Translate

November 22, 2012

Un câine e pentru o viaţă întreagă, nu doar de Crăciun

Se apropie sezonul şi ştiu că mulţi părinţi au pe lista de Crăciun un animăluţ de companie. Poate ar trebui să vă gândiţi de două ori sau să alegeţi cu grijă. Un animăluţ nu e doar pentru perioada Crăciunului ci pentru toată viaţa lui, cel puţin. Aşa că dacă aveţi copii mici poate mai amânați un an alegerea unui animal de companie sau poate alegeţi un animal de talie mică. Dacă aveţi o casă mică poate alegeţi un animal de talie mică. Alegeţi responsabil ca în lunile de după Crăciun să nu vă treziţi că animalul de companie nu se potriveşte nevoilor dvs. şi veţi vrea să îl abandonaţi. Sau va deveni o sarcină prea grea pentru dvs. şi îl veţi neglija. Aveţi în minte că totuşi copii nu sunt responsabili, mai ales la vârste mici şi nu vă puteţi baza pe ajutorul lor în îngrijirea unui căţel de exemplu.
Şi pe cât posibil ocoliţi magazinele care vând animale de companie, pentru că dacă nu cunoaşteţi părinţii, nu ştiţi ce boli genetice pot avea, nu ştiţi dacă au fost vaccinaţi sau trataţi de boli "ale copilăriei" şi vă treziţi şi cu un animăluţ bolnav. Încercaţi adăposturile pentru animale, salvaţi un suflet şi de cele mai multe ori aminăluţele sunt chiar castrate. În plus în perioada asta am văzut mulţi pui abandonaţi şi daţi spre adopţie.
E un sticker de la DogTrust şi mi-ar fi plăcut să îl găsesc şi eu cât am stat în Irlanda. Cu siguranţă îl puneam pe maşină :)
Raluca

2 comments:

Larisa said...

Sunt de acord ca un animalut nu este doar pentru Craciun si ca nu trebuie tratat ca o jucarie.
Pe de alta parte eu mi-am luat catelul fix de la un magazin de animale, am platit, mi-au facut contract si l-am luat acasa. As fi luat si de la adapost, dar in primul rand aici nu prea sunt,iar apoi era greu sa gasesc un catel de talie mica...spatiul nu-mi permite deocamdata un caine mare. Dar a fost ok cu magazinul, tocmai ca am primit carnet de sanatate, vaccinurile facute, micro-cipul, arborele genealogic..tot..Eu n-as fi avut incredere sa iau poate de la un particular oarecare...Eu zic ca merge si traba cu magazinul, acum depinde si ce magazin...

Raluk said...

Da in strainatate poate e ok si cu magazinul. Si eu am prietene care si-au luat catei de la magazin si pana acum sunt ok. Insa Romania e tara recunoscuta ca avand ferme de catei, adica femele puse sa fete de doua ori pe an pana mor la varste de obicei fragede, iar achizitionarea unui caine din magazin tocmai asta incurajeaza.
In general un proprietar care se ocupa cu asa ceva e mai de incredere, in Romania. Ii poti vedea femela de la care a provenit cainele poate chiar si masculul, poti cerceta carnetul de sanatate sau poti vorbi cu veterinarul care o trateaza.
Oricum acesta era un subiect secundar, ceea ce voiam eu sa spun e ca un animal nu se ia de moft, e o responsabilitate si cu cat mai repede iti dai seama de asta cu atat mai bine este pentru amandoi. Nu ma refer la tine ci la proprietarii de animale de companie in general :)