mâna în buzunar cam degeaba. Mai cinstit şi sănătos era ca cei de la Wizz (care trebuie să spun că sunt cam cu un cap peste Blue Air) să spună că zborul e 165 de euro? Plăteam liniștită şi îmi vedeam de drum. Aşa ei s-au chinuit să găsească denumiri pompoase care să sune bine, eu mă chinui să înțeleg ce înseamnă şi tot aşa. Şi totul ca să ce? Să aibă ei cel mai ieftin bilet?
Şi dacă pui la astea şi stresul că e totuși low cost şi că pot apărea probleme? E cel mai ieftin bilet?
Raluca

4 comments:

Aliceee Traveler said...

Depinde cand vrei sa vii! S-a deschis ruta noua Bruxelles - Tg Mures - La Ryan Air! merge din mai ...

Apoi cu Wizz air club, tu ai selectat undeva ca vrei! Iti baga 29 de euro, dar apoi ai discount cam 10-20 de euro la toate zborurile timp de 1 an, pt tine si inca nu stiu cate persoane ce calatoresc cu tine! citeste pe site! daca nu selectezi platesti pretul mai mare al biletului! bagajul de mana se plateste! si cel de cala pr care m-am revolatat si eu! vezi ca trebuie sa fie o banca unde poti plati cash! In ro e OTP bank

Raluk said...

Da problema e ca in Targu Mures nu stiu pe nimeni si vreau sa trec si prin Bucuresti.
Am sa cercetez pe site care e treaba cu clubul. Mie una mi se pare, in momentul asta, ca imi ia banii din buzunar fara sa ma intrebe. Poate timp de un an nu mai merg cu ei, ce fac? Am sa dau un anunt pe facebook, cine vrea poate imprumuta discountul meu.
Asta cu bagajul de mana mi se pare o marlanie. Da s-au prins ca au monopol pe anumite rute si profita de asta :(
Cred ca asa gandesc toti cei care platesc cei 8 euro pentru card. Eu stau intr-un orasel mic sa ajung pana in Luxemburg sa caut banca...mai bine platesc si stau linistita acasa. Tre sa imi schimb mentalitatea.
Una peste alta inghiti si platesti ca nu ai ce sa faci. Ti-am zis ca urlatorul zbor e cu doua escale...

Aliceee Traveler said...

Vezi ca este optiune sa bifezi ca nu vrei card! Dar mi-e prea greau sa iti explic unde se afla ...

Raluk said...

Am vazut optiunea, dar din cauza locatiei mele plata cu cardul nu poate fi evitata.
S-ar parea ca cei 29 de euro i-am mai dat candva pentru ca am deja mailul si o parola in baza lor de date, deci de data asta nu mai dau. Oricum eu nu am mai mers cu wizz de prin 2010, deci nu ar mai fi valabil discountul...
Oricum nu inteleg nimic, am vazut ca nu imi mai ia cei 29 de euro si m-am bucurat. Nu sunt multi bani, da prefer sa ii cheltuiesc intr-o seara in centru vechi din Bucuresti :)
Multumesc mult pentru ajutor